SMART GRID ABB

ABB a prezentat cele mai noi tehnologii pentru o

retea electrica inteligenta (smart grid)la Houston-SUA

Inovatiile digitale bazate pe tehnologia ABB AbilityTM ofera retelei electrice conectivitate,

fiabilitate, eficienta si gestiunea echipamentelor.

 

SMART GRID oferit de ABB

ABB a prezentat o gama larga de produse, sisteme, software si solutii pentru servicii, inclusiv unele dintre ultimele sale inovatii, la evenimentul central desfasurat în SUA si dedicat clientilor (ABB Customer World) din Houston, Texas, din 12-16 martie, 2017.

În acest an interesul major a fost focusat pe tehnologiile digitale pentru o retea de transport si distributie inteligenta, care se afla în inima transformarii sectorului energetic si revolutiei energetice. Multe dintre acestea, bazate pe ABB AbilityTM, platforma digitala de produse si servicii, au fost lansate la acest eveniment. ABB AbilityTM reuneste toate produsele si serviciile digitale, construite fiecare dintr-o combinatie unica de cunoastere a sectorului, tehnologie de vârf si expertiza digitala, pentru a crea o valoare reala pentru clientii de afaceri.

Afluxul crescut de surse de energii regenerabile, cu caracter intermitent si a surselor de energie distribuite pe partea de aprovizionare si noi consumatori cu necesitati de consum crescute, cum ar fi centrele de date si vehiculele electrice aduc noi provocari. Reteaua trebuie sa se adapteze si sa fie flexibila si inteligenta pentru a gestiona aceste situatii, mentinând în acelasi timp stabilitatea si asigurarea constanta si fiabila a energiei electrice pentru consumatori.

În centrul evenimentului este conceptul de substatie digitala – componenta cheie pentru a permite o retea mai inteligenta (smart grid)

Comunicatiile digitale prin fibra optica vor înlocui conexiunile din cupru traditionale prin semnale analogice, crescând siguranta, flexibilitatea si disponibilitatea, simultan cu reducerea costurilor, riscurilor si impactului asupra mediului. Substatiile digitale încorporeaza dispozitive elec- tronice inteligente (IEDs), echipate cu tehnologie ce ofera informatii integrate si comunicare.

IEDs este un dispozitiv de protectie si control pentru echipamentele energetice, bazat pe microprocesor, echipa- mente cum sunt întreruptoare, transformatoare sau baterii de condensatoare. O substatie complet digitala este mai mica, mai fiabila, are un cost total pe întreaga durata de viata mai redus si este mai usor de întretinut si de extins decât una analogica.

Alte avantaje sunt siguranta, flexibilitatea, disponi- bilitatea si un impact mai redus asupra mediului.

Acest tip de solutie digitala poate fi de asemenea extins si la gestionarea activelor prin integrarea informatiilor si teh- nologiilor de operare prezentate cu acest  prilej,  ca  parte  a ABB  Ability  Asset  Health  Center  solution,  care  combina

vasta competenta a ABB cu portofoliul de software pentru mediul enterprise al companiei.

Un punct culminant cheie la eveniment a fost lansarea primului transformator pentru distributia electrica complet digital. Noul produs ABB, denumit TXpert™, este echipat cu tehnologie integrata bazata pe senzori si monitorizare, care va furniza informatii pentru a maximiza fiabilitatea si a optimiza costurile de operare si de întretinere si de a ges- tiona activul mai eficient. Aceasta inovatie recenta se ba- zeaza, de asemenea, pe capacitatea digitala a ABB Ability™ care utilizeaza tehnologia cloud computing si dispozitivele conectate pentru a genera date pentru operare.

De asemenea, la demonstratie a fost expus un nou sistem distribuit de gestionare a resurselor energetice (DERMS), dezvoltat în comun de ABB si Enbala. Aceasta solutie digitala va permite clientilor sa gestioneze eficient pe întregul ciclu de viata resursele de energie distribuite, cum ar fi energia solara si eoliana. Aceasta înseamna ca utilitatile, companiile de servicii energetice si operatorii retelei de dis- tributie a energiei sunt capabili sa mentina echilibrul retelei si sa optimizeze functionarea ei în timp real, permitând utilizarea simultana a energiei din surse regenerabile si a surselor de energie distribuite.

ABB a expus, de asemenea, un întrerupator pentru înalta tensiune, cu functii activate digital, incluzând un cabinet pentru controlul inteligent local, care permite integrarea armonioasa într-un sistem de automatizare pentru statii. El monitorizeaza continuu functiile de comutatie, cu simulare si diagnoza în timp real si poate fi, de asemenea, comandat de la distanta.

„Digitalizarea tot mai mare a retelei electrice este esen- tiala pentru abordarea noilor provocari ale productiei, fur- nizarii si consumului cu care se confrunta retelele electrice, si care trebuie sa devina mai flexibile, mai fiabile, mai inteli- gente si interconectate”, a declarat Claudio Facchin, prese- dinte al ABB’s Power Grids division. „Ca lider mondial în tehnologia de transport si distributie a energiei electrice, suntem bine pozitionati pentru a modela transformarea sec- torului energetic si de a consolida pozitia noastra ca par- tener în a face reteaua mai inteligenta, mai ecologica si mai puternica.”smart grid

Share