„Smart Cities of Romania 2016” maratonul soluțiilor practice dedicate orașelor inteligente

„Smart Cities of Romania 2016” maratonul soluțiilor practice dedicate orașelor inteligente

Cea de a doua ediție a expo-conferinței „Smart Cities of Romania”, cel mai important eveniment național dedicat problematicii orașelor inteligente, care aduce laolaltă reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților locale și organismelor de reglementare, precum și ai mediului de afaceri, a debutat în fața unei audiențe numeroase.

Axat pe o abordare pragmatică a conceptului de oraș inteligent la nivel local, evenimentul„Smart Cities of Romania 2016” a introdus în dezbatere, încă din sesiunea de deschidere, o serie de aspecte critice evidențiate de către participanti. Astfel, Radu Puchiu, secretar de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, a subliniat importanța implicării comunităților în efortul de construire a orașelor inteligente: „România are profesioniști IT recunoscuți la nivel mondial și numeroase companii dezvoltate din punct de vedere tehnologic. Avem soluții inteligente și avem autorități publice implicate activ în inițiative și proiecte Smart City. Dar nu trebuie să uităm că orașele inteligente nu pot fi construite fără implicarea comunităților. Nu putem ignora pentru cine realizăm aceste proiecte și, de aceea, trebuie să implicăm cetățenii într-un dialog deschis.”

O idee reluată și de către reprezentantul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, directorul general adjunct Corneliu Mănescu: „Nu putem identifica prioritățile reale ale unui oraș decât prin implicarea comunităților locale și prin testarea soluțiilor propuse în cadrul acestora. MCSI, din postura de reglementator și coordonator al proiectelor naționale de infrastructură de comunicații, esențială în arhitectura orașelor inteligente, sprijină activ implementarea acestui concept. O primă acțiune concretă pe care am demarat-o deja este cea de conștientizare la nivelul administrațiilor publice a avantajelor pe care le prezintă conceptul de oraș inteligent. Nu putem însă furniza o rețetă universal valabilă pentru toate comunitățile din România, pentru că există o paletă foarte vastă de nevoi, și de aceea avem nevoie să le identificăm cu ajutorul cetățenilor.”

Prezent la „Smart Cities of Romania 2016”, Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România, a abordat problema orașelor inteligente din perspectiva prioritizării investițiilor de dezvoltare: „Statisticile arată că 80% din produsul mondial brut este produs în orașele mari. Dar România este astăzi cea mai ruralizată țară din Uniunea Europeană. Și, mai grav, continuăm să ne ruralizăm – am văzut și văd încă investiții masive făcute în zone fără niciun potențial, în localități care nu au niciun viitor. Smart înseamnă și să știm să prioritizăm investițiile de dezvoltare.”

Reprezentanții Primăriei Capitalei au confirmat interesul real față de soluțiile „smart” la nivelul PMB și faptul că se dorește o dezvoltare într-un ritm alert, prin încurajarea parteneriatelor cu instituțiile de învățământ superior și cu mediul privat. Viceprimarul Michaela Tomiță Florescu a adus în discuție problema dezvoltării durabile și a modalităților de menținere a echilibrului între dezvoltarea urbană și mediul înconjurător cu ajutorul tehnologiilor avansate, exemplificând concret cu soluțiile de tip Smart Building. „Ne dorim să avem un oraș cu care să ne putem mândri și vrem ca Bucureștiul să devină cât mai curând o Estonie a României”, a concluzionat consilierul general Honorius Circa.

Prima zi a evenimentului „Smart Cities of Romania 2016” a inclus atât sesiuni dedicate prezentării de soluții practice de Smart Traffic&Parking, iluminare inteligentă, alocare optimizată a resurselor etc., care au putut fi văzute la lucru în demo-uri live realizate în cadrul spațiului expozițional, cât și o dezbatere asupra proiectului „smart” inițiat de municipiul Alba Iulia. Abordarea pragmatică a fost continuată și în cadrul sesiunii rezervate problematicii securității în orașele inteligente, la care au participat reprezentanți ai mediului privat și cei ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) și ai Asociației Române pentru Tehnică de Securitate (ARTS), și în cadrul căreia au fost abordate subiecte precum supravegherea video stradală, sistemele de avertizare și semnalare a pericolelor în cadrul clădirilor aglomerate, protejarea infrastructurilor critice etc.

„Smart Cities of Romania 2016” a continuat cu alte trei sesiuni, în cadrul cărora au fost abordate subiecte precum implicațiile la nivel național ale Agendei Urbane stabilite de Uniunea Europeană, soluțiile inteligente de management al energiei, aplicații de electromobilitate, sisteme smart de gestionare a traficului etc.

Diversitatea subiectelor abordate dintr-o perspectivă pragmatică, nivelul profesional ridicat al vorbitorilor și interesul crescut al reprezentanților administrației centrale și locale, ai mediului universitar și de afaceri consolidează statutul de eveniment de referință al „Smart Cities of Romania”.

Share