SIEMENS oferă SIMOCODE pro

un sistem flexibil, modular, autonom pentru gestiunea intelingentă a motorului electric

Cum pot fi prevenite defectele și oprirea procesului de producție? Cum putem utiliza optim un motor electric? Care este modalitatea de a evita avariile și de a detecta din stadiu incipient regimurile anormale de exploatare ce conduc în final la apariția defectelor?

La aceste întrebări răspunsul nostru este: sistemul inteligent de gestiune SIMOCODE pro – un sistem fiabil de peste 30 de ani.

SIMOCODE pro este un sistem modular și flexibil, destinat motoarelor electrice asincrone de joasă tensiune. Acesta se poate conectat cu ușurință la sistemul de automatizare PROFIBUS, PROFINET, Modbus RTU sau OPC UA.

Utilizând SIMOCODE pro aveți ocazia să descoperiți un sistem simplu, alcătuit din câteva componente, să economisiți timp, spațiu și bani.

SIMOCODE pro elimină necesitatea utilizării suplimentare a componentelor hardware și a cablării suplimentare în circuitul de comandă, ceea ce duce la un nivel ridicat de standardizare a alimentării motorului în termeni de proiectare și schemelor electrice.

Prezentarea generală a familiei de aparate SIMOOCODE  3UF7

Un sistem este alcătuit dintr-o unitate de evaluare și un modul de măsură curent sau curent/tensiune. Acestea sunt conectate electric cu un cablu de conexiune. Valoarea curentului nominal al motorului este decisivă în alegerea transformatorului de curent.

Sistemul este disponibil în două variante constructive, SIMOCODE ProS și ProV.

SIMOCODE ProS este un sistem compact ce oferă 8 intrări digitale, 4 ieșiri digitale, o intrare de termistor PTC, o intrare specifică PT100/ PT100/KTY/NTC și o intrare specifică de transformator sumator de curent. Aceste resurse sunt asigurate de către unitatea de bază împreună cu  modulul de extensie multifuncțional.

SIMOCODE ProV este un sistem scalabil, complex, ce a fost proiectat și dezvoltat pentru cerințe complexe. Unitatea de evaluare oferă 4 intrări digitale, 3 ieșiri digitale și o intrare de termistor PTC. Sistemul poate fi extins cu module de extensie digitale, analogice, termocuplu, transfomator sumator de curent și panou operator cu sau fără afișaj LCD.

Toate modulele se conecteză electric la interfața specifică a unității de evaluare prin cabluri de conexiune, a căror lungime totală nu poate depăși 3 m.

Informații detaliate de funcționare, întreținere și diagnoză

SIMOCODE este capabil să furnizeze date de funcționare, service, diagnoză, fapt ce ajută la detectarea potențialelor erori din timp, cu scopul prevenirii lor prin măsuri proactive. La apariția unui defect, acesta poate fi diagnosticat, localizat și remediat foarte ușor – cu timpi foarte mici de oprire a instalației.

Funcționare autonomă

O caracteristică esențială a SIMOCODE pro este asigurarea independentă a tuturor funcțiilor de protecție și comandă, chiar dacă comunicația cu sistemul de automatizare este întreruptă. Dacă rețeaua de comunicație sau sistemul de automatizare se defectează, este asigurată funcționalitatea completă a alimentării și poate fi inițiat un răspuns predefinit, de exemplu alimentarea poate fi oprită într-o manieră controlată sau pot fi acționate mecanisme configurate de comandă, cum ar fi, de exemplu, inversarea sensului de rotație.

Protecția motorului

SIMOCODE pro este un releu multifuncțional ce asigură protecția completă astfel:

 • protecție la suprasarcină (clasa 5, 10, 15, 20 ,25, 30, 35, 40);
 • protecție termistor motor;
 • protecție lipsă faze;
 • protecție asimetrie faze;
 • protecție rotor calat;
 • monitorizarea valorilor limită reglabile (Imin, Imax) pentru curentul motorului;
 • monitorizarea tensiunii rețelei;
 • monitorizarea puterii absorbite de către motor;
 • monitorizarea factorului de putere (mers în gol/sarcină);
 • monitorizarea punerii la pământ;
 • monitorizarea temperaturii motorului;
 • monitorizarea duratei de funcționare;
 • monitorizarea numărului de porniri.

Comanda motorului

SIMOCODE pro poate trata următoarele cerințe:

 • pornire directă și cu reversarea sensului de rotație;
 • pornire stea-triunghi;
 • pornirea motoarelor cu 2 viteze cu modificarea numărului de poli;
 • pornire motoare Dahlander;
 • pornire/oprire asistată cu softstarter;
 • acționare poziționer;
 • acționare vană;
 • acționare întreruptor.

Parametrizare și punere în funcțiune

SIMOCODE se poate parametriza cu pachetul software SIMOCODE ES sau cu TIA Portal.

Alegerea schemei de pornire asociază în proiect funcții predefinite de comandă ale motorului, toate operațiunile logice și interblocările electrice necesare.

Aceste funcții de comandă predefinite pot fi adaptate flexibil pentru orice configurație prin module logice configurabile (tabele de adevăr, condiționări semnale, contorizări, temporizări, evaluări semnale) fără a mai fi necesare astfel relee auxiliare în circuitul de comandă.

Încheiere

Pe internet la adresa www.siemens.com/simocode se prezintă sistemul de gestiune inteligentă a motoarelor electrice .

Aplicația de parametrizare SIMOCODE ES este disponibilă spre evaluare pe internet.

Biroul local Siemens oferă suport tehnic de specialitate pentru a identifica și alege sistemul  potrivit aplicației dvs.

Organizăm periodic prezentări tehnice și ateliere de lucru. Punem la dispoziție în vederea evaluării un stand funcțional ce prezintă sistemul SIMOCODE.

Transmiteți solicitările dvs. la siemens.ro@siemens.com cu subiectul SIMOCODE.

Share