Functii EPLAN

Sfaturi utile și trucuri în utilizarea de functii  EPLAN

În afară de comenzile uzuale de inserare de simboluri, generare de rapoarte sau exportul datelor de proiect în XLS sau PDF, platforma EPLAN oferă multe funcții rapide, dar mai puțin cunoscute, de procesare a datelor, care ușurează munca utilizatorului și scurtează dramatic timpul de realizare al proiectelor. Iată, în continuare, câteva din aceste funcții.

La inserarea simbolurilor pe paginile schematice, o mare parte din proprietăți sunt completate automat de EPLAN (numele simbolului, bornele aparatului), iar alte informații sunt preluate din alte surse (caracteristica tehnică din baza de date, funcția aparatului din textele grafice de pe pagină!). Dar, se întâmplă foarte des să fie nevoie de modificări ulterioare ale acestor proprietăți; alternativa rapidă la metoda clasică de deschidere a ferestrei cu proprietățile simbolului este utilizarea tastei F2 după îndreptarea cursorului mouse-ului spre proprietatea ce trebuie modificată. Veți obține un câmp temporar de editare directă și rapidă a proprietății. Nu e nici o problemă dacă nu ați ajuns exact la proprietatea dorită, folosiți tasta Tab pentru navigarea între proprietățile aceluiași simbol.

Dacă trebuie editate informațiile mai multor simboluri, aveți la dispoziție două metode, în funcție de cum trebuie modificate acele informații; desigur, totul pornește prin selectarea elementelor ce trebuie editate. În cazul în care vreți să faceți aceeași modificare pe toate simbolurile (de exemplu, să schimbați tensiunea mai multor bobine din 24V în 230V), e suficient să folosiți meniul contextual (click-dreapta) și să deschideți proprietățile comune ale acelor simboluri. Atenție! Nu modificați proprietățile ce au valoarea “<<…>>” decât dacă doriți ca noua valoare să fie transmisă tuturor simbolurilor! Dacă proprietatea pe care vreți să o modificați trebuie să aibă valori diferite pentru simbolurile selectate, aveți posibilitatea de a deschide un tabel cu proprietățile acestor simboluri, direct în EPLAN, care vă permite să completați independent valorile dorite: din meniul contextual, folosiți opțiunea Edit in table sau comanda rapidă de tastatură Ctrl+Q. În cazul în care doriți să faceți o editare și mai avansată, de exemplu, să folosiți formule pentru a combina diverse informații și a le transfera pe simboluri, puteți folosi funcția Edit properties externally din meniul Utilities.

Navigatoarele EPLAN

Navigatoarele EPLAN oferă o perspectivă clară asupra componentelor din proiecte dar, pe măsură ce crește numărul paginilor din proiect, informațiile din navigatoare pot deveni dificil de identificat. În aceste cazuri, un ajutor semnificativ vă oferă posibilitatea de a defini filtre în navigatoare: fie că vreți să identificați doar contactele normal-deschise ale disjunctoarelor în navigatorul de aparate, vreți să afișați doar anumite coduri de catalog neplasate încă în desenul de tablou sau vreți să vedeți ce intrări digitale aveți disponibile în navigatorul PLC, filtrele din navigatoare vă afișează exact datele de care aveți nevoie.

Proprietățile block sunt una din cele mai puternice funcții speciale oferite de platforma EPLAN pentru că permit preluarea și afișarea de informații din diverse componente adiacente simbolurilor. Fie că vreți să afișați automat codul de catalog folosit pentru fiecare simbol dintr-un proiect, sau că vreți să afișați automat la o bobină a unui contactor adresa intrării digitale pe care este conectat contactul auxiliar de supraveghere al acelui contactor, proprietățile block vă permit să faceți rapid astfel de transfer de informații, fie la nivel de simbol, fie la nivel de proiect.

Pentru mai multe detalii legate de aceste funcții și de multe altele, vă invităm la cursurile de utilizatori avansați sau vă stăm la dispoziție pentru programarea unei sesiuni de consultanță!

www.eplan.ro


Share