„Servicii digitale” de la Zumtobel Group Services în acțiune

Comunicat de presă  Dornbirn, septembrie 2018

 O infrastructură de iluminat care monitorizează calitatea aerului, reduce costurile cu energia și optimizează utilizarea spațiului

Iluminatul, aerul condiționat și ventilația – facilitățile din clădirile de birouri moderne devin din ce în ce mai aproape, oferind beneficii atât angajaților cât și managerilor de facilități. Acest lucru a fost demonstrat perfect de către Zumtobel Group Services (ZGS) într-un proiect pilot cu Nestlé în orașul elvețian Vevey, unde infrastructura de iluminat este responsabilă pentru mult mai mult decât lumină. Corpurile de iluminat au fost echipate special cu senzori care monitorizează modul în care se utilizează biroul și măsoară calitatea și temperatura aerului. Aceste valori pot fi apoi utilizate pentru a îmbunătăți mediul de lucru și a optimiza utilizarea spațiului. O perioadă de testare de trei luni a început în februarie 2018, rezultatele indicând faptul că soluția ZGS poate reduce costurile de exploatare cu până la 20%.

Dornbirn, Austria – O soluție inteligentă de iluminat pentru un concept de lucru optimizat: În cadrul unui proiect pilot elvețian, Zumtobel Group Services (ZGS) evaluează modul de îmbunătățire a mediului de lucru, în special în ceea ce privește gestionarea flexibilă a birourilor și îmbunătățirea calității aerului și reducerea funcționării cheltuieli.

Un proiect-pilot cu potențial real de economisire

ZGS a instalat 15 corpuri de iluminat personalizate pentru proiectul pilot, într-o zonă de testare cu 30 de posturi de lucru, fiecare corp find proiectat pentru a ilumina o stație de lucru dublă. Senzorii integrați colectează date anonime de ocupare și informații generale despre mediu – ușor de verificat și interpretat printr-un tablou de bord bazat pe web. În cursul perioadei de probă de trei luni, ZGS a efectuat o analiză aprofundată suplimentară a informațiilor colectate și a sprijinit clientul cu sfaturi de specialitate. „Proiectul pilot ne-a oferit nu doar șansa de a testa latura practică și implementarea conceptului de partajare a birourilor, dar și de a arăta clientului potențialul de optimizare”, a explicat Georg Terlecki-Zaniewicz, Manager de proiect IoT de la ZGS. „Rezultatele arată economii de până la 20% în ceea ce privește costurile energetice și generale. În același timp, proprietarii biroului oferă un mediu de lucru plăcut și mai productiv pentru angajații lor. „Corpurile de iluminat permit senzorilor să fie plasați  aproape de beneficiarii luminii, acolo unde pot urmări direct aspecte precum calitatea aerului, temperatura și nivelul zgomotului ambiental. Un modul wireless integrat mărește și flexibilitatea întregului concept, deoarece corpurile de iluminat nu necesită un cablu separat pentru transmiterea informațiilor.

Automatizarea inteligentă a încălzirii, ventilației și aerului condiționat

Lumina oferă o infrastructură perfectă pentru senzorii care sunt programați să monitorizeze temperatura aerului, umiditatea și presiunea aerului, precum și valorile dioxidului de carbon și ale compușilor organici volatili (VOC). Tabloul de bord oferă acces rapid la datele despre calitatea aerului, în timp ce ZGS a efectuat, de asemenea, analize detaliate pentru a oferi administratorilor de facilități date și informații valoroase. Aceste constatări pot fi apoi utilizate pentru a automatiza și optimiza funcționarea sistemului de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVC) cum și când este necesar, ceea ce reduce la rândul său costurile cu energia. De exemplu, atunci când nimeni nu se află în birou, nu este nevoie ca spațiul să fie ventilat. Valoarea adăugată pentru angajați este calitatea optimă a aerului și, prin urmare, un mediu de lucru mai bun și mai productiv. În special în timpul iernii, aerul este probabil să se usuce mai repede cu mai puțini oameni în cameră. Luarea în considerare a gradului de ocupare înseamnă că umiditatea relativă poate fi menținută la un nivel bun. „Scopul proiectului-pilot este să demonstreze fiabilitatea datelor de mediu colectate și să-i îmbunătățească în continuare acuratețea”

a dezvăluit Tariq Hussain, șeful parteneriatelor strategice la Grupul Zumtobel. „Aceasta ne va permite să realizăm o mai bună automatizare bazată pe necesități și controlul aerului”. Senzorii suplimentari de presiune acustică din corpurile de iluminat pot de asemenea să măsoare nivelul de zgomot și să identifice zonele cu zgomot deosebit.

Înțelegerea modului în care sunt utilizate într-adevăr locurile de muncă

Proiectul pilot oferă o perspectivă amplă asupra modului în care companiile pot profita la maximum de birourile lor. Aceasta înseamnă că o anumită zonă ar putea fi utilizată mai eficient pentru a găzdui alți utilizatori suplimentari sau, în cazuri extreme, că birouri  întregi ar putea fi închiriate în afara costurilor de exploatare și chiar să genereze venituri suplimentare. ZGS identifică și analizează principalii indicatori de performanță (KPI) în ceea ce privește utilizarea și ocuparea locului de muncă, permițând să răspundă la o serie de întrebări importante: Câte locuri de muncă sunt folosite în anumite zile în anumite momente? Cât de des este cu adevărat realizată utilizarea deplină? Pe baza informațiilor furnizate de ZGS, timpul de vârf poate fi modelat și compensat mult mai eficient. În plus, spațiul și costurile de operare pot fi optimizate. Cu ajutorul informațiilor analizate de ZGS este posibil ca angajații să-și găsească colegii și să găsească spații de lucru vacante sau săli de întâlnire în vecinătatea lor folosind o aplicație dedicată care este legată de tabloul de bord.

Fotografii:

B1_ Într-un proiect pilot, ZGS dispune de corpuri de iluminat cu senzori care monitorizează modul în care se utilizează biroul și măsoară calitatea aerului, inclusiv factori precum temperatura ambiantă. Aceste valori pot fi apoi utilizate pentru a îmbunătăți mediul de lucru și a optimiza utilizarea spațiului. © Adrien Barakat

 

 

B2_ Proiectul pilot oferă o perspectivă amplă asupra modului în care companiile pot profita la maximum de birourile lor. Ușor prin utilizarea unei infrastructuri inteligente de iluminare. © Adrien Barakat

 

B3_ Clienții pot beneficia și mai mult de serviciile ZGS și de know-how-ul software-ului: de ex. ca angajații să-și găsească colegii și să găsească spații de lucru vacante sau săli de întâlnire în vecinătatea lor folosind o aplicație dedicată care este legată de tabloul de bord.

www.ZGServices.com

Share