Programul HERMI SHIELD pentru planificarea protecției la trăsnet

Trăsnetul este un fenomen natural interesant. Sursa fulgerului este sarcina electrică din nori. Atunci când energia acumulată trece peste un anumit nivel, trăsnetul poate apărea. Curentul de trăsnet poate ajunge până la 200 kA. Un astfel de curent poate cauza mai multe tipuri de daune. Unul este deteriorarea mecanică, în cazul cel mai rău foc, iar celălalt este prejudicierea instalațiilor și echipamentelor electrice.

Pentru a proteja construcția și echipamentul de la daunele menționate anterior, vom construi o protecție împotriva trăsnetelor. Construirea corectă și eficientă a paratrăsnetului este definită de următoarele norme europene:

  1. EN 62305-1: Protecția la trăsnet – Part 1: Principii generale;
  2. EN 62305-2: Protecția la trăsnet – Part 2: Managementul riscului;
  3. EN 62305-3: Protecția la trăsnet – Part 3: Protecția împotriva vătămării ființelor vii și a avariilor fizice într-o structură;
  4. EN 62305-4: Protecția la trăsnet – Part 4: Protecția împotriva defectării sistemelor interioare.

Pentru o protecție eficientă împotriva trăsnetelor, vom folosi metoda sferei fictive pentru a calcula zona de protecție la trăsnet  asigurată.

Metoda sferei fictive este principala metodă de calcul a ariei protejate. În cadrul aceastei metode raza sferei este definită pentru fiecare nivel de protecție. Raza sferei depinde de fapt de curentul de trăsnet. Când rotim sfera peste conductoarele de captare, zona protejată este definită. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea modelului unei structuri sau cu simularea pe calculator.

Programul HERMI SHIELD pentru planificarea protecției la trăsnet permite calcularea zonelor de protecție, și generează necesarul de materiale pentru punerea în aplicare a protecției stabilite. HERMI SHIELD este o unealtă pentru a sprijini elaborarea unei protecții eficiente și de încredere.

hermi

Funcționarea programului se bazează pe sistemul de fișiere de intrare care cuprinde un model 3D al clădirii, în AutoCAD, cu instalația de protecție la trăsnet inclusă. Restul datelor necesare trebuie să fie introduse în software-ul Shield.

HERMI SHIELD este un program unic și gratuit pentru proiectarea unei soluții pasive de protecție la trăsnet.

HERMI, d.o.o.
Mobil: + 40 724 273 388
Tel: + 40 (0)21 300 27 86
Fax: + 40 (0) 372 874 610
Mail: lucian.deaconu@hermi.si
www.hermi.si

Share