Primul Premiu ABB pentru Cercetare acordat Dr. Jef Beerten, în onoarea lui Hubertus von Gruenberg

Primul Premiu ABB pentru Cercetare acordat Dr. Jef Beerten, în onoarea lui Hubertus von Gruenberg

http://www.abb.com

Dr. Jef Beerten de la KU Leuven, Belgia, primește un premiu în valoare de US$ 300,000 în vederea continuării cercetării sale esențiale în domeniul tehnologiei energetice pe perioada următorilor trei ani.

Dr. Jef Beerten, de la  Universitatea din Leuven (KU Leuven) și EnergyVille, membru postdoctoral în cadrul Fundației de Cercetare – Flanders (FWO), Belgia, este primul câștigător al Premiului ABB pentru Cercetare acordat în onoarea lui Hubertus von Gruenberg. În cadrul unei ceremonii la care au participat peste o sută de cercetători internaționali, Dr. Beerten i-au fost recunoscute meritele pentru teza de doctorat, “Modelarea și Controlul Rețelelor de Curent Continuu”. El a fost desemnat dintre 69 applicanți din cadrul unor instituții prestigioase din întreaga lume, reprezentând o gamă largă de discipline. Acordat în onoarea fostului Președinte ABB, Dr. Hubertus von Gruenberg, premiul recunoaște activitatea academică remarcabilă în domeniul energiei și automatizărilor și este însoțit de unul dintre cele mai mari premii de cercetare de acest gen. Premiul va fi acordat o dată la trei ani.

“Ca și lider de tehnologie de pionierat și campion digital mondial, suntem bucuroși să susținem cercetarea cercetarea de pionierat conectată la cea de-a Patra Revoluție Industrială”, a declarat CEO-ul ABB Ulrich Spiesshofer.

“Îl felicit pe Jef Beerten, a cărui operă se evidențiază pentru aplicabilitatea sa la problemele lumii reale în domeniul energetic și al automatizărilor.”

Dizertația lui Jef Beerten oferă noi perspective în fenomene care guvernează stabilitatea rețelelor de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC), interacționând cu rețelele existente în curent alternativ (HVAC).

Conexiunile Point-to-point HVDC există deja și oferă o metodă mult mai eficientă și mai bună din punct de vedere al costurilor pentru transportul energiei pe distanțe lungi.  Rețelele HVDC buclate, interacționând cu infrastructura de curent alternativ existent, oferă o soluție eficientă și rentabilă de direcționare a energiei din surse regenerabile până la punctul în care aceasta va fi consumată. Instrumentele actuale pentru studiul la scară largă (de exemplu la scară continentală) a sistemelor energetice sunt în mod tipic concepute pentru a înțelege comportamentul specific al rețelelor în curent alternativ. Jef Beerten a creat noi instrumente, metode și modele pentru proiectarea și controlul rețelelor buclate HVDC care utilizează convertoare electronice de putere pentru conversia curentului alternativ în curent continuu, în scopul îmbunătățirii înțelegerii modului în care rețelele HVDC de astăzi vor interacționa cu rețelele HVDC din viitor.

Jef Beerten a obținut diploma de doctorat în  2013 cu felicitări din partea Comitetului de Examinare (cele mai înalte onoruri la KU Leuven). El a făcut parte din Grupul de cercetare al Prof. Dr. Ronnie Belmans – consilirul său de doctorat – timp de opt ani, fiind unul dintre membrii de bază ai grupului.

La momentul primirii premiului, Dr. Beerten a declarat, “Sunt mândru și încântat să pot accepta acest premiu excepțional. Doresc să mulțumesc ABB pentru premiu și pentru această oportunitate unică de a-mi continua studiul în domeniul sistemelor enegetice. Această cercetare este o provocare adusă abordărilor anterioare pentru modelarea, controlul și operarea rețelelor electrice. Acest lucru ne amintește că trebuie să îmbrățișăm aceste schimbări prin chiar schimbarea paradigmelor existente și având o gândire deschisă.”

Odată cu acest premiu de cercetare, ABB oferă generației viitoare de cercetători suportul necesar pentru a-și urma ideile și viziunea în timp ce lucrează pentru a dezvolta și prezenta rezultate inovatoare în fața comunităților științifice și de afaceri internaționale.

Share