Prima Conferință Națională KNX ROMANIA

Prima Conferință Națională KNX ROMANIA

www.knx.org/ro

Luni, 6 iunie, KNX ROMANIA a organizat prima sa Conferință Națională, eveniment care a reunit aproape 200 de invitați. Dorind să răspundă la întrebarea „De ce automatizări de clădiri și în România?”, Conferința Națională KNX le-a oferit participanților cadrul ideal de comunicare între beneficiarii automatizărilor pentru clădiri și specialiștii din domeniu. Participanții au avut acces la know-how de profil, respectiv la cele mai recente tendințe și practici în domeniu. S-au dezbătut subiecte actuale și au fost prezentate soluții practice, moderne pentru îmbunătățirea eficienței energetice și realizarea de clădiri „verzi” în România. Dintre subiectele principale aflate pe agenda zilei amintim importanța utilizării unui standard în automatizările de clădiri, clasificarea clădirilor și rolul proiectării corecte a unei clădiri moderne.

Conferința a fost deschisă de Rafael Mărculescu, Președintele KNX ROMANIA, după care Șerban fiigănaș, Președintele OAR, a subliniat importanța construirii inteligente în România. Emilia-Cerna Mladin, Președintele AAECR, a vorbit despre potențialul de reducere a consumurilor necesare de energie prin tehnologia ICT și a dezvoltat tema clădirii eficiente energetic din punct de vedere al reglementărilor europene și românești, care au prevederi ușor diferite. Christian Stahn, KNX Association CVBA, a prezentat sistemul KNX ca o soluție credibilă pentru automatizarea clădirilor, certificată și validată, cu suport tehnic permanent și cu traininguri periodice. De asemenea, a descris și IoT – Internet of Things, cel mai modern și mai extins concept de conectivitate, prezentând și anumite riscuri pe care acest concept le implică.

Cei prezenți la prima Conferință Națională KNX au aflat repere interesante din istoria KNX de la Istvan Darvas, KNX Hungary și KNX Tutor, evoluția automatizărilor pentru clădiri fiind adusă în discuție de Karl Weilch, Siemens AG Austria. Cum circa 80% din costurile generate de o clădire pe întreaga durată de viață sunt costuri de operare – consumul de energie, investiția într-un sistem de automatizare se justifică prin reducerea substanțială a costurilor de operare. Johan Stigyelius, din partea KNX Finlanda, a prezentat situația din țara sa, unde jumătate dintre clădirile mari nou construite folosesc momentan protocolul KNX. Se apreciază că protocolul KNX nu este îndeajuns de cunoscut de către constructorii de clădiri, astfel încât KNX Finlanda a editat mai multe manuale destinate inițierii în KNX, cursuri de KNX ținându-se si la Universități.

Prof. Dr. Ing. Nicolae Mira, Președinte SIEAR, a insistat asupra rolului avut de proiectarea corectă a unei clădiri moderne, referindu-se și la calitatea instalațiilor electrice și la verificarea permanentă a lor, mai ales în condițiile existenței unui număr mare de imobile vechi ce necesită modernizări. Conf. Dr. Ing. Dorin Beu (ROGBC) a făcut referire la automatizări pentru un iluminat modern în clădiri, vorbind și despre problemele specifice României, unde standardele de iluminat nu se cunosc și nici nu se respectă. De altfel, Asociația Română pentru Iluminat intenționează să elaboreze norme precise de etichetare și de întocmire a documentației (fișe tehnice) pentru sursele de iluminat cu LED. Evenimentul a continuat cu prezentarea EFdeN, proiect câștigător la KNX Awards 2016, și cu prezentarea UTCN, proiect câștigător la SDC San Francisco 2016. Un concurs cu premii, o sesiune de networking și vizitarea standurilor au încheiat prima Conferință Națională KNX.

Cui se adresează și ce oferă protocolul KNX?

KNX este un protocol de comunicație capabil să conecteze toate sistemele de control ale unei clădiri, fiind destinat – cu predilecție – clădirilor de birouri, spațiilor comerciale, școlilor, hotelurilor, restaurantelor, spitalelor și, nu în ultimul rând, parcărilor acoperite. În domeniul rezidențial, KNX oferă soluții competitive pentru casele cu o suprafață de peste 150 m2, iar tehnologia KNX poate fi utilizată atât în clădiri noi, cât și în cele deja existente.

KNX Association CVBA este creatoarea și proprietara tehnologiei KNX, standard mondial pentru toate aplicațiile de control al clădirilor, iluminatului, jaluzelelor, sistemelor de securitate, de încălzire, de ventilație, de condiționare a aerului, de monitorizare a alarmelor, de control al instalațiilor sanitare, al managementul energiei, contorizării, precum și al dispozitivelor de uz casnic, audio și multe altele.

KNX, un standard global

La nivel mondial, peste 400 de producători din diferite domenii oferă peste 7000 de echipamente care se pot conecta prin protocolul KNX. Astfel, KNX devine un standard de comunicație global pentru clădiri. Pot fi folosite magistrale de comunicație diverse, iar interfețele cu alte protocoale oferă flexibilitate proiectantului în alegerea soluției tehnice. Asociația KNX are încheiate acorduri de parteneriat cu peste 61.000 de instalatori din peste 140 de țări și cu mai mult de 120 de universități tehnice, precum și peste 350 de centre de training. Utilizarea tehnologiei KNX este scutită de costuri și poate fi implementată pe orice platformă-procesor. Toate produsele ce poartă logo-ul KNX sunt certificate, ceea ce garantează compatibilitatea, interconectarea și interoperabilitatea sistemului.

KNX este standardul global pentru controlul clădirilor cu:

  • o singură platformă software, independentă de un producător KNX pentru design și punere în funcțiune (ETS);
  • o gamă completă de medii de transmisie disponibile (TP, PL, RF și IP);
  • o gamă completă de moduri de configurare asigurate (Modul System și Modul Easy).

KNX este aprobat ca:

  • Standard European (CENELEC EN 50090 și CEN EN 13321-1);
  • Standard Internațional (ISO/IEC 14543-3);
  • Standard Chinezesc (GB/T 20965);
  • Standard SUA (ANSI/ASHRAE 135).

Acest standard are la bază peste 25 de ani de experiență pe piață, incluzând predecesorii EIB, EHS și BatiBUS.

Share