Noul Regulament al UE privind stațiile de reîncărcare a vehiculelor electrice
Pe teritoriul statelor UE au fost definite mai multe coridoare de transport, cunoscute și sub numele de coridoare europene de transport (European Transport Corridors -ETCs). A fost stabilită o rețea de artere de transport rutier, feroviar și fluvial, rețea cunoscută sub numele de TEN, de la Trans European Network. Rețeaua extinsă revizuită și completată ulterior, a devenit TEN-T.
TEN-T, rețeaua de artere de transport de înaltă calitate, va fi finalizată treptat în trei etape:
– rețeaua de bază până în 2030
– rețeaua centrală extinsă până în 2040
– întreaga rețea va fi completă până în 2050.
Până în 2030 rețeaua de bază a TEN-T trebuie să fie formată numai din autostrăzi(artere construite la cele mai înalte standarde de calitate a infrastructurii conform directivei de profil). Două coridoare de transport (Rhine-Danube și respectiv BalticBlack-Aegean Seas) din cele 9 din rețeaua de bază, includ porțiuni din șoselele și autostrăzile României: coridorul Constanța – Curtici(Arad) și coridorul Giurgiu-Siret(Suceava) ca și arterele de conectare ulterior adăugate prin extinderi succesive. Harta de mai jos detaliază care este situția la zi a rețelei de bază TEN-T ce străbate România.
Ce propune Regulamentul UE pentru stațiile de reîncărcare de pe arterele principale ale TEN-T?
În recenta propunere(datează din iulie 2023) de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi și de abrogare a Directivei 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului, sunt incluse ample prevederi ce reglementează întreg sistemul european de furnizare de combustibili alternativi (energie electrică dar și GPL, GNL și H2). Regulamentul se referă la furnizarea de combustibil alternativi pentru toate tipurile de transport incluse în programul TEN-T : terestru, naval și aerian.
Cum dezvoltarea transportului rutier cu vehicule electrice(ușoare dar și grele) depinde în mod esențial de infrastructura de (re)alimentare cu energie electrică, Regulamentul face precizări clare și etapizate pentru stațiile de reîncărcare a vehiculelor electrice, ușoare și grele, stații instalate pe arterele principale și pe cele globale din TEN-T , inclusiv pentru parcări și nodurile urbane astfel:
- Astfel, începând cu 2025, stațiile de reîncărcare rapidă de cel puțin 150 kW pentru EV (Vehicul Electric) trebuie instalate la fiecare 60 km de-a lungul rețelei principale TEN-T.
- Pentru vehicule grele, camioane și autobuze, stațiile de reîncărcare cu o putere minimă de 350 kW trebuie să fie instalate la fiecare 60 km de-a lungul rețelei principale TEN-T și la fiecare 100 km pe rețeaua TEN-T extinsă începând cu 2025, cu acoperire completă a rețelei până în 2030.
- Stațiile de alimentare cu hidrogen care deservesc atât autoturisme cât și camioane trebuie să fie instalate începând cu 2030 în toate nodurile urbane și la fiecare 200 km de-a lungul rețelei principale TEN-T.
- Porturile maritime care găzduiesc un număr minim de nave mari de pasageri sau nave de transport containere, trebuie să furnizeze electricitate pe mal pentru astfel de nave până în 2030.
- Aeroporturile trebuie să furnizeze energie electrică aeronavelor staționate la toate porțile până în 2025 și la toate standurile îndepărtate până în 2030
- Utilizatorii de vehicule electrice sau alimentate cu hidrogen trebuie să poată plăti cu ușurință la punctele de reîncărcare sau realimentare cu carduri de plată sau dispozitive fără contact(contactless) și fără a fi nevoie de abonament și în deplină transparență a prețurilor.
- Operatorii punctelor de reîncărcare sau de realimentare trebuie să ofere consumatorilor informații complete prin mijloace electronice cu privire la disponibilitatea, timpul de așteptare sau prețul combustibililor alternativi la diferite stații de realimentare( ca și benzinării..).
Dimensiunea rețelei de reîncărcare pentru EV conform Regulamentului UE Rețelele de stații de reîncărcare pentru EV vor ține cont de:
- numărul total de EV ale țării respective
- lungimea arterelor TEN-T de pe teritoriul național.
Va fi necesară (cumulativ)instalarea la nivel național a unei puteri de :
- cel puțin 1 kW pentru fiecare EV ușor în stațiile de încărcare accesibile publicului larg.
- cel puțin 0,66 kW pentru fiecare PHEV (vehicul electric hibrid cu reîncărcare) ușor în stațiile de încărcare accesibile publicului larg
După atingerea unei cote de 15% de EV din total, statele membre UE pot cere modificarea valorilor anterioare, pentru că menținerea lor ar afecta investițiile private în domeniu.
Obiective pentru infrastructura de reîncărcare electrică a vehiculelor ușoare:
De-a lungul rețelei principale TEN-T, statele membre trebuie să asigure:
- Instalarea de stații de reîncărcare publice pentru EV ușoare, la distanțe de maxim 60 km între ele, pe oricare direcție de călătorie.
- Până la 31 decembrie 2025, fiecare grup de reîncărcare a EV trebuie să ofere o putere de încărcare de minim 300 kW și să includă minim un punct de reîncărcare individuală de cel puțin 150 kW.
- Până la 31 decembrie 2030, fiecare grup de încărcare a EV trebuie să ofere o putere de reîncărcare de minim 600 kW și să includă minim două puncte de reîncărcare individuală cu o putere de cel puțin 150 kW fiecare.
De-a lungul rețelei globale ale TEN-T, statele membre trebuie să asigure:
- Până la 31 decembrie 2030, fiecare grup de reîncărcare a EV trebuie să ofere o putere de reîncărcare de ieșire de minim 300 kW și să includă minim un punct de reîncărcare individuală cu o putere de ieșire de cel puțin 150.
- până la 31 decembrie 2035, fiecare grup de reîncărcare trebuie să furnizeze o putere de ieșire de cel puțin 600 kW și să includă cel puțin două stații de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW.
Obiective pentru infrastructura de reîncărcare electrică destinată vehiculelor grele(camioane)
De-a lungul rețelei centrale TEN-T, în fiecare direcție de deplasare sunt instalate grupuri de reîncărcare accesibile publicului, destinate vehiculelor grele, la o distanță maximă de 60 km între ele și care îndeplinesc următoarele cerințe:
- până la marți, miercuri, 31 decembrie 2025, fiecare grup de reîncărcare trebuie să furnizeze o putere de ieșire de cel puțin 1400 kW și să includă cel puțin un punct de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 350 kW;
- până la 31 decembrie 2030, fiecare grup de reîncărcare trebuie să furnizeze o putere de ieșire de cel puțin 3500 kW și să includă cel puțin două puncte de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 350 kW;
De-a lungul rețelei globale TEN-T, în fiecare direcție de deplasare sunt instalate grupuri de reîncărcare accesibile publicului, destinate vehiculelor grele, la o distanță maximă de 100 km între ele și care îndeplinesc următoarele cerințe:
- Până la 31 decembrie 2030, fiecare grup de reîncărcare trebuie să furnizeze o putere de ieșire de cel puțin 1400 kW și să includă cel puțin un punct de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 350 kW;
- Până la 1 decembrie 2035, fiecare grup de reîncărcare trebuie să furnizeze o putere de ieșire de cel puțin 3500 kW și să includă cel puțin două puncte de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 350 kW;
Legat de parcări și de nodurile urbane, Regulamentul prevede că :
- Până la 31 decembrie 2030, în fiecare zonă de parcare sigură și securizată, trebuie instalată cel puțin o stație de reîncărcare destinată vehiculelor grele, cu o putere de ieșire de cel puțin 100 kW;
- Până la 31 decembrie 2025, în fiecare nod urban trebuie instalate puncte de reîncărcare destinate vehiculelor grele, cu o putere de ieșire cumulată de cel puțin 600 kW, furnizate de stații de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW;
- Până la 31 decembrie 2030, în fiecare nod urban sunt instalate stații de reîncărcare destinate vehiculelor grele, cu o putere de ieșire cumulată de cel puțin 1200 kW, furnizate de stații de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW.
ABB oferă o gamă largă de stații de reîncărcare pentru EV cu puteri de la 3 la 360 kW