Noul întreruptor de joasă tensiune cu mare putere de rupere pentru protecția mărită și creșterea disponibilității liniilor electrice

Seria de întreruptoare MCCB, denumită generic 3VA, dezvoltată de Siemens, înnoiește portofoliul familiei SENTRON de întreruptoare de putere de tip compact.

Disponibile în versiuni diferite până la 630 A, având gabarite mici, oferă soluții economice optime în sistemele ce necesită spații reduse, puteri mari de rupere și comunicație (fig. 1).

Figura 1. Prezentare a întreruptoarelor 3VA
Figura 1. Prezentare a întreruptoarelor 3VA

Noutățile sunt:

  • dubla rupere a arcului electric;
  • funcții de măsură integrate;
  • varianta de separator;
  • acționarea rotativă laterală;
  • protecția diferențială extinsă.

Ingineria e asigurată prin punerea la dispoziție a unor softuri care ajută la configurare, proiectare și punere în funcțiune .

Seria 3VA are 500 de componente de accesorii pentru configurarea modulară plus circa 70 de funcții suplimentare. Întreruptorul protejează liniile electrice și consumatorii ca și întregul sistem de distrugeri prin declanșarea sigură a alimentărilor în cazul unor scurtcircuite sau suprasarcini.

Un sistem modular pentru orice cerință

Noul  MCCB de la Siemens este disponibil în 2 versiuni 3VA1 și 3VA2. Depinzând de mărime și model, aparatele sunt disponibile în variante de 1 până la 4 poli, curenți între 16 și 630 A, tensiuni până la 690 V ca.

Aparatele 3VA1 sunt echipate cu un declanșator de supracurent termo-magnetic care îndeplinește toate standardele pentru protecția liniilor.

3VA1 este alegerea perfectă pentru montajul în tablouri de distribuție și cofrete de alimentare în industria de mașini, având dimensiunile de numai 130 x 76 x 70 mm, fiind cel mai mic întreruptor compact al Siemens, cu o capacitate de rupere de până la 70 kA. Comparativ cu produse similare se obține o economie de spațiu de 50% în sistemele de comutație, tablouri de comandă și distribuție.

Seria 3VA2 este utilizată în aplicații cu cerințe tehnice superioare. În plus față de capacitatea de rupere de până la 150 kA, aceste întreruptoare au la unul din modulele de supracurent electronice (ETU) capacitatea de integrare a măsurii și comunicației ca și posibilitatea de a asigura o selectivitate mărită. Acest lucru duce evident la creșterea disponibilității sistemelor electrice.

O posibilă componență/accesorizare a acestor întreruptoare se poate vedea în figura 2.

siem2
Figura 2.Întrerupătorul MCCB 3VA. Accesorii complete și flexibile 1 - aparat de testare; 2 - software powerconfig; 3 - comunicație; 4 - accesorii interne; 5 - tehnica de închidere și blocare; 6 - motor; 7 - acționare manuală; 8 - Knowledge Manager; 9 - modul diferențial; 10 - steckere; 11 - tehnica debroșabilă; 12 - adaptor pentru șină DIN; 12 – conexiuni

Costuri energetice mai mici

Integrarea funcțiilor de măsură în 3VA2 cu modulele de supracurent tip ETU850 și ETU860 se face prin evaluarea curenților, tensiunii și valorilor de energie ca și a stărilor sistemului și chiar mai mult. Asta face ca existența unui aparat separat pentru măsura valorilor electrice să nu mai fie necesar. Un modul de comunicație permite conectarea și transmiterea datelor de la 8 aparate. Transferul de date și integrarea în sistemul de management al clădirii sau în sistemul de automatizare se poate face prin sistemele de bus cunoscute Ethernet (Modbus TCP), PROFIBUS și PROFINET. Un display adițional poate fi montat pe ușa dulapului și poate arăta valorile curente ale parametrilor electrici de la 8 aparate. Astfel, întreruptoarele contribuie  direct la o mai mare transparență a sistemului și la eficiența sa (fig. 3)

Figura 3. Schema de comunicație pentru întreruptorul 3VA
Figura 3. Schema de comunicație pentru întreruptorul 3VA

Defectele sunt detectate devreme și pot fi înlăturate rapid. Captarea și analiza datelor de consum duce la o economie medie estimată a energiei de circa 5%.

Creșterea siguranței prin instalare și operare

Noua serie 3VA poate fi echipată cu module variate (module de supracurent diferite, bobine de declanșare, module diferențiale, contacte de semnalizare și auxiliare) care comunică stările critice ale sistemului la sistemul de management superior. acest lucru garantând funcționarea sigură a sistemului. Selectivitatea cuprinzătoare a întreruptoarelor 3VA2 asigură faptul că numai sistemul afectat va fi deconectat. O oprire generală a sistemului va fi astfel evitată. Aparatele de protecție diferențială (RCD) ce pot fi adițional instalate pe întreruptoare sesizează toți curenții diferențiali și asigură deconectarea sigură în cazul unei erori.

Designul ergonomic, combinat cu semnalizările integrate și display-ul, asigură lucrul confortabil și sigur al întreruptorului. Poziția întreruptorului la acționarea cu comutatorul de acționare de pe ușă este vizibilă chiar în conditii de iluminare slabă cu ajutorul unui kit de iluminare al comutatorului.

Acționarea neautorizată e prevenită cu ajutorul unor opțiuni de blocare. Accesoriile interne pot fi instalate în toate mărimile de întreruptor. Codarea mecanică și colorată a fiecărui modul elimină montajul gresit. Modulele se pun simplu în stekerul codat și apoi conectat (fig. 4).

siem4
Figura 4

Se oferă 2 truse de verificare a întreruptoarelor și a modulelor de supracurent electronice, una mai simplă  pentru încercarea ETU și una mai complexă cu posibilă conexiune și la un PC. Cu ajutorul softului POWER CONFIG (oferit gratuit) se pot citi și  modifica parametri reglați și urmări valorile măsurate.

Configurare  rapidă: se economisește timp

Configuratorul online existent ajută la alegerea corectă a întreruptorului pentru aplicația individualizată. Toate datele tehnice necesare pentru proiectare și configurare sunt disponibile pentru descărcare. Informațiile pot fi compilate și din datele CAx, descărcarea lor durând câteva secunde. Datele rezultate pot fi introduse în orice soft de proiectare.

Această metodă economisește timp iar erorile sunt înlăturate. Informațiile despre produs pot fi obținute de la codul QR de pe aparat, prin scanarea acestuia cu un telefon mobil smart, prin utilizarea aplicației Industry Support de la Siemens.

3VA cu ETU seria 8
3VA cu ETU seria 8

Concluzie

Seria de întreruptoare 3VA se adaugă astfel celorlalte produse SENTRON și anume întreruptoarele MCCB pentru industrie, 3VL și cel economic pentru infrastructură îndeosebi, 3VT. Astfel SIEMENS poate oferi întreaga gamă de întreruptoare de putere de tip compact MCCB pentru orice aplicație.

Share