Northvolt intră pe piața bateriilor electrice și adoptă o soluție cu sustenabilitate maximă

Recent,pe 28 decembrie 2021, firma suedeză Northvolt Ett a produs primele celule bazate pe tehologia Li-Io pentru baterii electrice, în noua sa fabrică din localitatea suedeză Skellefteå. Primele baterii au fost produse de Northvolt pe scară mică în laborator încă din 2020 dar la noua gigafactory  din nordul Suediei se dorește atingerea unei capacități de producție a celulelor pentru baterii electrice de 60 GWh pe an la un moment încă neprecizat.Lansat în 2017 ca un start-up, Northvolt dorește dezvoltarea în viitor pe baza unor tehnologii sustenabile și să integreze în procesul de fabricație integral metalele rezultate din procesul de reciclare.Northvolt și propune să livreze baterii de diverse  formate, echipate cu celulele proprii  și destinate pentru utilizări diverse cum sunt industria auto dar și pentru aplicațiile de stocare a energiei. Beneficiarii  vor fi BMW, FLUENCE, SCANIA, Volkswagen, Volvo Cars și Polestar. Primele livrări comerciale sunt programate anul acesta.

 Northvolt adoptă o soluție de dezvoltare bazată pe economia circulară, agreată de mari clienți

 Uzina de reciclare Revolt Ett pentru reciclarea bateriilor uzate

Northvolt a anunțat că prin programul său de reciclare, Revolt, a produs la Northvolt Labs din Västerås, Suedia, prima celulă de baterie litiu-ion cu un catod de nichel-mangan-cobalt (NMC) folosind metale recuperate prin reciclarea bateriilor uzate.

Astfel, un procent de 100% din nichelul, manganul și cobaltul din bateriile vechi a fost reciclat.  Potrivit firmei suedeze producătoare de baterii electrice, ce benerifiază de susținerea mai multor mari producători de automobile, inclusiv Volkswagen, reciclarea poate recupera până la 95% din metalele dintr-o baterie la un nivel de puritate la egalitate cu materialul nou, ce provine din minereu.

Performanța celulelor bateriei noi este egală cu cea a celulelor produse cu metale provenit din   extragerea minereurilor.

Metalele reciclate cum sunt nichelul, manganul și cobaltul folosite în celula bateriei  sunt recuperate din deșeurile bateriei printr-un tratament hidrometalurgic cu energie scăzută, care implică utilizarea unei soluții apoase pentru a izola metalele și a le separa de impurități.

Revolt Ett – reciclarea a 125.000 de tone de baterii uzate pe an

Următorul pas va fi construcția Revolt Ett, o fabrică de reciclare la scară uriașă, ce este în curs de dezvoltare, adiacentă gigafabricii Northvolt Ett din Skellefteå, Suedia.

Este de așteptat ca Revolt Ett să poată recicla până la 125.000 de tone de baterii pe an, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru a furniza metale pentru  producerea a până la 30 GWh de baterii noi la Northvolt Ett (50% din producția de 60 GWh).

După ce a demonstrat validitatea și eficiența procesului său de reciclare, Northvolt își îndreaptă acum atenția către extinderea capacităților de reciclare pentru a-și îndeplini scopul de a produce celule cu 50% material reciclat până în 2030.

Pentru a asigura acest lucru, Revolt Ett, prima fabrică de reciclare la scară giga a companiei în dezvoltare, vecină cu fabrica gigafactory Northvolt Ett din Skellefteå, Suedia, va fi extinsă dincolo de proiectul său inițial pentru a permite reciclarea a 125.000 de tone de baterii pe an. Construcția va începe în primul trimestru din 2022, iar uzina ar trebui să înceapă să funcționeze în 2023.Revolt Ett va recicla litiu, nichel, mangan, cobalt și alte metale (cupru, aluminiu) și materiale plastice. Materialul primit va proveni din bateriile scoase din uz de la vehicule electrice și deșeuri  rezultate din procesul de producție de la Northvolt Ett. Pe lângă faptul că va deveni cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din Europa, Revolt Ett va fi singura instalație pe scară largă din Europa capabilă să recicleze litiu pe lângă nichel, mangan, cobalt și alte metale. Materialele recuperate de la Revolt Ett vor furniza fabricii deținute tot de Northvolt Ett.  ce produce baterii aflată în imediata vecinătate cu Northvolt Ett. , metale reciclate suficiente pentru  producția celulelor de baterii electrice cu o capacitate de 30 GWh  ceea ce reprezintă jumătate din producția totală anuală de celule Northvolt Ett.

Uzina de reciclare va livra direct unității de producție elementele recuperate cum sunt nichelul, manganul, cobaltul și litiul care vor fi integrtae imediat în procesele de producție a bateriilor Northvolt. Revolt Ett va recupera și alte materiale din bateriile uzate materialele pe care le reciclează, cum sunt cuprul, aluminiul și materialele plastice iar toate acestea vor fi reintroduse în fluxurile de producție prin alte firme locale.

https://northvolt.com/

Share