Modul de aplicare, caracteristicile și posibilitățile benzilor LED- Ghid practic pentru oferta TME

În ultimul deceniu, benzile LED au devenit foarte populare în domeniul iluminatului casnic, iluminatului exterior, decorațiunilor interioare – dar și al iluminatului industrial și de lucru. Tehnologia nu este omogenă, oferind o gamă de soluții specializate. Cu toate acestea, caracteristica principală a tuturor benzilor LED este durata de viață, eficiența energetică și ușurința de implementare în diverse aplicații. Catalogul TME oferă o selecție largă a acestor produse și am observat un interes constant din partea clienților noștri pentru capacitățile acestora. Prin urmare, mai jos vă prezentăm un ghid practic al gamei de benzi cu LED-uri disponibile la TME – defalcată în funcție de:

  • producători;
  • schema de culori;
  • tehnologia de fabricare;
  • aplicare.

Producătorii de benzi LED din oferta TME

Producătorii ale căror portofolii le vom analiza mai jos se numără printre cei mai importanți furnizori din domeniul iluminatului cu LED. Acestea sunt companii specializate, care activează pe piețe globale. Prima dintre acestea este compania asiatică WISVA Optoelectronics, care de peste 12 ani promovează Sursele de lumină LED ca o alternativă ergonomică și flexibilă la tehnologiile clasice. Cel de-al doilea furnizor este iPixel, un producător cu sediul în China, care se concentrează în principal pe benzile LED NEON și de efect, oferind o gamă completă de produse cu un raport calitate-preț excelent. Un al treilea brand notabil este Ledxon, un producător german cu un portofoliu larg și peste 30 de ani de experiență în industria de iluminat. De asemenea, are în ofertă o gamă de benzi LED, dezvoltând constant acest segment de articole (dedicat în primul rând iluminării birourilor, apartamentelor etc.). În cele din urmă, este imposibil de omis aici marca WorldSemi, care se numără printre liderii incontestabili în producția atât a diodelor emițătoare de lumină programabile, cât și (și poate mai ales) a driverelor LED RGB – care sunt de fapt standardul mondial în domeniul iluminatului cu efect LED.

Schema de culori a benzilor LED

Cel mai evident mod de a împărți benzile LED este de a le grupa în funcție de culoarea luminii emise. Sau mai degrabă: posibilități de culoare.

Primul grup aici va fi, desigur, reprezentat de benzile cu LED-uri care emit lumină albă. Parametrul lor de bază este puterea maximă (pe metru de bandă), care pentru produsele din oferta TME ajunge la de la 3W la 30W – ceea ce se traduce prin luminozitate de la 80lm/m la 2912lm/m. Pentru comparație, un bec clasic cu incandescență de 60 W produce un flux luminos de aproximativ 800 lm. Chiar și această comparație simplă ilustrează perfect avantajul energetic al surselor de iluminare cu LED-uri. Vorbim aici despre lumina produsă de o bandă alimentată cu tensiune nominală constantă. Utilizarea unui driver (sursă de alimentare) cu tensiune reglabilă sau care furnizează energie sub forma unui semnal modulat (PWM) permite reglarea precisă a intensității iluminatului și reducerea consumului de energie electrică.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că segmentul „alb” al benzilor LED este format dintr-un spectru larg de temperaturi de culoare. Lumina „caldă”, care seamănă cu nuanța flăcării unei lumânări, are temperatura de 1800K. Iluminarea neutră (care, în fotografie, se obține prin utilizarea blițurilor) provine din surse cu o caracteristică de culoare de aproximativ 3500-4500K. Cea mai „rece” dintre benzile LED disponibile în catalogul TME produce o culoare albă cu o temperatură de 10000K – care poate fi comparată cu atmosfera unei zile înnorate (suprafețele albe capătă o culoare albastru deschis). Anumite modele de benzi cu LED-uri au posibilitatea de a regla temperatura de culoare (în intervalul declarat de producător), datorită cărora pot fi adaptate, de exemplu, la ora din zi sau la preferințele individuale ale utilizatorilor.

Al doilea tip de benzi din oferta TME se bazează pe diode LED care produc lumină cu o singură lungime de undă, strict specificată – deci sunt unicolore. Din catalogul TME pot fi achiziționate produse care emit culori: roșu, violet, albastru, roz, verde, auriu și galben. Acestea vor fi o alegere excelentă pentru design interior, publicitate, semne etc., deoarece efectul de culoare nu necesită controlere speciale, ceea ce se traduce printr-o instalare simplă și eficientă din punct de vedere energetic.

Ultimul tip de iluminat din oferta discutată câștigă o popularitate enormă benzile LED RGB – cele ale căror culori pot fi definite în mod liber prin modificarea intensității componentelor roșu, verde și albastru. În funcție de modelul ales, utilizatorul selectează culoarea de iluminare pe întreaga lungime a benzii, pe secțiunea care conține 3 LED-uri RGB sau pentru fiecare LED RGB în parte (benzi programabile). În plus, din catalogul TME puteți achiziționa și produse de tip RGBW, în care fiecare modul este echipat suplimentar cu LED-uri de culoare albă. Acest lucru înseamnă că un șir de diode emițătoare de lumină poate acționa atât ca iluminare normală, cât și, dacă este necesar, poate fi utilizat pentru a emite efecte de lumină multicoloră. Aceste produse sunt ideale pentru locurile care necesită aranjamente flexibile, de exemplu vitrinele magazinelor, muzee – dar sunt utilizate în principal în locurile de divertisment și în interioarele rezidențiale.

Construcția benzilor LED

O caracteristică importantă a benzilor LED, care determină posibilitățile de utilizare a acestora într-o serie de aplicații specifice, este tehnologia de producție. Iată trei metode de realizare a acestor surse de iluminare și caracteristicile principale ale fiecărui tip.

Benzi LED clasice

Banda LED are puncte clar marcate pentru divizarea secțiunilor.

O bandă LED tipică este de fapt un șir de circuite realizate cu ajutorul tehnologiei de montare pe suprafață (SMT) pe un substrat flexibil. Aceste produse sunt concepute pentru a fi capabile să: alimenteze lanțul prin intermediul unei conexiuni la un capăt (două capete, în cazul curelelor mai lungi); împărțiți-l în secțiuni care sunt multiplii unui singur modul; faciliteze instalarea curelei (de exemplu, prin aplicarea în fabrică a unui adeziv pe suprafața din spate). În unele cazuri, componentele electronice sunt protejate împotriva influențelor mediului înconjurător (prin acoperirea părții care emite lumină cu un plastic transparent sau prin plasarea benzii într-o husă de protecție), conferind astfel articolelor o clasă de protecție ridicată (IP65 sau chiar IP67) .

Benzile sunt fabricate într-o gamă largă de lățimi (pentru gama TME: de la 3,5 mm la 20 mm), componentele de 8 mm, 10 mm și 12 mm fiind cele mai comune. Caracteristica lor importantă este, de asemenea, densitatea de distribuție a componentelor de emisie. Tehnologia tradițională permite până la 700 de LED-uri pe metru, caz în care banda poate fi împărțită (scurtată) în lungimi foarte scurte.

Aceste produse sunt adesea instalate în locașuri dedicate pentru mobilier și pereți, unde acționează ca o sursă discretă, dar eficientă de iluminare. Prin plasarea benzii în apropierea unei suprafețe luminoase, este posibil să se obțină, la un cost redus (prin reflexie), iluminare uniformă, difuză și prietenoasă pentru oameni – acasă, la locul de muncă, în clădiri publice. Benzile LED clasice sunt, de asemenea, utilizate ca elemente de iluminare de fundal (afișaje publicitare), pentru crearea de indicatoare de avertizare, precum și pentru iluminarea tablourilor de distribuție în cutii de instalații industriale etc.

Benzi tip COB

COB, sau chip on board, este o metodă de montare a LED-urilor (și a altor componente electronice) direct pe un substrat (într-un circuit), fără a le plasa mai întâi într-o carcasă SMD. Structurile cu LED-uri sunt plasate pe suprafața benzii (dens)) și inundate cu o bandă de fosfor fluorescent. Structurile LED emit radiații albastre, care stimulează fosforul pentru a produce lumină albă în tot volumul, eliminând astfel contrastul nedorit între punctele mai luminoase și secțiunile mai întunecate.

Aceste benzi, deși sunt puțin mai scumpe, oferă o serie de avantaje: produc o iluminare omogenă pe toată lungimea lor (excluzând necesitatea unei difuzii suplimentare); emit lumina într-un unghi larg (180° în loc de 120°, tipic pentru benzile clasice). Datorită acestor avantaje, sunt utilizate pentru iluminatul de contur, lumini de avertizare, în articole de design – sunt, de asemenea, populare în iluminatul arhitectural, permițând evidențierea corpului clădirilor.

Tehnologia COB estompează limitele dintre punctele LED individuale.

Benzi tip „Neon LED”

 


Banda de tip „neon” poate fi îndoită cu ușurință pentru a obține forma dorită.

Spre deosebire de modelele descrise mai sus, produsele de tip „neon” pot fi curbate strâns în jurul unei axe paralele cu unghiul de iluminare, permițând astfel crearea unor linii curbe care amintesc de luminile clasice de neon. Aceste benzi sunt încorporate într-un material flexibil, care, pe de o parte, permite obținerea iluziei unei linii de lumină omogene, iar pe de altă parte face circuitul electronic rezistent la factorii de mediu (ceea ce, la rândul său, duce la posibilitatea de a utiliza acest tip de bandă în aer liber). Acestea se caracterizează prin consum redus de energie, lățimi variabile și sunt disponibile în multe culori atractive. Datorită proprietăților lor, benzile neon LED sunt utilizate în mod popular pentru crearea de publicitate în spații publice (semne, logo-uri). De asemenea, puteți achiziționa din catalogul TME acest tip de produs într-o variantă programabilă, ceea ce face posibilă construirea de marcaje atractive, multicolore și animate.

Benzi LED în practică

În cele din urmă, să ne uităm la defalcarea benzilor LED în funcție de aplicație. Datorită diversității lor, aceste surse de lumină sunt prezente practic în toate domeniile legate de iluminare – merită să se țină cont, totuși, de faptul că produsele trebuie selectate în funcție de necesități, concentrându-se pe intensitatea dorită, culoarea, precum și limitările electrice și mecanice ale anumitor produse.

Iluminat pentru casă și birou

Practic, orice tip de bandă LED poate fi folosit ca sursă de iluminat pentru interioarele rezidențiale sau de lucru – dar cea mai populară alegere aici, desigur, vor fi produsele care emit lumină albă. Pe piață sunt disponibile numeroase articole în domeniul iluminării cu benzi LED, precum „lămpi fluorescente LED”, precum și multe tipuri de lămpi (inel, de lucru, de proiectare) . O soluție populară este, de asemenea, instalarea lor ca elemente de mobilier, rame de oglinzi, sub formă de iluminat de obstrucție (marginile scărilor) etc.

Mai multe avantaje susțin utilizarea benzilor LED ca sursă principală de iluminat în gospodării și la locul de muncă. În primul rând eficiența energetică: benzile moderne echipate cu sursa de alimentare corectă pot reduce semnificativ facturile de energie electrică, în special atunci când iluminează încăperi mari. Un al doilea avantaj este posibilitatea de a instala benzile în fante, de unde vor oferi o lumină difuză, mai naturală (și vor elimina punctele luminoase, orbitoare). Iluminatul pe bază de LED-uri are, de asemenea, avantajul că intensitatea sa este ușor de manipulat, menținând în același timp o ieșire stabilă a luminii – acestea vor fi proprietăți de dorit pentru sale de conferințe, săli de clasă etc. Utilizând benzi RGBW sau chiar o combinație de benzi albe și RGB, puteți implementa un sistem de iluminare avansat cu posibilitatea de a realiza orice aranjament.

Datorită LED-urilor de înaltă intensitate, benzile pot înlocui lămpile cu incandescență.

În industrie

Pentru scopuri industriale, recomandăm în special produsele Ledxon. Acestea sunt benzi strălucitoare și eficiente, cu LED-uri dens distanțate, astfel încât luminează uniform interioarele, reducând umbrele. Sunt ideale atât pentru iluminarea halei, depozitelor, cât și pentru spații mai mici (de exemplu, dulapuri de control, în mașini). Sunt disponibile în variante RGB și colorate, ceea ce face posibilă utilizarea lor ca semafoare sau ca lumini de avertizare (de exemplu, pentru a informa cu privire la funcționarea unei mașini, pentru a marca zonele periculoase etc.). În funcție de model, acestea funcționează fie la 12 V, fie la 24 V.


Intensitatea ridicată a fost obținută prin aranjarea LED-urilor în două rânduri.

Benzi de efect


Benzile RGBW combină LED-uri RGB multicolore cu un element care produce lumină albă.

În cele din urmă, este imposibil de ignorat unul dintre cele mai mari avantaje ale benzilor LED – posibilitatea de a construi sisteme de iluminat de efect. Utilizând posibilitățile soluțiilor RGB programabile sau liniile „Neon” – este ușor să realizați reclame și panouri publicitare atrăgătoare, precum și iluminat interior de atmosferă în cluburi, restaurante, săli de proiecție și multe alte interioare – fără a exclude, bineînțeles, clădirile rezidențiale. Capacitatea de a modifica dinamic culoarea și intensitatea iluminării înseamnă că aceasta poate fi sincronizată cu imaginile de pe ecran, cu muzica și chiar reacționează interactiv la mișcare sau la alți parametri de mediu. De aceea, benzile LED multicolore sunt populare atât în rândul proprietarilor de locuințe, cât și al decoratorilor de interior, arhitecților și artiștilor.

 

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

www.tme.ro

 

Share