Modelul „X as a Service” se va impune în anii următori

Mai mult decât o simplă viziune: „X as a Service” în tehnologia construcțiilor

Modelele așa-numite „as-a-service” sunt deja familiare în zone largi ale vieții private și de afaceri. Sunt bine stabilite în leasingul auto și în închiriere de locuințe. Dar și în tehnologia iluminatului și în construcții, aceste servicii sunt din ce în ce mai disponibile. Ce se află în spatele tuturor?

 „X as a Service””, XaaS pe scurt, oferă clienților un serviciu sub forma unui model de abonament. „X” înseamnă un serviciu, un produs sau un pachet întreg. Clientul plătește numai pentru ceea ce folosește de fapt. Investițiile cu capital intens nu mai sunt necesare și sunt înlocuite cu taxe permanente. Riscurile de proprietate sunt mutate de la client la furnizor. Pentru furnizori, aceasta oferă noi oportunități de venituri – și, privind viitorul în rețea și datorită datelor mari – observarea în profunzime a comportamentului de utilizare a clienților lor, pe care îl pot utiliza ca bază pentru inovații, produse și servicii suplimentare.

SaaS (software-ul ca serviciu) este deja un concept bine stabilit în IT. Rețeaua este condiția necesară. Software-ul și datele sunt localizate pe servere externe în cloud, iar utilizarea lor continuă se bazează pe un contract de tip abonament. O caracteristică relativ nouă constă însă în modelele care nu sunt bazate exclusiv pe software și date, dar care co-integrează produsele fizice și care sunt adaptate individual pentru clienții lor. Aplicațiile tipice în domeniul tehnologiei iluminatului și construcții sunt „lumina ca serviciu” (LaaS),  „securitatea ca serviciu” sau „siguranța ca serviciu”.

Lumina ca serviciu: cea mai recentă tehnologie LED dispobibilă pentru închiriat

În sistemele de iluminat moderne, LED-ul este tehnologia la alegere atunci când costurile de operare trebuie reduse și randamentul iluminatului îmbunătățit. Aceasta aduce multe avantaje pentru utilizator, dar este asociată și cu costuri mari de investiții pentru iluminat – proiectarea și instalarea acestuia. Prin urmare, dacă un sistem de iluminat îmbătrânit este renovat sau este proiectat un nou sistem, modelul „ca serviciu” este o alegere evidentă. În cadrul unei astfel de scheme, utilizatorul plătește pentru o soluție LED modernă doar o chirie lunară corespunzătoare. Sistemul poate fi adaptat cel mai exact la nevoile utilizatorilor și optimizat în orice moment. Avantajele „luminii ca serviciu” sunt evidente de la sine. Clientul beneficiază de un iluminat mai bun, costuri mai mici și cheltuieli mai mici iar conversia sistemului de iluminat în tehnologia LED modernă este benefică pentru mediu. Consumul de energie electrică și costurile globale de iluminat sunt reduse – iar consumul energetic redus duce la reducerea emisiilor de CO2.

Serviciile oferite de furnizorii LaaS includ, în mod normal, planificarea și instalarea iluminatului, plus gestionarea iluminatului. Întreținerea și service-ul și monitorizarea periodică a iluminatului, plus optimizarea tehnologiei de control pentru a reflecta nevoile în schimbare, sunt cuprinse în majoritatea acestor pachete.

Soluțiile de iluminat în rețea optimizează consumul de energie

Componentele individuale din astfel de sisteme de iluminat vor fi din ce în ce mai mult conectate în rețea pe viitor. Un sistem de transmisie de date va fi apoi integrat în fiecare lampă LED, ceea ce face posibilă monitorizarea consumului de energie și a stării sistemului în timp real. „În viitor, iluminatul va deveni o parte a internetului lucrurilor”, confirmă dr. Jürgen Waldorf, directorul Asociației ZVEI pentru Lumină și ZVEI Industry Initiative light.de. „În acest domeniu, noua tehnologie, în special legătura cu sistemele de senzori și alte facilități tehnice, va oferi o oportunitate de a adapta utilizarea luminii la nevoile particulare ale fiecărui utilizator. În acest fel, funcționarea sistemului de iluminat și consumul total de energie pot să fie optimizate împreună cu protecția solară, aerul condiționat și utilizarea unei clădiri. „

Securitatea ca serviciu: sistemele de acces ca model de leasing

Frecvent denumite „modele de operator” atunci când sunt comercializate, conceptele as-„as-a-service” câștigă, de asemenea, o prezență semnificativă în domeniul securității și siguranței. Acestea integrează tehnologia de alarmă antiefracție și video, sistemele de evacuare și gestionare a timpului și a accesului pe o platformă centrală. Componentele mecanice, cum ar fi sistemele de bariere, porțile sau turnicheții devin parte a conceptului de închiriere. De asemenea, în conformitate cu aceste aranjamente, clientul poate calcula cu costuri stabile în timpul contractului pentru întreaga tehnologie necesară, pentru operarea și întreținerea sistemului.

Securitatea ca serviciu: alarmele de pericol devin inteligente

 De asemenea, sistemele de alarmă împotriva incendiilor sunt deja furnizate ca parte a modelelor „X as a Service” Respectarea pe baza regulilor stricte de securitate la incendiu este așadar pusă pe mâna specialiștilor. Proiectarea și instalarea proiectului sistemului cu software-ul corespunzător și echipamentele aferente sunt de asemenea realizate extern; o taxă permanentă înlocuiește investițiile unice de capital. Servicii suplimentare, cum ar fi asigurarea sau întreținerea la distanță, pot fi, de asemenea, rezervate ca parte a pachetului. În acest fel, antreprenorul poate garanta că echipamentul (închiriat) este întotdeauna de ultimă generație.

 Tehnologia construcțiilor în era IoT  – viitorul constă în conectarea în rețea

Modelele „X as a Service” vor pătrunde în domeniul tehnologiei construcțiilor într-o mare varietate de moduri. Chiar și acum sistemele de securitate și siguranță sunt conectate în rețea și, de exemplu, pot transforma automat sistemele de alarmă antiefracție în modul activ când ultimul angajat a părăsit clădirea sau pot integra detectoarele de fum în sistemul general de Securitate al clădirii.

Prin disponibilitatea unei multitudini de date, noua tehnologie face posibilă întreținerea predictivă. Folosind datele colectate, valorile experiențiale și algoritmii asociați ca bază, este posibil să se rectifice problemele înainte de a conduce la defecte. Astfel, se vor evita în avans reparații costisitoare și consumatoare de timp. „Când aceste lucruri se ieși la  lumină,  vor juca un rol considerabil în special în clădirile industriale și în iluminatul exterior și stradal”, prognozează dr. Jürgen Waldorf, „cu alte cuvinte, în toate locurile unde întreținerea este scumpă”.

Dacă în viitor clădirile și orașele vor conectate în rețea într-un grad mai ridicat, modelele tehnologiei „X as a Service” vor deveni și mai ferm stabilite. Experții cred că peste câțiva ani majoritatea sistemelor vor fi cumpărate ca servicii. Având în vedere volumele mari de date disponibile, sunt posibile metode de evaluare mai bune prin intermediul inteligenței artificiale. Iar disponibilitatea  datelor oferă o oportunitate pentru noi modele de afaceri.

Preluare : https://light-building.messefrankfurt.com/frankfurt/en/programme-events/topthemes/xaas.html 

Share