Mennekes, părintele conectorului Type 2, va produce lângă Iași cabluri pentru stații de încărcare a vehiculelor electrice

Firma germană Mennekes este un binecunoscut producător de cuple și prize industriale, fiind unul din liderii pieței europene de profil. În 2009 Mennekes a lansat cupla Type 2, care a fost adoptată în 2014 de UE ca standard european IEC 62196 . Type 2 este o cuplă  mamă-tată  ce permite alimentarea de la  stații de reîncărcare a vehiculele electrice în  c.a. trifazat (sau monofazat) și a fost adaptată de Tesla pentru varianta în c.c.  Din Type 2 a derivat cupla CCS(Combined Charging System) care permite alimentarea directă a vehiculelor fie în c.a. fie în c.c.

Curentul necesar la stațiile de încărcare rapidă (Fast Chargers) atinge și 300 A iar tensiunea atinge 480 de V,  ceea ce necesită folosirea de cabluri electrice performante  care să permită transferul unei puteri electrice de ordinul sutelor de kW. Cablurile electrice (ca și cuplele de altfel) necesită și excelente proprietăți mecanice având în vedere utilizarea intensă în mediul exterior, agresiv și umed.

 

Conector tip 2 mama-tată

L1, L2, L3-faze

N-Nul de lucru

PE-Nul de protecție

CP-semnal preinserție conector

PP-semnal postinserție conector

Piața autovehiculelor electrice crește rapid și sunt necesare investiții rapide și în infrastructura de încărcare ce va include un mare număr de stații de reîncărcare de diverse tipuri.  Vehiculele electrice vor fi echipate de asemenea cu cabluri proprii. Iată contextul investiției firmei Mennekes în România, țară în care s-a dezvoltat în ultimii ani o puternică industrie de componente auto.

 

Share