MEGGER DLRO: testare paratrăsnet pentru turbinele eoliene

 

În general, paletele turbinelor eoliene sunt fabricate din materiale compozite, neconductoare. Aceasta în  seamnă că o lamă care este lovită directă de trăsnet nu poate absorbi și transfera cu ușurință energia electrică, ducând astfel la deteriorări mecanice adesea catastrofale. Pentru a asigura protecția împotriva trăsnetelor producătorii de turbine au integrat un circuit de protecție.

Megger, împreună cu un producător de top de centrale eoliene, au dezvoltat un set de cabluri de test speciale care, împreună cu testerele pentru măsurarea rezis tențelor mici, oferă cea mai bună metodă pentru testarea rezis tenței circuitului de protecție împotriva trăsnetelor al turbinelor eoliene. Conductoarele de test ale turbinelor eoliene din seria KC sunt disponibile la 100 m, 60 m și 30 m, fiind la fel de adecvate pentru utilizare în teren sau în fabrică. Seturile sunt compuse din două cabluri de test de 10 A. Primul este un cablu de 5 m prevăzut cu o sondă duplex pentru conectarea la receptorii de fulgere de pe vârfurile paletelor turbinelor. Al doilea cablu este un cablu de 30 m sau 60 m sau 100 m, prevăzut cu un clește robust tip Kelvin, special conceput pentru a oferi ușurința de utilizare, asigurând în același timp conexiunile de încredere necesare pentru a asigura rezultate precise și repetabile ale testelor. Cablul lung este înfășurat pe un tambur de cablu de înaltă calitate și robust, echipat cu o frână de fricțiune pentru a evita încurcăturile în timpul desfășurării, respectiv înfășurării. Acest set de test este destinat măsurării rezistenței circuitul de protecție la trăsnet al unei turbine eoliene, fie în procesul de producție sau complet funcțional la punerea în funcțiune, activități de întreținere sau după reparații.

Setul de test este proiectat pentru a fi conectat la oricare instrument de test din gama Megger DLRO de 10 A sau Megger BT51. În orice caz, pentru utilizare în exterior, modelul DLRO10HD este recomandat datorită robusteții și gradului ridicat de protecție la intemperii. Cu testerul DLRO se pot verifica și conexiunile existente în circuitul de alimentare sau de ieșire al turbinei. Legătura circuitului de paratrăsnet la circuitul de împământare și valoarea ohmică corespunzătoare se pot verifica tot cu instrumente Megger și anume, testerele de priză deământ tip clește DET14C și DET24C.

SebaKMT – Seba Dynatronic GmbH
Reprezentanța în România
Str. Av. Ștefan Protopopescu nr.1, Bl.C6, Ap.25,
sector 1, 011725 București
tel: +40 (0)21 2309138; fax: +40 (0)21 2039381
www.megger.com; www.sebakmt.com;
seba.ro@sebakmt.com; www.cabletestvan.com

http://www.sebakmt.com

http://www.cabletestvan.com

http://www.megger.com

 

Share