Lumina LED

Simpozion ELECTROMAGNETICA

A doua ediție a simpozionului dedicat folosirii eficiente a luminii în societate și în mediul înconjurător, organizat de Electromagnetica la sediul său, în 24-25 octombrie a.c. a oferit o imagine reală și la zi a preocupărilor din domeniul iluminatului din România dar și din întreaga Europă.

Au fost prezenți câteva sute de invitați, clienți și parteneri ai Electromagnetica, iar la deschidere au participat primarul general al Capitalei și președintele ANRE.

Au fost invitați să susțină prezentări reprezentanți ai firmelor ARROW, LEDIL,  LUXEON, OSRAM; TRIDONIC, CREE.  Proiectele și realizările firmei ELECTROMAGNETICA au fost de asemenea expuse în mai multe prezentări separate iar cadrele universitare ale Facultății de Instalații din București au prezentat studii de caz pentru iluminatul urban (Conf. Hrisia Moroldo) și respectiv calculul sistemelor de iluminat echipate cu LED (prof. Gabriel Ispas).

Prof. Dan Moroldo de la Facultatea de Instalații a deschis lucrările simpozionului în fiecare din cele două zile de derulare a manifestării iar din partea CNRI (Comitetului Național Român pentru Iluminat) a participat conf. Dorin Beu, președintele acestui for.

Ideea eficientizării sistemelor de iluminat ca și contribuția tehnologiei inovatoare bazate pe LED, caracterizată prin consum redus de energie și durată de viață extinsă, au fost elementele centrale ale simpozionului.

În prezent, în domeniul sistemelor de iluminat, asistăm la o adevărată revoluție generată de introducerea LED, așa cum a fost denumită această dezvoltare, la un mare târg internațional dedicat iluminatului (Light and Building -Frankfurt). Sistemele de iluminat bazate pe LED au devenit viabile comercial și se extind treptat în toate segmentele pieței de iluminat (stradal, rezidențial, retail, birouri, industrial, autovehicule etc.).

Pe măsură ce dezvoltarea tehnologiei face ca LED-urile să devină mai performante și să îndeplinească cerințele diverselor tipuri de aplicații, cresc și vânzările acestor produse iar prețurile scad, datorită producției de masă.

Pe de altă parte, sistemele de iluminat cu LED necesită o proiectare specifică, adecvată caracteristicilor acestui tip de sursă, iar în utilizarea curentă proiectarea trebuie să urmărească un management termic adecvat al sistemelor cu LED, ținând cont că temperaturile prea ridicate duc la o depreciere rapidă a performanțelor LED și la scurtarea drastică a duratei de viață a lor.

electromagnetica

Sistemele de iluminat cu LED trebuie echipate deci cu surse de alimentare stabile, cu filtrarea alimentării de la rețea și există o serie de aspecte specifice acestei tehnologii, ce trebuie rezolvate.

Proiectarea deficitară a sistemelor de iluminat stradal

Din excelenta prezentare a conf. Hrisia Moroldo am reținut următoarele idei și observații extrem de importante pentru cei care lucrează la proiectarea acestor sisteme dar și pentru edilii care doresc într-adevăr îmbunătățirea substanțială a iluminatului nocturn în localitățile lor.

Există un exces de corpuri și surse de iluminat pe stâlpii de pe arterele ce se reabilitează în orașele noastre (în București îndeosebi) iar astfel eficiența energetică urmărită nu este atinsă. Amplasarea nefericită a stâlpilor de susținere și a corpurilor de iluminat aferente chiar în coronamentul arborilor, fără a ține cont de datele specifice din teren, alegerea incorectă a surselor, fac ca fluxul luminos să nu ajungă la sol în întregime. Corpurile de iluminat pietonal sunt folosite la iluminat stradal, intersecțiile sunt iluminate neadecvat, arterele abundă în panouri publicitare, astfel că avem:

  • un nivel de luminanță scăzut pe porțiuni stradale sau/și pe trotuare;
  • mijlocul interesecțiilor rămâne neiluminat sau iluminat total necorespunzător, cu zone de luminanță scăzută, ce alternează cu cele cu luminanță mai ridicată;
  • zonele de trecere pietonală au de cele mai multe ori un iluminat redus;
  • nerespectarea normativelor de profil prin supradimensionarea nivelului de iluminat;
  • panourile publicitare cu nivel excesiv de iluminat care provoacă orbirea temporară a șoferilor, datorită contrastului dintre zonele întunecate și cele strălucitoare ce provoacă orbire temporară.

Apare un pericol major de accidente pe timpul nopții: de exemplu, Piața Victoriei din București.

Mai mult, fenomenul de poluare luminoasă în marile orașe este extrem de pregnant. Rolul de ghidaj vizual al corpului de iluminat dispare de multe ori și apare un disconfort vizual, datorat alternanțelor de zone întunecate și zone iluminate chiar și excesiv.

Share