Lumina care pâlpâie cu 40 Hz poate combate boala Alzheimer

Sub titlul Lumina care pâlpâie mobilizează chimia creierului care poate lupta cu boala Alzheimer un colectiv de cercetători americani de la Georgia Institute of Technology a publicat recent rezultatele unui studiu,  care arată că lumina care pâlpâie frecvența de 40 Hz,  produce în creier secreția unor proteine denumite microglia, ce luptă cu maladia Alzenheimer.

De peste un secol, toate încercările de  a trata boala Alzheimer au eșuat. În ultimii ani, experimentele folosind lumină pâlpâitoare au arătat că sunt promițătoare. Lumina  care pâlpâie ar putea trata boala Alzheimer și ar putea permite să facem un pas înainte în domeniul tratării ei, arată acest nou studiu, care relevă mecanisme biochimice stricte: lumina care pâlpâie cu o frecvență de 40 Hertz, stimulează o eliberare importantă de substanțe chimice de semnalizare-citokine. Citokinele marker, semnalează secreția celulelor imunitare cerebrale denumite microglia.  Celulele microglia elimină un element distinct al Alzheimerului – placa beta amiloidă, proteină reziduală  care se acumulează între celulele creierului, responsabilă de apariția maladiei Alzenheimer. S-a constatat că placa beta amiloidă este mult mai răspândită în creierele bolnavilor de Alzenheimer. Realizat inițial pe șoareci sănătoși, acest nou studiu a fost extins la om, pacienții cu Alzheimer fiind expuși la lumină cu frecvența de 40 Hz.  Studiile au fost efectuate pe șoareci la Institutul de Tehnologie din Georgia SUA împreună cu reprezentanți ai programului de neuroștiință Emory.
Semnalizare imunitară
În 2016, cercetătorii au descoperit că lumina care pâlpâie ușor cu frecvența de 40 Hz a mobilizat celulele de microglia de la șoarecii afectați de Alzheimer, celule capabile să curețe placa beta amiloidă. Studiul a căutat să analizeze procesele chimice ale  creierului care leagă pâlpâirea cu microglia. S-a observat că pâlpâirea face să crească secreția 20 de citokine – proteine ​​mici secretate extern de celule și care semnalează apariția altor celule-microglia în cazul de față afirmă specialiștii americani.
Suprarealitatea sci-fi
Boala Alzheimer afectează drastic speranța de viață și este specifică populațiilor cu medii de viață înaintate, așa cum sunt în țările europene și SUA. Boala Alzheimer distruge până la 30% din masa creierului depunând grămezi de placă amiloidă, care se acumulează în afara neuronilor. În interiorul neuronilor, proteina tau-fosforilată formează adevărate încâlceli neurofibrilare suspectate de distrugerea funcțiilor mentale și a neuronilor. După multe decenii de studii eșuate asupra maladiei Alzheimer, care au costat miliarde  de dolari anual, lumina pâlpâitoare ca metodă terapeutică de un potențial succes pentru maladia Alzheimer ,  pare o idee suprarealistă chiar și pentru cercetători.
Ipotezele care au stat la baza cercetării 
Alegerea frecvenței de 40 Hz provine din observația că creierul bolnavilor de Alzheimer suferă din timp din cauza lipsei a ceea ce se numește unde gamma,  valuri cerebrale constante care acționează ca un ritm de dans pentru activitatea neuronilor. Frecvența cea mai des găsită pentru aceste valuri este în jur de 40 Hz . Prin  expunerea  șoarecilor la lumină pâlpâind la acea frecvență similară cu undele cerebrale gamma, se parea că s-au prevenit leziunile cerebrale puternice ale Alzheimerului. Undele cerebrale gamma au fost de asemenea asociate cu practicile ezoterice de dezvoltare a  minții, în care practicienii efectuează meditație pe un fundal luminos și sonor.  Apoi, în 2016, cercetarea a conectat undele gamma la memoria de lucru,  responsabilă funcțional pentru formarea gândirii.
Pâlpâitul are frecvențe favorabile dar și frecvențe dăunătoare 
Stimularea la 40 Hz nu a avut nevoie de mult timp pentru a declanșa creșterea citokinei. „Am constatat o crestere a citokinelor dupa o ora de stimulare”, a spus dna Kristie Garza,  membră în colectivul de cercetare. „Am văzut semnale de fosfoproteină (markerii  precursori ai citokinelor) după aproximativ 15 minute de pâlpâire”. Poate că aproximativ 15 minute au fost suficiente pentru a începe procesele în interiorul celulelor și au fost necesare încă 45 de minute pentru ca celulele să secrete citokine. Este prea devreme pentru a ști. Cercetătorii au aplicat trei stimuli de lumină suplimentari la alte frecvențe, iar spre uimirea lor, toate trei au avut efect asupra citokinelor. Numai stimularea cu lumină la frecvența de 20 Hz,  secreția de citokine s-a blocat.
„La 20 Hz, nivelurile de citokine au scăzut. Aceste observații pot fi utile  pentru că pot exista circumstanțe în care doriți să suprimați citokinele”, a spus dna. Singer,  participantă la proiectul de cercetare . „Ne gândim că ideea de a folosi diferite tipuri de stimulare cu lumină ce pâlpâie cu diverse frecvențe, ar putea oferi o platformă de instrumente de tratare  într-o varietate de contexte precum boala Parkinson sau schizofrenia. Multe tulburări neurologice sunt asociate cu răspunsul imun.”
Echipa de cercetare avertizează împotriva oamenilor care improvizează terapii ușoare, deoarece sunt necesare mai multe date pentru a stabili efectele asupra oamenilor, iar  anumite frecvențe ar putea chiar avea efecte negative asupra omului.

 După : Georgia Institute of Technology. „Flickering light mobilizes brain chemistry that may fight Alzheimer’s.” ScienceDaily. ScienceDaily, 3 February 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200203141446.htm>

Share