Light+Building Frankfurt 13- 18 martie 2022
Sănătate și lumină: curate, eficiente din punct de vedere energetic și centrate pe oameni
Indiferent dacă este o creștere naturală, de condiții optime pentru concentrarea oamenilor sau pentru a fi sau a rămâne sănătos, lumina are o varietate de mecanisme de de acțiune asupra funcțiilor umane. Astfel, lumina influențează substanțele mesager ale corpului(melatonina,hormon important pentru sănătatea umană) și asigură păstrarea ceasului interior în timp. Lungimea de undă a luminii utilizate este decisivă pentru aplicația în cauză.
Lumina este numele dat în general spectrului dintre radiațiile UV și infraroșii, care declanșează percepția umană asupra luminozității și culorii. Majoritatea oamenilor văd lumina cu o lungime de undă cuprinsă între 400 și 780 nanometri. Acest lucru este valabil atât pentru lumina soarelui (lumină naturală) cât și pentru lumina produsă de surse artificiale de lumină. Nu sunt vizibile ochiului uman lungimile de undă clasificate ca fiind radiație UV(UltraVioletă) și nici radiația de căldură cunoscută sub numele de radiații infraroșii. Ambele sunt mai jos și respectiv deasupra spectrului vizibil.
Vechea tehnologie păstrată într-o nouă privință
Radiația UVC, care se situează sub spectrul luminii vizibile și are o lungime de undă de între 100 și 280 nanometri, a fost mult timp folosit pentru purificare și dezinfectare în industria alimentară, în tratarea apei potabile și în sălile de operație. Până acum, asta radiațiile au fost produse de lămpile UV cu vapori de mercur.
Dozajul este decisiv pentru eficacitatea radiației UVC: trebuie să fie suficient de intensă și aplicată suficient timp pentru a deteriora ADN-ul virusurilor, bacteriilor și microorganismelor care nu pot astfel supraviețui. Pentru a se asigura că acest efect apare numai acolo unde este necesar, radiația trebuie emisă într-un cadru protejat. În caz contrar, radiațiile pot fi dăunătoare pentru oameni.
Pandemia de coronavirus a dat acestei tehnologii un nou impuls, dezinfecția cu dispozitive UVC fiind utilizate în lupta împotriva Covid-19. Rezultatul: producătorii sunt inundați cu comenzi pentru astfel de echipamente și în același timp domeniile de aplicare s-au extins foarte mult. Sistemele de sterilizare cu lumină UVC sunt utilizate în școli, grădinițe, autobuze și aeroporturi. Au fost efectuate studii cu sisteme de filtrare a aerului în plafoanele centrelor comerciale. În prezent, se lucrează la o nouă generație de Lămpi UVC fabricate cu LED-uri UVC.
Efecte pozitive asupra ritmului circadian folosind tehnologia LED
Un alt domeniu al utilizării iluminatului este urmărirea impactului biologic al luminii asupra oamenilor. Accentul acestei abordări, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de Human Centric Lighting (HCL), este efectul fizic al luminii asupra oamenilor. Compoziția spectrală a luminii se schimbă pe parcursul zilei și a luminii naturale (cea solară) iar organismul uman reacționează la această fluctuație. Conținutul ridicat de albastru de dimineață activează și revigorează oamenii înainte de a deveni mai puțin pronunțat seara. Apoi, lumina este mai caldă, ceea ce ajută oamenii să se relaxeze, astfel încât oboseala naturală să își facă simțită efectul.
Aceste cunoștințe sunt folosite pentru o bună utilizare cu HCL. Modul în care se utilizează lumina într-o clădire depinde în mare măsură de utilizatori și de scopul clădirii. Dacă, de exemplu, lumina este folosit pentru predare, adică într-o școală sau universitate, nevoia este de concentrare, care este sporită de lumina cu un conținut mai mare de albastru. O lumină similară este necesară și în camerele de tratament ale spitalelor.
Pentru pacienții care se recuperează, este necesară însă o lumină mai caldă pentru o optimă
convalescenţă.
Diferite grupuri țintă au, de asemenea, așteptări diferite. De exemplu, persoanele în vârstă au nevoie de lumină mai multă decât oamenii mai tineri. Mai mult, standardele industriale care se aplică locurilor de muncă din clădiri de birouri sau fabrici și trebuie să țină seama de acestea la planificarea iluminatului.
Pe această bază, sunt pregătite apoi concepte orientate spre scop, cu scopul de a stimula mediul de lucru.
Conceptele HCL oferă de asemenea, o atmosferă asemănătoare luminii zilei și influențează sentimentul oaspeților legat de bunăstarea în hoteluri.
Sursa: Messe Frankfurt / Pietro Sutera.
Datorită tehnologiei LED de astăzi, conceptele HCL sunt mai ușor de implementat decât în trecut. Dacă sistemele dinamice de gestionare a luminii sunt integrate în sistemul de automatizare a clădirii , este posibil să controlați cu precizie diferitele surse de lumină în combinație cu sisteme de protecție solară, și facilitățile de oprire a luminii artificiale în prezența luminii zilei. Astfel de sisteme pot, de asemenea
duce la o reducere a consumului de energie și a costurilor de exploatare ale unei clădiri. În circumstanțe optime, utilizarea unui concept HCL poate genera beneficii pe termen lung precum concentrarea umană îmbunătățită în clădiri de birouri și instituții de învățământ, productivitate mai mare în fabrici și recuperare mai rapidă în spitale.
Mulți dintre expozanții de la următoarea ediție Light+Building de la 13 la 18 Martie 2022 vor prezenta următoarea generație de tehnologie care funcționează cu radiații UVC, precum și concepte HCL care pot fi sincronizate cu tehnologia serviciilor din clădiri.
Mai multe teme de top Light + Building pot fi găsite la:
http://light-building.com/top-themes
Comunicate de presă și imagini:
Rețele sociale:
www.light-building.com/facebook
www.light-building.com/twitter
www.light-building.com/youtube
www.light-building.com/linkedin
www.instagram.com/building.technologies.messeffm