Light+Building 2012 – cel mai important târg dedicat arhitecturii și designului

Mihai Mateescu

Motto-ul ediției 2012 – Eficiența energetică

Anul viitor, între 15 și 20 aprilie, se va desfășura la Frankfurt, o nouă ediție a expoziției dedicate arhitecturii, designului, tehnologiei instalațiilor electrice pentru clădiri și iluminatului, ansamblu de domenii ce pun în prim plan clădirea, ca fiind cheia spre noile dezvoltări din domeniul energiei. Este evident că în clădiri, acolo unde se consumă aproape 40% din energia globală, este foarte mult loc pentru soluții de eficientizare a consumurilor. Clădirea este cheia spre un nou model al energiei în societate.

Tendințe de vârf

Rețeaua inteligentă, cunoscută ca „smart grid” are nevoie de „smart building” deci de clădiri inteligente. În acest scop, clădirile trebuie să dispună de rețele proprii de comunicație digitale și de iluminat controlat digital. Sustenabilitatea în clădiri implică eficiență, confort, siguranță, plăcerea locuirii.

Pentru a integra energiile din surse regenerabile în clădiri, trebuie să folosim rețeaua inteligentă, binecunoscuta smart grid. La aceasta se mai adaugă smart house, smart metering. networking și e-mobility, căci numai împreună, toate acestea pot asigura succesul implementării energiilor din surse noi.

Este un efort colectiv al arhitecților și inginerilor în tehnologia clădirilor, care poate face sustenabilă pe viitor clădirea, confruntată cu cerințe noi, care țin în primul rând de costurile de întreținere a ei. Aceste costuri vor face diferența între clădirile de pe piață asigurând sucesul celor care vor oferi și costuri de întreținere mai reduse.

light + building 2010

O ediție așteptată cu mare interes

La ediția din 2012 a Light+Building vor expune peste 2100 de firme din peste 50 de țări iar cifra vizitatorilor așteptați este de 183000, din 150 de țări. Este o ediție care va marca încă un pas făcut în dezvoltarea tehnologiei LED-urilor pentru iluminat, ca și al platformelor inovatoare pentru ingineria electrică și pentru automatizările din clădiri.

Giganți ai tehnologiei, cum sunt Samsung și Mitsubishi, vor fi prezenți pentru prima oară la Light+Building, marcând creșterea interesului față de o expoziție care a înregistrat succese la fiecare ediție.

Toate aceste noutăți ne-au fost prezentate de organizatorii Light+Building 2012, reprezentanții Messe Frankfurt,  în cadrul unei întâlniri cu presa est-europeană, ce a avut loc pe 7 octombrie a.c. la Viena.

Share