Light + Building Autumn Edition 2022 privește spre viitor: cu clădiri și rețele inteligente către orașul inteligent
COMUNICAT DE PRESĂ Light + Building Autumn Edition 2. – 6.10.2022
Frankfurt pe Main, 11.04.2022. Promovarea generării durabile de energie, reducerea consumului de energie în clădiri şi extinderea electromobilităţii sunt repere centrale ale conversiei energetice până în 2030. Datorită rapidei creșteri a prețurilor la gaze și petrol și necesității de a asigura aprovizionarea cu materii prime, subiectul aprovizionării cu energie capătă acum o nouă urgență. Concepte pentru
Orașul inteligent și în rețea al viitorului există deja și au în centru o rețea sigură și eficientă a oamenilor, locurilor și infrastructurilor.
În ultimii ani, tendința dezvoltării globale a fost urbanizarea dar deoarece spațiul în orașe este limitat, el
trebuie utilizat optim. Spațiul de locuit se extinde de exemplu prin completări durabile la proprietăți, prin construcții din lemn. Cu toate acestea, baza pentru orașele inteligente o reprezintă aprovizionarea eficientă și sigură cu energie prin electrificarea și digitalizarea infrastructurii. Odată ce acest pas a fost realizat, utilizarea economică a vântului și a soarelui întrucât sunt posibile utilizarea de surse de energie durabilă (prin rețele inteligente) și cuplarea sectoarelor.
Factorul cheie : inovarea
Evoluțiile și inovațiile tehnologice joacă un rol cheie în conceptul de oraș intelligent. El permite abordări complet noi ale soluțiilor care sunt acum de actualitate pentru politică şi societate. Inventarea bateriei litiu-ion, de exemplu, a fost decisivă pentru dezvoltarea electromobilității durabile. Utilizarea economică a vântului și soarelui ca surse de energie regenerabilă este posibilă numai prin excelență tehnică în
generare, transport și distribuție („rețea inteligentă”). De o importanță centrală aici este
dezvoltarea în continuare a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru a asigura securitatea şi
o rețea eficientă. În „dezvoltarea finală” a unui oraș inteligent, oamenii, locurile și infrastructurile vor fi conectate între ele. Deja există o astfel de realitate astăzi: o rețea mai puternică de colectare a tuturor datelor tehnice din clădiri.
Clădiri inteligente – baza orașului inteligent
Clădirile inteligente sunt baza unui oraș inteligent. Aici locuitorii petrec o mare parte din timpul lor, fie că locuiesc („case inteligente”) sau lucrează în clădiri funcționale („smart building”). Prin intermediul unei rețele cuprinzătoare, datele de la numeroșii senzori sunt disponibili tuturor sistemelor unei clădiri și astfel asigură printre altele, un consum mai mic de energie.
Potrivit Asociației Germane a Producătorilor de Electrice și Electronice (ZVEI), automatizarea inteligentă a clădirilor poate reduce consumul de energie și emisiile de CO2 cu 30 până la 40 la sută. Sistemele de auto-învățare permit implicarea intensivă a utilizatorilor clădirii, de exemplu prin controlul luminii, aerului condiționat și încălzirii în funcție de cerere sau de afișarea rutelor de evacuare individuale pe dispozitivele mobile. În plus, sistemele de securitate pot să fie implementate, astfel încât de exemplu, să detecteze nu numai pericole precum incendiul sau efracția, dar și să le poate prezice.
Iluminatul inteligent – un element de construcție pentru economisirea energiei
O altă parte importantă a potențialului de economisire a energiei în reprezintă iluminatul. In conformitate cu Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen (Grupul de lucru pentru bilanţuri energetice), iluminatul reprezintă aproximativ 13% din consumul de energie electrică din Germania. Introducerea LED-ului în corpurile de iluminat a însemnat un pas uriaș înainte pentru tehnologia iluminatului. LED-urile reduc cu până la 80 la sută consumul de energie în comparație cu corpurile de iluminat convenționale. Lumina inteligentă are, de asemenea, o influență puternică asupra bunăstării oamenilor și le dă un sentiment de securitate. Prin reglarea temperaturii de culoare a luminii corpurilor de iluminat cu LED-uri, pot fi realizate scenarii individuale care cresc starea de confort și productivitatea („Human Centric Lighting”). La o scară mai mare, corpurile de iluminat stradal cu LED pot forma coloana vertebrală a unui oraș inteligent. Echipat cu WLAN, funcții de încărcare pentru mașini electrice, buton de apel de urgență sau senzori pentru măsurarea traficului și a vremii, aceste corpuri stradale sunt o componentă importantă a IoT în rețea. Câteva proiecte pilot au fost deja instalate în Berlin-Adlershof și în Santander, Spania.
Mobilitate inteligentă numai cu infrastructură de încărcare electrică
Multe orașe au suferit de multă vreme din cauza blocajului și a nivelurilor ridicate de poluare. Conceptele noi de mobilitate stau, prin urmare, la baza viitoarelor orașe inteligente. Pe lângă managementul traficului inteligent și conectarea în rețea a modurilor de transport(transport intermodal n.r.) , extinderea intensivă a rețelei de energie electrică este cheia mobilității. În timp ce semnele indică o creștere a înmatriculării de vehicule electrice, este nevoie de a ajunge din urmă extinderea parcului de vehicule cu extinderea necesarului de infrastructură de încărcare. În orașul inteligent, trebuie să fie disponibile suficiente puncte de încărcare cuplate la un system de gestionare inteligentă a încărcării. În mod ideal, acesta din urmă este integrat într-o rețea de energie inteligentă („rețea inteligentă”) care oferă energie regenerativă independent de moment si în modul cel mai economic. Astfel, supraîncărcarea infrastructurii poate fi evitată.
Concluzie și perspectivă
Provocările viitorului, cum ar fi urbanizarea și schimbările climatice, pot fi doar rezolvate
cu concepte de perspectivă și idei inovatoare. Orașele inteligente nu mai sunt o viziune,
dar sunt deja implementate. Încă din 2014, UE a numit 240 de orașe europene
care urmăresc dezvoltarea pe baza unor concepte de oraș intelligent, mai mult sau mai puțin avansate.
Pentru a trece dincolo de măsurile individuale și proiecte-pilot la soluții eficiente, este necesar un schimb intens de informații între toate părțile interesate, atât la nivel național, cât și pe plan international. Doar dacă factorii de decizie politică, urbaniştii, operatorii de construcţii, arhitecții, proiectanții specialiști, instalatorii și, de asemenea, reprezentanți ai cetățenilor fac schimb de idei și elaborează împreună soluții viabile, orașele inteligente vor deveni o realitate în viitorul apropiat, care să fie acceptată de locuitorii lor.
Light + Building Autumn Edition 2022 din Frankfurt pe Main oferă o platformă ideală pentru acest schimb important de idei și informații. Aici, accentul se va pune pe conceptele pentru automatizarea clădirilor, orașele intelligente, cartiere inteligent și managementul energiei, precum și pe infrastructura de încărcare electrică avansată și securitatea diverselor rețele .
Light + Building Autumn Edition va avea loc în perioada 2 – 6 octombrie 2022 la Centrul de expoziții din Frankfurt. Acesta va fi însoțit de un eveniment digital , Light + Building Digital Edition ce se va derula în perioada 2 – 14 octombrie 2022.
Online:
www.light-building.com/facebook
www.light-building.com/twitter
www.light-building.com/youtube
www.light-building.com/linkedin
www.instagram.com/building.technologies.messeffm