LED-urile de slabă calitate și impactul lor asupra omului

autor: Mihai Mateescu

În lupta pentru obținerea unei eficiențe luminoase cât mai mari, numai anul acesta Philips a atins pentru LED cu pentru tehnologia InGaN, valori de peste 200 lumeni/ Watt iar CREE a depășit pragul de 300 lumeni/Watt. Comparativ cu valorile de 12-19 lumeni per watt ale becului cu incandescență, evoluția
este uriașă. Există însă doi parametri, CRI (Color Render Index) – Indicele de redare a culorii și CCT (Correlated Color Temperature) – Temperatura de Culoare care trebuie luați de asemenea în considerare la alegerea lămpii LED. Motivul este simplu, și anume că pentru obținerea unor valori ridicate ale eficienței luminoase, unii producători folosesc LED-uri cu o puternică componentă spectrala albastră a luminii, ceea ce alterează acuitatea vizuală și creează un puternic disconfort pentru iluminatul stradal dar și pentru locuitorii imobilelor limitrofe acelor străzi iluminate cu LED… Materialul următor urmărește să prezinte acest lucru și să atragă atenția asupra utilizării luminii LED, fără a lua în considerație toate consecințele posibile. De altfel, în unele orașe, locuitorii au formulat plângeri față de nivelul prea ridicat al iluminatului public, ceea ce a obligat autoritățile să aleagă lămpi cu nivel de strălucire mai redusă. Concluzia este simplă și anume  să nu transformăm noaptea în zi cu orice pret …

 

Raportul AMA din2016
În iunie 2016, un raport al prestigioasei asociații americane AMA (American Medical Association) ce poate fi găsit pe net la adresa  http://darksky.org/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/AMA_Report_2016_ 60.pdf     atrăgea atenția asupra riscurilor pentru sănătatea umană și pentru mediu, cauzate de diodele luminiscente (LED) cu lumină albă, dar care conțin un nivel excesiv de componentă spectrală albastră. Mai mult, se afirma că: „Disconfortul și alterarea văzului produse de iluminarea intensă cu LED-uri ce au o componentă albastră bogată, pot reduce acuitatea vizuală și siguranța persoanelor din trafic cu riscuri grave”.
Recomandările AMA adoptate în raportul din iunie 2016 sunt:
1. AMA sprijină trecerea adecvată a iluminatului la utilizarea LED, care reduce consumul de energie și scade utilizarea combustibililor fosili.
2. AMA încurajează reducerea nivelului iluminatului ca și controlul iluminatului cu spectru bogat în albastru, utilizând cea mai mică emisie de lumină albastră posibilă pentru a reduce efectul de orbire.
3. Pentru ca AMA să încurajeze utilizarea de surse cu CCT maxim de 3000 K sau mai mică pentru instalațiile în aer liber, cum ar fi căile rutiere, toate sistemele de iluminat cu LED-uri trebuie să fie protejate corespunzător, pentru a minimiza efectul de strălucire și efectele nocive asupra mediului și a impactului asupra mediului și ar trebui să se țină seama de capacitatea de iluminare a LED pentru perioadele de timp în afara orelor de vârf.
Raportul intitulat “Human and Environmental Effects of Light Emitting Diode Community Lighting”, avea implicații serioase asupra dezvoltării tehnologiei LED, ce devine dominantă în cadrul iluminatului la nivel mondial. Raportul venea să confirme temerile exprimate de alt organism, IDA (International Dark-Sky Association) într-un raport mai vechi (http://www.darksky.org/ama-reportaffirms-human-health-impacts-from-leds/).
AMA sprijină utilizarea LED în scopul economisirii consumului de energie dar afirmă că este cert că anumite LED-uri au un potențial periculos, incriminate fiind cele care emit lumină albastră în exces. LED-urilor cu o componentă de lumină albastră în exces le sunt asociate riscuri crescute ce țin de cancer, diabet și boli cardio-vasculare.
Iluminatul stradal cu LED-uri ce emit lumină albastră în exces, perturbă ritmul circadian (noapte-zi) de circa 5 ori mai mult decât iluminatul convențional, iar iluminatul
rezidențial intens este asociat cu reducerea somnului, afectarea randamentului zilnic și o incidență crescută a obezității.
În consecință, AMA atrage atenția asupra conversiei sistemelor de iluminat clasice în sisteme cu LED și asupra unor măsuri cum ar fi sistemele de obturare (ecranare) a luminii artificiale exterioare, diminuării nivelului iluminării prin control adaptiv și, cel mai important, recomandă folosirea în exterior a surselor de iluminat cu o temperatură de culoare (CCT) de maxim 3000 K .

Temperatura de culoare (CCT-Correlated Color Temperature) este o mărime ce caracterizează printr-o singură valoare compoziția spectrală a radiațiilor emise de  o anumită sursă de lumină, se măsoară în grade Kelvin (K) și are valori de:
– 2800-2900 K în cazul lămpilor cu incandescență,
– 3000-7500 K la lămpi fluorescente
– 5800-6500 K pentru lumina solară.
Valori de peste 3000 K corespund unui conținut mai ridicat în spectrul luminos al componentei albastre. Se definesc următoarele categorii de lumină albă :
Alb cald, lumina cu CCT < 3300K
Alb neutru, lumină cu CCT între 3300K – 5000K
Alb (daylight) spre alb rece, lumină cu CCT > 5000K.

Conform studiilor medicale, „lumina albastră are cea mai mare energie fotonică din spectrul vizibil și pătrunde ușor prin cornee și lentilă pentru a ajunge în retină, ceea ce poate avea ca rezultat afectarea retinei, un fenomen cunoscut oftalmologilor drept „pericol de lumină albastră” sau „efect fototoxic”.
Raportul Comitetului specializat în riscuri emergente asupra sănătății al Comisiei Europene din 2017: “Există totuși îngrijorări și preocupări legate de anumite categorii vulnerabile ale populației. Acestea includ copiii mici, care prezintă un risc mai mare de a fi orbiți („dizzled by” în textul original sic!!!) de lumina albastră și care pot suferi leziuni ale retinei și persoanele în vârstă, care pot avea disconfort vizual de la LED-uri sau pot mai greu să citeasca afișajele LED.

Raspunsul industriei de iluminat
Tot în iunie 2016, prin IES (Illuminating Engineering Society), industria producătoare de sisteme de iluminat din SUA a anunțat că nu a fost consultată la elaborarea raportului AMA, ce prezintă pericolele LED-urilor care emit excesiv de multă lumină albastră, menționând totodată că este “preocupată intens de acest raport”. IES remarcă potențialul acestui raport publicat în presă de a “dezinforma publicul cu afirmații incomplete sau inexacte și interpretări necorespunzătoare”.
Un alt organism din SUA, Asociația Națională a Producătorilor de Electrocasnice (NEMA) a declarat că recomandarea AMA care încurajează utilizarea unor lămpi cu lumină de temperatură de culoare (CCT) de 3000K sau mai mică poate compromite capacitatea sistemului de iluminat de a îndeplini toate criteriile critice de proiectare pentru fiecare aplicație unică. „NEMA pune la îndoială înțelepciunea acordării unei importanțe deosebite acestei recomandări, deoarece proiectarea iluminatului exterior necesită o analiză complexă a multor criterii”.
Jim Brodrick de la DoE (Departament of Energy- Departamentul de Energie) al SUA a comentat astfel: deși orientarea AMA are drept scop reducerea efectelor dăunătoare asupra oamenilor și mediului cauzate de iluminatul stradal în general, AMA se concentrează în special pe LED-uri. Dar este important să rețineți că aceste aspecte nu sunt nici noi, nici limitate la tehnologia LED. Nu există nimic diferit între lumina albastră emisă de LED-uri și cea emisă de alte surse, adică, la aceeași putere și lungime de undă, energia electromagnetică este aceeași, indiferent de tipul sursei. Și efectele nedorite datorate expunerii la lumină pe timp de noapte se aplică tuturor surselor de lumină, fără a se limita la LED-uri. În plus, aceste rezultate ale cercetării sunt adesea relevante și pentru lumina pe care o primim de la televizoare, telefoane, afișaje pe computer și alte astfel de dispozitive.

CONCLUZII : Avantaje dar si precautie în utilizarea LED

Deși iluminatul cu LED nu este în sine periculos, trebuie păstrată o prudență ca și în alte tehnologii. LED-urile sunt foarte eficiente la iluminatul stradal, dar lumina trebuie direcționată numai acolo unde este necesară. Spectrul luminos al LED trebuie să ajute la vizibilitatea, siguranța și sănătatea oamenilor și altor ființe vii. Trebuie evitat iluminatul strălucitor pentru pietoni, bicicliști și șoferi. Iluminatul cu LED are avantaje considerabile față de alte tehnologii. Capacitatea de reglare imediată și rapidă a nivelului intensității luminii a LED-urilor nu poate fi atinsă de alte tehnologii. Direcționarea precisă a luminii LED-urilor reduce din necesarul de reflectoare și lentile care să redirecteze radiația luminoasă, ca în cazul altor surse de lumină care emit radiație luminoasă în toate direcțiile.

Share