LAPP GROUP – Flexibilitatea la superlativ

ing. Dan Ciortea – S.C. COELCO TRADE S.R.L.

Secolul 21 continuă și îmbunătățește tradiția secolului 20. Automatizarea și robotizarea au continuat să țină capul de afiș, fiind un atu al industriilor super performante. Necesitatea îmbunătățirii permanente a performanțelor economice a dus la implementarea unui număr record de roboți industriali.

Robotul industrial are capacitatea de a efectua aceeași sarcină în mod repetitiv cu precizie, viteză și corectitudine, fără să obosească. Dar, pentru a atinge aceste performanțe, toate componentele care fac parte din lanțul cinematic al robotului trebuie să se comporte la modul superlativ. Nu sunt necesare doar servomecanisme și senzori care să deplaseze cu precizie elementele de execuție, sunt necesare și cabluri care să alimenteze și să transmită semnalele între diversele unități din componența robotului.

Creșterea productivității roboților industriali a impus creșterea parametrilor viteză și accelerație. Cablurile flexibile folosite în trecut s-au dovedit neputincioase în fața noilor provocări. Eforturile mecanice produse de accelerațiile foarte mari și diagramele de viteză au condus la proiectarea unor tipuri noi de cabluri superflexibile.

Grupul LAPP își menține supremația pe segmentul cablurilor superflexibile. Astfel, anul 2012 a adus doi noi membri în familia cablurilor destinate mașinilor-unelte și roboților industriali: ÖLFLEX® SERVO FD 796 CP și ÖLFLEX® CHAIN 808 CP.

ÖLFLEX® SERVO FD 796 CP înlocuiește prin performanțele sale 7 cabluri superflexibile anterioare (755 CP, 755 CP-Desina, 781 CP, 785 CP, 785 CP Desina, 790 CP, 795 CP). Parametrii limita ai accelerației au fost crescuți la 50 m/s2, iar ai vitezei la 5m/s.

Cablul este produs atât în varianta specifică alimentării cu energie electrică a elementelor de execuție (maxim 4G50) cât și în varianta combinată, alimentare cu energie electrică și perechi pentru transmitere de comenzi sau semnale, ecranate individual (4G50+2x(2×2.5)). Modul de realizare al cablului a condus la o capacitate specifică redusă și un comportament excelent din punct de vedere al compatibilității electromagnetice prin ecranul exterior din lițe de cupru cositorit. Perechile de control ecranate individual sunt proiectate astfel încât căderea de tensiune să fie minimizată.

Flexibilitatea clasa 6 și modul în care sunt proiectate caracteristicile geometrice și de material îi asigură posibilitatea folosirii pe pat cablu flexibil de lungimi foarte mari (maxim 100 m). Izolațiile conductoarelor din polipropilenă și izolația exterioară de poliuretan asigură un comportament excelent la substanțe chimice agresoare și o flexibilitate deosebită într-o gamă foarte largă de temperaturi (-40/+80 ˚C). Ambele materiale izolatoare folosite sunt halogen-free. Cablul are comportament excelent la apă, putând fi folosit și în aplicații exterioare neprotejate.

Nivelul de tensiune proiectat și realizat este de 0.6/1kV atât pe conductoarele destinate alimentării cu energie electrică cât și pe conductoarele de curent mic iar tensiunea de test este de 4 kV. Notabil este și faptul că acest nou membru al familiei servocablurilor este certificat pentru folosire atât în piața europeană cât și în cea americană.

Prin faptul că poate înlocui 7 cabluri anterioare, folosirea acestui tip de cablu poate conduce la optimizarea stocurilor atât la producătorii de mașini-unelte cât și la utilizatorii acestora.

ÖLFLEX® CHAIN 808 CP este un exemplu de produs proiectat ținând cont atât de considerente tehnice cât și de considerente comerciale. Acest tip de cablu a fost proiectat pentru transferul de semnale sau pentru alimentări de curenți relativ mici (până la 10 A) și poate fi folosit, pe pat cablu flexibil (power chain), pentru un număr de maxim 2 milioane de cicluri de îndoire –dezdoire. Izolația exterioară din poliuretan îi conferă un comportament excelent la diverse substanțe chimice agresoare (uleiuri, emulsii de răcire, etc.) într-o plajă de temperaturi foarte largă (-5/+70 ˚C). Cablul este ecranat, oferind protecție față de zgomotul electromagnetic caracteristic mediului industrial. Dimensiunile exterioare au fost minimizate prin îmbunătățirea calității materialelor izolatoare folosite.

Specific noului cablu este un raport calitate-preț excelent, lucru care îl recomandă pentru aplicațiile în care numărul de cicluri, pe durata de viață a mașinii-unelte se încadrează în specificațiile tehnice ale cablului. S-a constatat că schimbările tehnologice survin adeseori cu viteză foarte mare, astfel încât durata de viață proiectată a sistemului trebuie atent dimensionată, fără să exceadă durata necesară schimbării tehnologiei.

Grupul LAPP continuă să satisfacă perfect cerințele producătorilor de mașini-unelte și roboți industriali, fiind preferat de marii producători din acest domeniu.

Share