Interviu cu domnul Dan Vătăjelu, președinte Asociația Română pentru Iluminat – ARI
Interviu cu domnul Dan Vătăjelu, președinte Asociația Română pentru Iluminat – ARI
Reporter: Stimate domnule președinte, ce obiective își propune ARI, asociație relativ recent înființată (are un an de la creare)?
Dan Vătăjelu: ARI își propune să reprezinte, din punct de vedere economic, pe cei care lucrează în domeniul iluminatului, pentru că nu există în prezent o reprezentare a acestor specialiști în fața autorităților. Noi suntem reprezentanții mediului economic, am spus asta de la început, și noi suntem cei care vrem să „resuscităm“ și mediul academic, pentru a crea și asigura viitorul domeniului iluminatului. În momentul de față, specialiștii din iluminat sunt tot mai puțini și tot mai puțin pregătiți. Fără oameni tineri nu o să putem face iluminat de calitate în România.
R: Deci aveți obiective complexe, legate în primul rând de pregătirea oamenilor. Cum acționați în acest sens, pentru atingerea acestor obiective?
DV: Suntem deja în legătură cu Ministerul Administrației, cu Ministerul Economiei, cu Ministerul Educației pentru discuții privind reglementările în domeniu.
Facem deja lucrul acesta și pe partea academică, unde intenționăm să creăm burse pentru specializare în iluminat. Pentru studenții cu preocupări în iluminat.
R: Ce probleme sesizați pe piața românească în ceea ce privește echipamentele de iluminat? Care sunt impedimentele pe care le aveți în prezent legate de reglementări?
DV: Piața este reglementată, doar că aceste reglementări nu se respectă. Standardele și legislația din domeniu nu se respectă și nu există un for la nivelul guvernului care să urmărească respectarea acestor norme. Aceasta este principala problemă. Și o problemă secundară este necunoașterea acestor reglementări de către entitățile achizitoare. Aici vorbim și despre autoritățile publice și despre cele private și despre cetățeni. Cetățenii nu au informațiile necesare pentru a-și alege o sursă de lumină corectă și pentru asta facem eforturi și aceasta este o altă direcție a noastră de realizare a unor ghiduri pentru achiziția de echipamente de iluminat. Ghidul pentru persoane fizice va fi gata în prima parte a lui 2016 iar celelalte o să fie gata ulterior. Vom avea ulterior un ghid pentru achiziția echipamentelor de iluminat stradal, urmând și alte ghiduri pe alte domenii de specialitate.
R: În privința iluminatului stradal, ce probleme sesizați?
DV: Cred că în privința sistemului de iluminat stradal, trebuie schimbată mentalitatea și orientarea să fie așa cum prevede și standardul, după rezultate.
Atâta timp cât nu se măsoară rezultatele, nu o să avem un iluminat corect.
Și este vorba aici și de educație, pentru că iluminatul este o chestiune subiectivă și o privim fiecare așa cum considerăm că ar fi OK pentru noi. Dacă există standard însă, el se poate aplica, se poate verifica și poate fi o referință. Pentru asta ne luptăm noi, să avem standarde ca referințe și rezultatele să poată fi verificate conform cu standardele.