INTERSOLAR MUNCHEN, 15-17 mai 2019
Intersolar Europe este cea mai mare expoziție mondială dedicată industriei solare. 1.000 furnizori de produse și soluții pentru fotovoltaice, tehnologii solare termice și centrale solare, infrastructură de reţea și soluții pentru integrarea energiei regenerabile, se întâlnesc în perioada 15-17 mai 2019 la Munchen. Lansat acum peste 2 decenii , Intersolar a devenit platforma cea mai importantă din domeniul producerii energiei bazată pe soare.
În paralel, experții discută în cadrul conferinței Intersolar Europe din 14 și 15 mai 2019 despre importanța din ce în ce mai mare a energiei produse în instalaţii solare.
Simultan cu Conferinţa INTERSOLAR 2019, tot între 14 şi 15 mai, se vor desfăşura alte evenimente:
–Conferința ees Europe (electrical energy storage)- cea mai mare conferinţă europeană dedicată sistemelor de stocare a energiei în baterii
–Conferința Power2Drive Europe – expoziția internațională pentru infrastructură de încărcare și e-mobilitate. Sub motto-ul „Changing the future of mobility” , Power2Drive Europe se concentrează pe soluții și tehnologii pentru un transport curat. Power2Drive Europe oferă producătorilor, furnizorilor, distribuitorilor și start-up-uri din această industrie în creștere, un punct de întâlnire pentru a prezenta noile evoluții și modele de afaceri.
–EM-Power – expoziția privind utilizarea inteligentă a energiei în industrie și clădiri .
EM-Power este prima expoziție din Germania care pune accent pe consumatorii profesioniști de energie, care au necesităţi de tehnologii energetice eficiente, sisteme de control inteligente și economii de energie . EM-Power se ocupă de conceptele cheie care stau la baza tranziției energetice în industrie și în sectorul construcțiilor. EM-Power este un punct unic de întâlnire pentru achiziții, schimburi și informații pe tema generării și consumului de energie inteligentă de după contor. Expoziția prezintă tehnologii energetice regenerabile și eficiente, sisteme și servicii inteligente de gestionare a energiei, precum și modele de operare, care sunt esențiale pentru prosumatorii profesioniști.
Toate aceste evenimente sunt înglobate în platforma smarter E Europe. Simultan cu cele 4 evenimente, se va desfăşura şi Conferința Smart Renewable Systems.
Câteva date despre Fotovoltaice
Piața de sisteme solare este înfloritoare, iar cererea pentru baterii crește, de asemenea, în mod constant. Studiile evaluează o capacitate de producere a energiei din surse fotovoltaice de aproximativ 100 de gigawați în 2018. Piața mondială a bateriilor și a pilelor de combustie este deja în valoare de 5,5 miliarde de euro și se estimează că va depăși 81 miliarde de euro până în 2025, tendință ascendentă continuă în următorii ani – determinând concentrarea majoră pe tehnologiile de producție.
Invertorul este un element central
De la dispozitivele de stocare la autoturismele electrice, instalaţiile de încălzire şi până la aplicațiile inteligente la domiciliu și sistemele de monitorizare, o varietate de componente necesită invertoare pentru integrare. Cu acest domeniu larg de aplicare, invertoarele se află în prezent într-un proces de inovare extrem de dinamic.
Stocarea câştigă în importanţă
„De obicei, oamenii injectează energia solară în rețea și câștiga bani din tariful de alimentare. În prezent, tariful la energia injectată în reţea este de numai zece până la douăsprezece eurocenti pe kilowatt oră, în timp ce prețul de achiziție este de 30 de eurocenti. Din acest motiv, devine din ce în ce mai economică instalarea bateriilor la domiciliu „, explică prof. Dr. Bruno Burger, responsabil pentru platforma energetică de date Energy Charts din cadrul Fraunhofer ISE. Bateriile permit stocarea energiei electrice ieftine pentru a fi consumată mai târziu, când energia solară nu este disponibilă. Tehnologia invertorului evoluează cu această tendință. „S-au folosit în trecut invertoare numai pentru injecţia de energie în reţea. Acum, avem invertoare care pot fi conectate fie la instalația fotovoltaică fie la baterii „, spune Prof. Burger.
Apare o gamă largă de funcții ceea ce deschide o mulțime de aplicații posibile. De exemplu, unii furnizori oferă invertoare hibride noi şi flexibile, datorită sistemelor integrate de gestionare a energiei, ce permit integrarea de fluxuri de curent continuu și curent alternativ în paralel și simultan, ceea ce face posibilă şi alimentarea unui consumator de electricitate și încărcarea unui dispozitiv de stocare în același timp, de exemplu. Unitățile hibride combină funcțiile unui încărcător cu cele ale unui invertor pentru baterie, ale unui controler și ale unui monitor de sistem. În același timp, din ce în ce mai multe dispozitive care sunt lansate acum, sunt compatibile cu sistemele de stocare de la mai mulți producători și cu baterii cu plumb-acid gel și baterii litiu-ion.
De asemenea, sunt populare noile sisteme de stocare cu invertoare hibride integrate, care sunt în mod special potrivite pentru modernizarea instalațiilor fotovoltaice existente. Aceasta este un factor din ce în ce mai important – nu în ultimul rând, deoarece tarifele garantate pentru furnizarea de energie electrică în reţea, vor expira treptat pentru instalațiile solare mai vechi, începând cu anul 2021. Noile sisteme pot fi conectate direct la rețeaua casnică, independent de instalația solară și sunt compatibile cu bateriile de la o serie de producători. Acestea pot fi folosite ca backup de energie de urgență și informează automat utilizatorii despre orice defecte prin aplicații specifice.