Infrastructuri spitalicesti sigure – riscuri si solutii

Fie ca reprezinta loc zilnic de munca sau spatiu pe care il vizitam temporar, in scopul ingrijirii sanatatii, spitalele trebuie sa fie cladiri sigure, in care, nici o clipa, infrastructura sa nu puna, in niciun fel, in pericol siguranta ocupantilor sai. Realitatea demonstreaza ca actul medical si sansa la viata sunt in mare masura sustinute de infrastructura cladirii in care acestea se desfasoara, iar, in acest context, este usor de inteles rolul major pe care il joaca instalatiile, in general si instalatiile electrice, in special.
In conditiile in care spitalele sunt proiectate si executate in conformitate cu normativele si cu standardele in vigoare este de avut in vedere faptul ca acestea vor functiona un numar semnificativ de ani, perioada in care, pe de o parte medicina evolueaza si din ce in ce mai multe echipamente medicale vor fi achizitionate si instalate, iar, pe de alta parte, instalatiile “imbatranesc”, si fara activitati de intretinere constante, corespunzator realizate si monitorizari, acestea se pot transforma in surse de real pericol.

Dar care sunt principalele riscuri din cauze electrice?

Riscul de incendiu si riscul de intrerupere intempestiva in alimentarea cu energie electrica la orice nivel
Incendiile sunt in mare parte cauzate de defectiuni la instalatia electrica, altele decat binecunoscutele defecte de suprasarcina si scurtcircuit la care, in mod normal, protectiile instalate in tablourile electrice trebuie sa functioneze. Dat fiind conditiile din spitale, in care procedurile de evacuare a pacientilor sunt semnificativ ingreunate, orice masura se poate lua de reducere a riscului de incendiu este mai mult decat recomandata.
Prin urmare, pornind de la posturile de transformare de medie tensiune, monitorizarea continua a temperaturilor in zonele de conexiuni bare – cabluri cu ajutorul senzorilor de temperatura cu comunicatie wireless TH110 cu prealarme si alarme in caz de atingere a unor praguri creaza conditiile realizarii de activitati de remediere a defectiunilor la momentul oportun si previn riscul de incendiu sau de intrerupere intempestiva a alimentarii cu energie electrica. Comunicatia wireless se realizeza catre un concentrator de date cu iesire pe Modbus RS485.
Incalziri pot fi generate si de executii neglijente la nivelul tablourilor electrice, la conexiunile de cabluri sau de cresterea rezistentei de contact pe perioada de functionare a instalatiei datorate dilatarilor si contractarilor succesive, urmare a variatiei sarcinilor pe circuit. Aceste impedimente pot fi surmontate prin executii ingrijite ale tablourilor si ale instalatiei electrice, in general, si prin utilizarea de accesorii de conectare fiabile.
Risc de incendiu determina si defectele de izolatie pe cablu pentru care se recomanda protectia diferentiala de 300mA, insa, mai importanta decat intreruperea alimentarii circuitelor din cauza acestui defect este monitorizarea continua a rezistentei de izolatie pe coloane, cu prealarme si alarme in caz de atingere a unor praguri prestabilite. Aceasta monitorizare se poate realiza prin echiparea protectiilor respective cu module pentru monitorizarea rezistentei de izolatie sau prin utilizarea in acest scop a releelor de tip Vigirex.

Pentru circuitele de distributie finala, protectia diferentiala de 30mA va asigura protectia impotriva socurilor electrice. De departe, cel mai des responsabil de incendii din cauze electrice este arcul electric.
Defectul de arc electric se produce intre conductoarele active sau intre un conductor activ si cel de nul. Serie sau paralel, arcul electric este un tip de defect pe care nu il sesizeaza niciuna dintre protectiile uzuale, intrucat, curentul care se inchide prin el are o valoare inferioara curentului nominal (in cazul arcului serie) si, respectiv, inferioara curentului de scurtcircuit (in cazul arcului paralel). Este insa un defect care daca se dezvolta, poate aprinde cu usurinta materiale combustibile aflate in vecinatate.
Prin urmare, este de dorit aplicare unei solutii de detectie a arcului si de intrerupere a alimentarii cu energie electrica pe circuitul respectiv. Solutia este releul de detectie a arcului electric (AFDD), dispozitiv de protectie pentru circuite finale, de max 25A; este element de detectie si executie care se instaleaza in aval de protectia magneto-termica-diferentiala.
Se recomanda utilizarea acestor protectii pe circuite de distributie finale aferente amplasamentelor medicale grupa 0 – conform Normativului I7.
Intreruperile intempestive in alimentarea cu energie electrica pot face diferenta intre viata si moarte in spitale. Pentru cresterea continuitatii in alimentarea cu energie electrica este obligatorie alegerea protectiilor in mod selectiv, avand la baza calcu-lul curentilor de scurtcircuit si studierea tabelelor de selectivitate ale producatorilor de aparataj de protectie.
Utilizarea mai multor furnizori de aparataj de protectie elimina orice posibilitate de asumare de responsabilitate in ceea ce priveste functionarea selectiva a intreruptoarelor automate.
Monitorizarea incarcarii circuitelor este o cerinta esentiala la proiectele de spitale, avand in vedere practicile pe durata de functionare a cladirii si cresterea numarului de consumatori – echipamente medicale si nu numai. Intr-o instalatie corect dimensionata si bine intretinuta, cresterea consumului pe un circuit nu va conduce la incendiu, ci la declansarea pe suprasarcina a protectiei, ceea ce, de fapt, inseamna intreruperea in alimentarea cu energie electrica, cu consecintele nedorite de rigoare.
Este motivul pentru care monitorizarea incarcarii circuitelor, cu alarme in caz de atingere a anumitor praguri reprezinta o masura eficienta care da o vizibilitate clara asupra capacitatii instalatiei de a mai alimenta consumatori noi.
Solutia propusa este utilizarea pentru consumatori de pana in 630A a PowerTag – senzori de energie cu comunicatie wireless catre un concentrator de date cu iesire pe Modbus TCP/IP. Astfel, se transmit prin comunicatie, parametri electrici esentiali ai unui circuit: tensiuni, curenti, puteri active (cu clasa de precizie 1), reactive, cosφ…in timp real, cu alarme in caz de atingere a unor praguri de incarcare.
Riscul de socuri electrice
Riscul de soc electric este mai mare in cazul interventiilor in care echipament electric medical intra in contact cu pielea ranita, adica in cazul interventiilor chirurgicale. Coroborat cu necesitatea stringenta de continuitate in alimentarea cu energie electrica, normativul I7 -2011 clasifica aceste spatii: saloanele de terapie intensiva, salile de operatie, salile de angiografie… in ceea ce se numeste “amplasamente medicale grupa 2”.
Totodata, normativul I7 si standardul de instalatii electrice pentru amplasamente medicale, SR EN 60364-7-710 descriu solutiile specifice de alimentare cu energie electrica a acestor spatii, respectiv utilizarea sistemului IT medical, monitorizarea continua a rezistentei de izolatie, cu semnalizarea sonora si vizuala a defectelor electric si de izolatie.
Solutiile moderne, digitale ale Schneider Electric conecteaza tabloul electric la reteaua Ethernet a cladirii, cu posibilitate de alarmare prin email a personalului tehnic in conditiile aparitiei primului defect de izolatie si/ sau a defectelor electrice.
Tablourile Smart Prisma Med – Schneider Electric sunt tablouri certificate pentru a fi utilizate in amplasamente medicale grupa 2, au certificare din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice, si sunt livrate cu cod QR care are incarcat intreaga documentatie aferenta: schema monofilara, fise tehnice…
Progresul tehnologic poate fi aplicat cu succes si in infrastructura de instalatii electrice a spitalelor: tablourile electrice pot fi cu usurinta conectate la retelele Ethernet ale spitalelor, putandu-se prelua informatii privind starea deschis/inchis a intreruptoarelor, informatii despre consumuri, informatii despre calitatea energiei – aspect deosebit de important pentru viata oamenilor, care functioneaza continuu (365/7/24), este in interesul tuturor sa introducem in infrastructura spitaliceasca sisteme care sa creasca proactivitatea si eficienta personalului de intretinere.
In acest scop, toate informatiile care se aduna din instalatii trebuie urmarite si analizate prin utilizare de softuri specializate pentru managementul energiei electrice:
Power Monitoring Expert de la Schneider Electric este un software certificat ISO 50001, specializat pentru managementul energiei electrice, cu module dedicate pentru monitorizari esentiale la spitale:
– Monitorizari termice ale echipamentelor de medie tensiune prin utilizarea senzorilor de temperatura cu comunicatie wireless
-Starea deschis/inchis a intreruptoarelor tablourilor electrice prin solutii smart sau prin controlere de BMS
– Monitorizarea tablourilor de sali de operatie si terapie intensiva
– Monitorizarea incarcarii circuitelor prin analiza valorilor de curenti sau prin Powertag
– Contorizari, cu rapoarte comparative prin analiza carora sa se poate vedea unde se pot face economii.
-Testarea surselor de rezerva cu asigurarea trasabilitatii parametrilor de testare
– Monitorizarea calitatii energiei electrice.
Softul va permite vizualizarea datelor in timp real si crearea unor arhive. Istoricul datelor poate fi util in analiza evolutiei consumurilor si sprijina luarea deciziilor privind masuri ulterioare.
Softul permite organizarea datelor colectate si vizualizarea lor sub forma de rapoarte, grafice si diagrame care se actualizeaza automat; aceste informatii se vor referi si la alte tipuri de energii: apa, abur, gaz, aer.
Platforma de soft trebuie sa se integreze in solutia de Building Management Systems (BMS) a cladirii.
Softul de monitorizare a instalatiei electrice si de gestionare a consumurilor de energii va sprijini utilizatorul cladirii in:
-Realizarea auditului energetic si atestarea conformitatii cu cerintele standardelor in vigoare
-Cresterea proactivitatii personalului de intretinere in conditii de reducere a costurilor
-Crearea premizele pentru o mai buna alocare a costurilor de intretinere ulterioare si OPEX
-Cresterea eficientei de functionare si energetice si optimizarea costurilor cu energiile
-Indeplinirea obiectivelor privind sustenabilitatea si crearea posibilitatii unor renegocieri ale tarifelor cu Utilitatile

In orice societate spitalele sunt cladiri publice critice, esentiale, iar modul in care intelegem sa le construim, sa le intretinem si sa le dotam este o masura a gradului de civilizatie a societatii. Spitalele zilelor noastre sunt spitale reziliente, hiper eficiente, sustenabile si orientate catre om. Iar toti cei care lucram in industrie avem obligatia, ca prin solutii aplicabile infrastructurilor spitalicesti, sa servim actul medical, extrordinar, in fiecare zi !

autor :  Mihaela Gușă – Health and Care department Schneider Electric România

 

Share