Imprimantele portabile Brother P-Touch simplifică procesul de etichetare a instalațiilor electrice și de telecomunicații

Menținerea standardelor de siguranță presupune implementarea și respectarea unor norme, proceduri și reguli, indiferent de domeniul aflat în discuție. Acestea au rolul de a reduce sau de a elimina riscurile cunoscute și creează rutine și predictibilitate, care favorizează ulterior simplificarea și grăbirea procedurilor de mentenanță și de depanare, permițând totodată identificarea la timp a problemelor.

Așa se întâmplă și în cazul instalațiilor electrice sau de telecomunicații, unde o bună organizare le permite celor care desfășoară activitate în mediul respectiv să o facă în deplină siguranță. Iar o bună organizare presupune, pe lângă echipamente și cabluri de calitate instalate într-un mod responsabil, o marcare corectă, vizibilă și de durată. De aceea, există reglementări legale pentru etichetarea unor astfel de instalații, de care trebuie ținut cont atunci când sunt proiectate, astfel încât să permită identificarea vizuală rapidă a elementelor din componența sa, atât în exploatare, cât și în depanare. Acestea sunt stipulate în “Normativul privind proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor”, indicativ I7-2011, la capitolul 5, subcapitolul 5.1, alineatul 5.1.4 – “Identificarea”. În cadrul acestuia, sub-alineatele 5.1.4.1 – 5.1.4.6 specifică regulile după care trebuie create și atașate elementele de identificare, în funcție de tipul și destinația fiecărui echipament sau cablu.

 

 

 

 

Chiar dacă regulile din domeniu sunt bine cunoscute de electricienii cu experiență, procesul de etichetare în sine se poate dovedi de multe ori anevoios și cu rezultate departe de cele optime. Abordarea cea mai confortabilă presupune crearea etichetelor pe teren, având acces fizic la instalație, dar asta presupune fie deplasarea de echipament voluminos și greu de folosit, fie utilizarea unor materiale cu rezistență în timp discutabilă. Desigur, mai există varianta realizării anticipate a elementelor de identificare, care să fie stocate și utilizate atunci când este nevoie de ele, dar astfel pot apărea situații în care să nu fie acoperit complet necesarul de astfel de materiale.

Ținând cont de toate aceste aspecte, Brother a creat seria P-Touch de imprimante portabile de etichete destinate cablurilor și panourilor electrice. Iar pentru a satisface cerințele și necesitățile legate de dotări și bugete disponibile ale tuturor segmentelor de piață, gama conține trei modele – PT-E550W, PT-E300VP și PT-E110VP – cu prețuri de achiziție recomandate extrem de atractive, de 1169 de lei, 699 de lei și respectiv 279 de lei.

Toate cele trei modele folosesc tehnologia de imprimare prin transfer termic, beneficiază de design ergonomic pentru a putea fi ținute în mână și sunt prevăzute cu tastaturi QWERTY pentru a permite redactarea rapidă a unei largi varietăți de etichete, care pot fi previzualizate pe ecranul LCD cu sau fără iluminare, în funcție de model. Pe lângă setul complet de litere, cifre și semne de punctuație specifice tastaturii QWERTY, imprimantele portabile Brother P-Touch includ o listă completă de caractere accentuate și, extrem de util, o paletă extinsă de simboluri împărțite pe domenii de utilizare. Datorită acestora, tehnicienii pot personaliza etichetele rapid și intuitiv, printre altele cu semne specifice domeniilor electric, audio/vizual sau telecomunicațiilor, cu simboluri de siguranță, cu simboluri matematice sau grecești, cu exponenți și indici, cu săgeți și cu diverși marcatori. Echipamentele tipăresc prin transfer termic pe benzi laminate, textile sau termocontractabile de diverse lățimi, comercializate sub formă de casete. Etichetele pot fi redactate pentru a fi înfășurate pe cabluri, pentru a fi atașate cablurilor sub formă de steag sau pot fi concepute pentru a marca diferite componente sau panouri.

 

Aplicații Brother gratuite pentru mobil

*Pentru a susține mobilitatea, Brother pune la dispoziție două aplicații pentru mobil, gratuite, iPrint&Label și Mobile Cable Label. În timp ce prima aplicație este generalistă și disponibilă pentru oricare din cele trei modele, Mobile Cable Label este dedicată lui PT-E550W și este instrumentul ideal pentru crearea, utilizarea de template-uri și imprimarea wireless a etichetelor dedicate cablării.

 

 

 

 

 

Brother P-Touch PT-E110VP este modelul de bază și, în ciuda prețului de achiziție extrem de scăzut, oferă un grad ridicat de flexibilitate în redactarea elementelor de identificare. În plus, se laudă și cu cea mai bună portabilitate, mulțumită greutății de numai 400g. El poate folosi benzi cu lățimi de 3.5, 6, 9 sau 12mm și, deși permite utilizarea unui singur font, suportă 3 dimensiuni și 10 stiluri de text. Mai mult de atât, nu renunță la suportul pentru simboluri, lista completă incluzând 200 simboluri, alături de cele aproape 150 de caractere accentuate. Iar pentru imprimarea mai multor exemplare, dispozitivul asigură suport pentru până la 9 copii ale aceleiași etichete. Pentru funcționare, PT-E110VP folosește 6 baterii alcaline de tip AA (LR03/HR03), iar ecranul LCD de 58×23 mm poate reda până la 16 caractere pe 1 linie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modelul intermediar – PT-E300VP – adaugă iluminare ecranului LCD, care de această dată măsoară 67x40mm și poate reda până la 15 caractere pe 3 linii. Totodată, aparatul este prevăzut și cu o baterie reîncărcabilă BA-E001 Litiu-ion. Pe lângă cele 4 variante de lățime a bandei compatibile cu PT-E110VP, Brother P-Touch PT-E300VP mai suportă și benzi de 18mm, iar lista de simboluri disponibile a fost extinsă la 384 de semne. Astfel, au fost mărite listele de simboluri specifice domeniilor electric, audio/vizual și telecomunicații, au fost introduse mai multe simboluri de siguranță, mai multe caractere matematice și mai mulți marcatori, adăugându-se în același timp o serie de simboluri de interzicere. De asemenea, de această dată au fost implementate 7 fonturi cu 7 dimensiuni și 10 stiluri și este permisă tipărirea a până la 50 de copii ale aceleiași etichete. Mai mult, dispozitivul include și 50 de locații de memorie și oferă posibilitatea de a tipări coduri de bare, cu suport pentru protocoalele CODE39, CODE128, EAN-8, EAN-13, GS1-128 (UCC/EAN-128), UPC-A, UPC-E, I-2/5 (ITF) și CODABAR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E550WVP reprezintă vârful actual de gamă și, prin urmare, este cea mai performantă și cea mai dotată dintre cele trei imprimante portabile Brother P-Touch. El suportă aceeași listă extinsă de simboluri și aceleași protocoale pentru crearea de coduri de bare ca PT-E300VP, dar de această dată sunt disponibile 14 fonturi cu 8 dimensiuni și 10 stiluri. În plus, echipamentul adaugă suport pentru benzi late de 24mm și permite tipărirea a până la 99 copii pentru aceeași etichetă. Pe lângă toate aceste îmbunătățiri semnificative, Brother P-Touch E550WVP este prevăzut și cu interfață Wi-Fi. Datorită acesteia, utilizatorii pot realiza etichetele pe PC, Tablet PC sau smartphone cu ajutorul aplicației software P-Touch, pentru ca apoi să le exporte către imprimantă. Pentru alimentare sunt folosite 6 baterii alcaline AA (LR03, HR03), ecranul de 75×45 mm suportă până la 16 caractere pe 3 linii și memoria are 99 de locații.

 

 

 

 

Datorită modului în care au fost concepute și a portabilității deosebite, imprimantele portabile Brother P-Touch reprezintă cei mai buni parteneri ai tehnicienilor în activitatea de etichetare a cablurilor și panourilor electrice, indiferent de proiect sau de obiectiv. Mai mult, listele bogate de simboluri cu care sunt prevăzute permit realizarea unora dintre cele mai complexe și intuitive etichete din domeniu. Iar calitatea deosebită a casetelor cu bandă furnizate de Brother pentru imprimantele P-Touch garantează rezistența foarte bună pe termen lung a etichetelor, indiferent de condițiile de mediu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informații pentru electricieni la link:

https://www.brother.ro/labelling-machines/electrician-label-printers

 

Share