Centrala fotovoltaica de 5GW in Dubai

În 2012, Emiratele Arabe Unite au lansat inițiativa „Green Economy initiative for sustainable developments” pentru a face din Emirate liderul global în economia, produsele și tehnologiile ecologice. Crearea de către DEWA (Dubai Electricity and Water Authority)- compania publică de energie electrică a emiratului DUBAI a Dubai Solar Park-o centrala fotovoltaica de 5GW in Dubai, este în conformitate cu această inițiativă și face parte din cele mai mari proiecte  de dezvoltare durabilă din Emiratele Arabe Unite. Strategia emiratului Dubai, Dubai Clean Energy Strategy 2050,  și-a stabilit  ca obiectiv  realizarea unui mix de energie bazat în mare parte pe surse de energie regenerabile și curate. Scopul strategiei este ca 75% din necesarul de energie de 42.000 MW al  emiratului, să provină din surse curate până în anul 2050.

Strategia energetică integrată a emiratului Dubai până în 2030,  Dubai Integrated Energy Strategy 2030,   include un plan de diversificare a surselor de energie, astfel încât sursele regenerabile de energie să asigure 1% din producția totală de energie din Dubai până în 2020. Până în 2030,  producția din surse regenerabile va crește până la 5%, 12% din energie provenind din nuclear, 12 % din cărbune puțin poluant și  din gaz restul. Demarat în 2012, proiectul Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park , cunoscut și ca Dubai Solar Park, se derulează până în anul 2030 și va ocupa în final o suprafață totală de peste  77 kmp, localizată în deșertul din Peninsula Arabică, la circa 50 km sud  de Dubai City, în regiunea Seih Al-Dahal.   DEWA este titularul amplului proiect Dubai Solar Park,   ce a avut 5  faze până în prezent , cu antreprenori și furnizori diferiți pe fiecare fază. Valoarea totală finală a proiectului este estimată la circa 13,6 miliarde USD. Puterea instalată totală, la finalizare în 2030, va fi de  5 GW, ceea ce îl va face cel mai mare parc fotovoltaic cu un singur amplasament din întreaga lume. Dubai Solar Park este dezvoltat pe baza unui model de business de tip Independent Power Producer (IPP), implementat de DEWA.

Proiectul fotovoltaic
Durata medie zilnică de însorire în Dubai atinge 10 ore, ceea ce face proiectul solar extrem de eficient. Peste 4449 ore de lumină  pe an(din care 70% radiație solară directă)  oferă amplasamentul din Deșertul Arabic astfel că soarele luminează peste 12 ore zilnic la o latitudine de circa 250 N. În lunile de vară se atinge o valoare a energiei oferite de radiația solară, de aproape 40 MJ /m2 (aprox. 144 kW/h lunar pe  1 m2   adică aprox. 1728 kWh annual) pentru acest amplasament. Până în prezent s-au finalizat fazele I,  II, III  ale proiectului din Dubai. Este interesant faptul că  DEWA a obținut prețurile cele mai joase de pe piața globală pentru un kWh produs aici. Faza IV aflată în desfășurare în prezent a giganticului proiect de 5 GW al parcului fotovoltaic  Dubai Solar Park are ca investitori bănci din Emiratele Arabe Unite și China, precum și de alți creditori internaționali. Valoarea acestei faze se ridică la 4,2 miliarde de dolari. Câștigătorul a garantat un preț de vânzare a energiei electrice produse de 0,024 USD/kWh pentru energia produsă de parcul fotovoltaic și de 0,073 USD/kWh pentru energia produsă de centrala CSP.

Puterile preconizate pentru fiecare din cele 5 faze ale Dubai Solar Park sunt:
Faza I : 13 MW fotovoltaic finalizat, operational din 2013
Faza II: 200 MW fotovoltaic finalizat, operational din 2017
Faza III: 800  MW fotovoltaic,  200 MW fiind operaționali deja din 2018
Faza IV : 950 MW în total, din care 700 MW CSP și 200 MW fotovoltaic. Capacitatea de producție va deveni operațională în mai mulți pași, începând din trim.4 din 2020
Faza V :  900  MW fotovoltaic, licitat anul acesta. DEWA a confirmat că ACWA din Arabia Saudită, a câștigat licitația pentru faza V a proiectului solar de 900 MW cu o ofertă de preț pentru energia electrică produsă de 0,016953 USD / kWh. DEWA va semna un acord de achiziție a energiei de 25 de ani și va deține o participație de 60% în proiect.

Centrala CSP
Pe lângă proiectul fotovoltaic, se va construi în faza a 4-a și  o centrală de generare a electricității folosind tehnologia CSP(Concentrated Solar Power). Lumina solară este concentrată cu oglinzi parabolice pe un recipient umplut de regulă cu o soluție salină, care atinge temperatura de peste 300 0C. Recipientul este montat pe un turn astfel încât să poate fi concentrată radiația de oglinzile parabolice. Turnul din Deșertul Dubai va avea o înălțime de 260 metri. Folosind o turbină cu abur clasică, energia stocată în fluidul la temperatură ridicată  este convertită în energie electrică.  La finalizare, turnul centralei CSP va fi cel mai înalt din lume de acest fel. Proiectul CSP va avea în final o putere instalată maximă de 700 MW(600 MW provenind din parcul de oglinzi și 100 MW din turnul CSP). Avantajul tehnologiei CSP este dat de posibilitatea de a furniza energie la momentul dorit, fiind practic o soluție de producere a energiei combinată cu stocarea.

Obiectivul final al DEWA
Cum până în prezent, din centrala fotovoltaica de 5GW in Dubai  au fost date în funcțiune primele 3 faze ale proiectului și se lucrează la faza IV, la sfârșitul lunii februarie a.c. DEWA a lansat un proces de licitație pentru construcția fazei V a imensului proiect solar de 5 GW. Proiectul, care are în prezent(aprilie 202o) capacitate operațională de 413 MW, va  include de asemenea un sistem de stocare pe scară largă și instalații de hidrogen. „Suntem pe cale de a atinge 5.000 MW până în 2030 și de a atinge obiectivele Dubai Integrated Energy Strategy 2050 pentru a produce 75% din producția totală de energie din Dubai din energia curată”, a declarat Al Tayer, CEO al DEWA. „ (Aceasta) va face din Dubai orașul cu cea mai mică amprentă de carbon din lume până în 2050.”  a mai declarat domnia-sa.

Share