Impactul luminii

 Interviu cu dr. Jürgen Waldorf, director general al Diviziei de iluminat din România a Asociației Germane a Producătorilor de Echipamente Electrice și Electronice (ZVEI)  

Lumina face lucrurile vizibile – și are întotdeauna un impact. În multe cazuri, nu reușim să vedem semnificația, deoarece ochiul este un organ bine adaptat la natură. El tolerează lumina slabă și o compensează inconștient. Cu toate acestea, acest lucru este obositor. Și înseamnă că un iluminat bună este deosebit de important în interior. Dar ce este iluminatul bun? Cum îl folosesc în mod eficient planificatorii? Si ce se poate realiza iluminatul?

Stefanie Weitz din echipa de comunicare și marketing a Light + Building a vorbit cu dr.Jürgen Waldorf, director general al diviziei de iluminat a Asociației producătorilor de electronice (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektroindustrie – ZVEI).

 

Stefanie Weitz: Ce domenii acoperă subiectul „Sănătate și iluminat”?

Dr. Jürgen Waldorf: Lumina are trei moduri de acțiune: vizuală, emoțională și biologică. Toate trei au un efect asupra sănătății oamenilor. Cu toate acestea, este întotdeauna impactul general influențează starea noastră de sănătate.

 

Stefanie Weitz: Care este exact influența luminii în aceste trei domenii?

Dr. Jürgen Waldorf: Influența vizuală a luminii include nivelul de iluminare și nivelul său uniformitate în toată camera. Când vorbim de lumină bună, vrem să spunem că nu există strălucire sau pâlpâire. Fără îndoială, am văzut cu toții o iluminare proastă care pâlpâie odată cu frecvența curentului alternativ. Și acest lucru are un impact negativ asupra sentimentului nostru de bunăstare. Alte aspecte intră în joc atunci când vine vorba de influența emoțională a luminii: în în plus față de luminozitatea adecvată pe toate suprafețele, iluminatul ar trebui să sublinieze ambianța și principalele puncte ale camerei. Pentru o experiență și rezultate optime, trebuie să se țină seama de interacțiunea cu decorațiunile de perete, mobilierul și lumina zilei.

În general vorbind, ne simțim bine în astfel de circumstanțe, ceea ce este, de asemenea, benefic sănătatea noastră. Al treilea mod de acțiune cuprinde toate influențele non-vizuale ale luminii asupra noastră: efectul biologic. Pe parcursul zilei, lumina naturală se schimbă în ceea ce privește compoziția și intensitatea spectrală. Acest lucru influențează puterea noastră de concentrare și puterea noastră nivelul de performanță, precum și ritmul ceasului nostru interior.

 

Stefanie Weitz: Aceste cunoștințe pot fi folosite pentru a obține beneficii pentru sănătate atunci când planificarea iluminatului. De ce ar trebui să ia în considerare planificatorii în acest sens?

Dr. Jürgen Waldorf: Este important să analizați cerințele utilizatorului și să le bazați planuri pentru iluminatul de pe ele. O abordare holistică este decisivă. De exemplu, persoanele în vârstă au nevoie de mai multă lumină decât oamenii mai tineri.

Există standarde minime pentru o lumină bună, iar planurile ar trebui să le depășească. Deloc evenimente, este important ca arhitecții de interior și planificatorii de iluminat să lucreze mână în mână asigurați-vă că toate aspectele sunt coordonate. Dacă acesta este cazul, senzația de bine se poate schimba fundamental în bine.

 

Stefanie Weitz: HCL – Human Centric Lighting – conceptele se concentrează pe impactul lumină asupra sănătății. Ce trebuie luat în considerare la punerea în aplicare a acestora concepte?

Dr. Jürgen Waldorf: Un planificator de iluminat care lucrează pe baza unui concept HCL ar trebui să ia uați în considerare toate aspectele iluminării și selectați componentele sistemului de iluminat în consecinţă. Bineînțeles, acest lucru este cel mai ușor în cazul unei clădiri noi sau a unei clădiri complete proiect de renovare atunci când corpurile de iluminat pot fi montate în cele mai bune locuri și în cele necesare linii de alimentare și control instalate de la zero. O disciplină este strâns legată de altele.

 

Stefanie Weitz: Există studii cu privire la efectele economice ale conceptelor HCL?

Dr. Jürgen Waldorf: Da, există. Rezultatele arată că, de exemplu, biologic iluminatul eficient poate îmbunătăți calitatea somnului și, prin urmare, ne poate ajuta să ne concentrăm și îmbunătățirea nivelurilor de performanță. În sfera comercială, în special, iluminatul bine planificată poate duce la o reducere a oboselii și la mai puține greșeli, precum și la o creștere generală a productivității.

 

Stefanie Weitz: Pandemia a condus la o mai mare atenție acordată purificării cu UV-C. În ce măsură această tehnologie aparține subiectului iluminatului  sănătos?

Dr. Jürgen Waldorf: pandemia Covid-19 a făcut ca accentul să se întoarcă înapoi la posibilitățile oferite de UV-C. Totul se învârte în jurul întrebării: cum se poate reduce eficient și suficient  concentrația de germeni pe suprafețe și în aer  ?

Mulți oameni asociază iluminatul cu subiectul sterilizării prin radiații UV-C. Lumina este banda de unde electromagnetice vizibilă pentru ochiul uman. Radiația UV-C se plasează într-un interval mic cu lungime de undă mai joasă decât a luminii și, la fel ca radiațiile infraroșii, este invizibilă pentru noi. În multe cazuri, asocierea cu lumina apare deoarece se folosesc lămpi cu descărcare de joasă presiune pentru aplicațiile UV-C. Ele emit nu numai radiații monocrome în spectrul UV, ci și o anumită cantitate de lumină albastră, care este vizibilă și astfel îi conduce pe oameni să asocieze UV-C cu radiațiile luminoase.

 

Stefanie Weitz: Producătorii folosesc radiații UV-C pentru sterilizarea aerului interior. Ce există alte domenii de aplicare are UV-C ?

Dr. Jürgen Waldorf: UV-C a fost folosit pentru a steriliza de mulți  ani, una dintre cele mai valoroase resurse ale noastre – apa. Există etape UV-C în stațiile de tratare a apei. Se generează radiații UV-C și sunt utilizate și în piscine pentru a reduce cantitatea de substanțe chimice utilizate în apă. În ceea ce privește producția din industria alimentară, sterilizarea de suprafață a jucat un rol important rol important în sterilizarea materialelor de ambalare pentru o lungă perioadă de timp. O aplicație mai nouă este sterilizarea la suprafață a bunurilor închiriate, cum ar fi laptopuri, smartphone-uri. Radiația UV-C nu pătrunde în materiale și este astfel inofensivă pentru aceste sisteme electronice. Având în vedere că radiațiile UV sunt dăunătoare pentru oameni, este esențial să fie luate măsurile de protecție necesare pentru utilizarea lor în siguranță.

 

Stefanie Weitz: Tehnologia de sterilizare UVC există de foarte mult timp. Ce evoluții tehnice au existat în acest domeniu?

Dr. Jürgen Waldorf: LED-urile câștigă teren în acest segment. Cu toate acestea, sursele LED de radiații UV-C sunt semnificativ mai puțin eficiente decât lămpile cu descărcare de joasă presiune. În consecință, acestea nu pot fi utilizate economic pentru multe aplicații. Natural, producătorii lucrează din greu la îmbunătățirea performanței LED-urilor UV-C. Cu toate acestea, este probabil să mai treacă un  număr de ani, înainte ca acestea să fie suficient de competitive pentru o gamă largă de aplicații.

Mai multe despre sterilizarea cu radiații UV-C, în documentul de poziție al ZVEI ce poate fi găsit la : https://www.zvei.org/fileadmin/user_upload/Presse_und_Medien/Publikationen/2021/Februar / ZVEI-Positionspapier_UV-C-Licht_gegen_Corona / ZVEI-Positionspapier_UV-CAnwendungen_zur_Entkeimung_von_Oberflaechen_und_Luft_2021-02-18.pdf

 

Light + Building Frankfurt pe Main, cel mai important târg din lume pentru sectorul de iluminat  va oferi o imagine de ansamblu cuprinzătoare a progresului și dezvoltării sectorului iluminatului și serviciilor tehnice din  clădiri și este punctul central pentru prezentarea inovațiilor domeniului. Următoarea ediție a Light + Building va avea loc între 3 și 18 martie 2022.

 Rețele sociale:

www.light-building.com/facebook

www.light-building.com/twitter

www.light-building.com/youtube

www.light-building.com/linkedin

www.instagram.com/building.technologies.messeffm

 

Foto: Dr. Jürgen Waldorf, Director General al Diviziei de Iluminat a Asociației producătorilor de electrocasnice și electronice din Germania. Sursă: ZVEI / Maren Strehlau

 

 

Share