Fraunhofer IAP a expus o nouă tehnologie în fotovoltaice

Fraunhofer IAP a expus în cadrul LOPEC(Munchen 19-21 martie 2018)  o nouă tehnologie ce permite realizarea de elemente fotovoltaice prin tehnici moderne de imprimare

Fraunhofer IAP la LOPEC: Comunicat de presă 13.3.2018

Imaginați-vă o jachetă care produce suficientă energie electrică pentru a încărca telefonul mobil. Imaginați-vă o jachetă care nu reflectă numai, ci se aprinde atunci când vă plimbați cu bicicleta în întuneric. Soluțiile inovatoare de imprimare fac ca viitorul să se întâmple astăzi. Institutul Fraunhofer pentru cercetare  aplicată în domeniul polimerilor-IAP, a prezentat diferite prototipuri de proiecte de cercetare fotovoltaice la expoziția internațională și la conferința pentru industria electronica a imprimării  LOPEC 2018 din München, 13-15 martie. Au fost de asemenea prezentate și primele proiecte rezultate în urma  colaborării dintre membrii Alianței firmelor germane din domeniul OLED – GOTA .

Energia regenerabilă a devenit un subiect important în societatea de astăzi. Soluțiile de imprimare moderne promit producerea ușoară și rentabilă a elementelor fotovoltaice, dincolo de utilizarea arhitecturală.

În cadrul  LOPEC 2018, Fraunhofer IAP și-a prezentat competențele, în special în ceea ce privește tehnicile de imprimare cu jet de cerneală. Cu aceste soluții pot fi tipărite elementele de fațadă pentru celule fotovoltaice de producere a energiei solare. Datorită tehnologiei de imprimare utilizate, aceste elemente pot fi produse la scară mai mare, cu costuri reduse în comparație cu metodele de producție convenționale. Alte aplicații pot fi găsite în optoelectronică și medicină. Procesul de imprimare este de asemenea aplicabil în industria textilă. Alături de un element de fațadă, cercetătorii prezintă o haină cu elemente fotovoltaice care produce suficientă energie pentru a încărca un telefon mobil și pentru a acționa plăcuțele de încălzire a mâinilor. Jacheta stochează chiar și energia. În prezent, cercetătorii IAP dezvoltă o jachetă echipată cu LED-uri solare, pentru mersul pe bicicletă, împreună cu partenerii din industrie. Proiectul a primit finanțare de la Ministerul Federal al Educației și Cercetării din Germania, BMBF.

Institutul are propria instalație pilot pentru tipărire electronica, pe care au fost produse elementele expuse.

„La fabricile noastre pilot dezvoltăm soluții de imprimare într-un mod orientat spre industrie. Împreună cu clienții noștri, implementăm apoi aceste soluții în fabricile lor la scară largă pe baza expertizei pe care o adunăm prin intermediul fabricii noastre pilot. Îmbunătățim metodele noastre de tipărire adaptându-le în mod constant și individual la nevoile clienților noștri „, explică dr. Armin Wedel, șeful departamentului de cercetare funcțională a Polymer Systems la Fraunhofer IAP.

Pentru suprafețe de dimensiuni reduse, oamenii de știință lucrează la implementarea unui nou sistem de tip drop-on demand: esjet-printing (electrostatic printing), un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Această tehnologie permite utilizarea unei game mai largi de cerneluri, esențiale în special pentru imprimarea unor structuri foarte fine. Extinderea gamei de cerneluri posibile, în ceea ce privește vîscozitatea lor este un pas important. Imprimarea cu jet de cerneală limitează vîscozitatea cernelii utilizate. Prin tipărirea cu ESJET, rețele metalice fine cu viteze ridicate de transmisie pot fi tipărite și astfel pot înlocui electrozii ITO transparenți convenționali în componentele fotovoltaice.

 

© Fraunhofer IAP

Dungile imprimate fac diferența. Prin conectarea seriei, fiecare

pătrat de zece benzi este capabil să producă o tensiune de aproximativ 8 V.

Share