EnOcean prezintă primul senzor cu conexiune Bluetooth® alimentat wireless pentru controlul inteligent al iluminatului

EnOcean GmbH este dezvoltatorul și deținătorul patentului tehnologiei de alimentare fără fir, comercializate sub marca Dolphin. Cu sediul în Oberhaching, lângă München, compania produce și comercializează soluții de senzori fără fir auto-alimentate,  pentru aplicații fără baterie, folosite în domeniul IoT, utilizate pentru automatizari de clădiri și industriale, pentru case inteligente și pentru controlul luminii cu LED. Produsele EnOcean se bazează pe convertoare de energie miniaturizate, pe o electronică de putere ultra-scăzută și pe o tehnologie radio robustă, dezvoltată pe baza unor standarde deschise. Producătorii de aparate s-au bazat pe modulele wireless EnOcean pentru soluțiile de sistem pentru ultimii 15 ani și au instalat produsele EnOcean în mai multe sute de mii de clădiri din întreaga lume. Mai mulți fabricanți de echipament electric integrează în propriile produse tehnologia dezvoltată și brevetată de EnOcean care devenit în 2012 și obiectul   standardului   ISO/IEC 14543-3-10. EnOcean are în prezent și suportul unei asociații , EnOcean Alliance, care  sprijină dezvoltarea produselor ce folosesc această tehnologie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modulele Dolphin utilizează principiul „recoltării” energiei, în care energia este obținută din mediul înconjurător, pentru a o furniza rețelelor de senzori alimentați wireless, ce folosesc astfel sursa proprie de energie. Modulele se bazează pe convertoare de energie miniaturizată care transformă diferențele de mișcare,  lumina sau temperatura, în energie electrică. Împreună cu un sistem eficient de gestionare a energiei, tehnologia de „recoltare” a energiei din mediul înconjurător, facilitează comunicarea între dispozitivele IoT fără întreținere, bazate pe standarde wireless deschise, cum ar fi EnOcean, ZigBee și Bluetooth® Low Energy (BLE) . Soluțiile sunt utilizate în automatizarea clădirilor, case inteligente, sisteme de control al luminilor cu LEDuri precum și aplicații industriale.

La CES 2019(Consumer Electronic Show) din Las Vegas (8-11 ianuarie 2019), EnOcean, lider mondial în tehnologia de alimentare wireless, lansează un nou senzor în infraroșu pentru detecția prezenței persoanelor, alimentat cu energie solară. Sezorul este montat pe tavan și comunică   cu sistemul de control al iluminării prin tehnologia Bluetooth® Low Energy (BLE). Acesta va fi primul senzor de prezență conectat prin Bluetooth® și auto-alimentat de pe piață, care integrează tehnologia de încărcare EnOcean, oferind cea mai bună experiență a clienților prin faptul că este lipsită de întreținere, poziționată liber, extrem de flexibilă și ușor de instalat.

Noul senzor, într-un design mic și funcțional al carcasei, se va adăuga la portofoliul EnOcean Easyfit de switch-uri Bluetooth® fără baterie și va sprijini perfect strategia companiei de a furniza cu ușurință date prețioase pentru digitalizarea clădirilor folosind sistemele de iluminare cu control LED. Vizitatorii CES pot experimenta soluțiile Easyfit Bluetooth® ale EnOcean la standul firmei. Noul senzor va fi disponibil pe piață începând din ianuarie 2019.

„Adăugând senzorul de ocupare cu energie solară în portofoliul nostru EnOcean Easyfit Bluetooth®, dovedim încă o dată posibilitățile extinse ale tehnologiei noastre de recoltare a energiei pentru a comunica fără fir cu mediul înconjurător”, spune Andreas Schneider, CEO al EnOcean GmbH. „În același timp, senzorul de ocupare Bluetooth® auto-alimentat va satisface cererea tot mai mare de piață pentru controlul wireless bazat pe Bluetooth®, care utilizează sistemele de iluminare ca o rețea de date pentru servicii de clădiri inteligente pe ruta către IoT. Partenerii noștri Bluetooth® vor beneficia de un portofoliu complet de soluții de reîncărcare cu energie folosind soluția plug & play, care se pot integra cu ușurință în sistemele lor de iluminat Bluetooth®, oferind instalatorilor soluția gata de utilizare cea mai flexibilă – alimentat wireless”.

Detectarea autonomiei și a intensității luminii:

Noul senzor Easyfit (EMDCB) alimentat wireless utilizează un senzor pasiv în infraroșu (PIR) pentru a detecta mișcarea și integrează celulele solare mici pentru utilizarea luminii ambientale. Aceste celule solare generează energia pentru funcționarea senzorului cu alimentare proprie și fără întreținere. Un element stochează energia înmagazinată pentru a fi folosită o perioadă de timp în care nu există o lumină disponibilă, asigurând astfel funcționarea neîntreruptă. Pe lângă detectarea ocupării, noul senzor Bluetooth® integrează un senzor de lumină care permite controlul nivelului luminii pe baza intensității luminoase reale. La fel ca switch-urile Easyfit fără acumulatori, senzorul are de asemenea o interfață Near Field Communication (NFC) care poate fi ușor integrată și pusă în funcțiune pentru sistemele de control al iluminării printr-un cititor NFC, un smartphone sau o tabletă.

Autentificare telegramă securizată:

În plus, EMDCB oferă mecanisme avansate de securitate pentru comunicațiile de date protejate. Algoritmul senzorului utilizează autentificarea AES 128 bazată pe cheia de securitate aleatorie unică pentru a genera o semnătură de 32 biți transmisă ca parte a telegramei radio. Prin urmare, toate telegramele radio transmise sunt autentificate prin AES 128 pentru a asigura integritatea și autenticitatea datelor.

Datele pentru controlul inteligent al iluminării Bluetooth®:

Cu senzorul de ocupare pentru sistemele Bluetooth®, alimentat wireless , EnOcean va oferi o soluție completă de control pentru sistemele de iluminare Bluetooth® , unică pe plan mondial, permițând partenerilor săi Bluetooth® să părundă rapid pe orice piață. Pe lângă întrerupătoarele Easyfit fără baterie care permit controlul direct al luminilor cu LED-uri, senzorul PIR va permite o logică de control mai complexă, furnizând date despre ocuparea camerei și intensitatea luminii prin Bluetooth®. Aceste date pun bazele unor servicii inteligente, cum ar fi controlul iluminării bazat pe necesități sau managementul ocupării camerei, făcând ca sistemele de iluminare cu LED-uri să fie o parte integrantă a clădirilor inteligente  în rețea.

Într-o etapă ulterioară, EnOcean va extinde portofoliul său Easyfit de senzori Bluetooth® alimentați wireless pentru a furniza date suplimentare privind clădirile, cum ar fi temperatura și umiditatea, pentru un control mai inteligent. EnOcean va prezenta prototipuri ale acestor dispozitive la CES.

Întrerupătoare wireless Easyfit Bluetooth®:

Noul senzor EMDCB se va adăuga la comutatoarele Easyfit wireless ale EnOcean pentru sistemele de iluminare Bluetooth®. Întrerupătoarele Easyfit sunt wireless, obținând energia doar prin apăsarea unui buton. Prin urmare, acestea nu necesită întreținere, pot fi poziționate liber și permit un control flexibil, precum și o utilizare intuitivă. Comutatoarele automate pot fi comandate prin Near Field Communication (NFC) pentru a permite realizarea de scenario și efectele de iluminare simple sau complexe și pentru a permite instalarea ușoară și flexibilă a aplicațiilor de iluminat. Întreruptoarele Easyfit Bluetooth® sunt utilizate în sute de soluții de iluminat, oferind control automat pentru sistemele de iluminare Bluetooth® la 2,4 GHz. Partenerii Bluetooth® ai EnOcean includ Aruba – companie a Hewlett Packard Enterprise, Casambi, Fulham, Helvar, Feilo Sylvania, Silvair, Vossloh-Schwabe Lighting Solutions, Wirepas și Xicato.

În plus față de portofoliul Easyfit Bluetooth®, EnOcean va expune întrerupătoare și senzori wireless bazați pe standardele wireless ale EnOcean (ISO / IEC 14543-3-1X) și Zigbee 2.4 GHz, toate cu tehnologie integrată de încărcare cu energie EnOcean.

 Partenerii și clienții EnOcean prezenți la CES sunt Philips Lighting BV, Nordic Semiconductor, Engie, Nodon de Altyor, Hager, Avidsen, Alianța inteligentă a clădirilor și Alianța EnOcean .

Despre EnOcean:

EnOcean GmbH este dezvoltatorul tehnologiei fără fir patentate de recoltare a energiei, comercializată sub numele de mărci Dolphin și Easyfit. Cu sediul în Oberhaching, lângă München, compania produce și comercializează soluții de senzori wireless fără fir pentru aplicații gratuite în Internetul obiectelor, care sunt utilizate pentru construcția și automatizarea industrială, casele inteligente, controlul iluminării cu LED-uri și monitorizarea mediului în aer liber. Produsele EnOcean se bazează pe convertoare de energie miniaturizată, pe produse electronice eficiente din punct de vedere energetic și pe tehnologii wireless fără fir pentru standarde wireless deschise, cum ar fi EnOcean, Zigbee și Bluetooth®. Producătorii de produse principale s-au bazat pe modulele wireless EnOcean pentru soluțiile de sistem pentru ultimii 15 ani și au instalat produsele în mai multe sute de mii de clădiri din întreaga lume.

Preluare după LED Professional Newsletter. Pentru mai multe informații, vizitați www.enocean.com

Share