Electrica atrage 1,95 miliarde RON prin cel mai mare IPO de pe piața din România

Electrica, lider în distribuția și furnizarea de energie electrică pe piața din România, a obținut aproximativ 1,95 miliarde RON din oferta publică inițială (”IPO”) constând într-o ofertă de acțiuni și certificate globale de depozit (GDR) și admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe Bursa de Valori București și a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.

2692retele_stalpi

IPO-ul Electrica este un succes în cadrul competitiv al pieței europene de IPO cu 22 de listări în desfășurare, dintre care unele au eșuat, precum și în contextul tensiunilor geopolitice din zonă.

Prețul Final de Ofertă, la care vor fi vândute acțiunile investitorilor instituționali și investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 RON/acțiune și 13,66 USD/GDR. IPO-ul a constat într-o ofertă de 177.188.744 acțiuni ordinare noi, reprezentând 105% din numărul total de acțiuni existente ale companiei, rezultând o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde RON și o capitalizare bursieră a Societății de 3,81 miliarde RON. Alocarea Acțiunilor Oferite și GDR-urilor Oferite va fi condiționată de confirmarea de către UKLA a eligibilității listării GDR-urilor.

Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declară: „Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obținute din listare vor fi folosite pentru investiții. Credem că atragerea de investitori privați prin listarea liderului în distribuția și furnizarea de electricitate de pe piața românească va contribui la creșterea transparenței și a eficienței Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilității acesteia, cât și asupra prețului și calității serviciilor prestate utilizatorilor și consumatorilor finali”.

Gabriel Dumitrașcu, Director Direcția Generală de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie, comentează: ”Electrica generează o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distribuție a electricității, ceea ce permite acționarilor să aibă acces la profituri și distribuiri de dividende previzibile. Credem că acțiunea Electrica își va păstra atractivitatea în timp datorită acestei stabilități”.

Directorul general al Electrica, Ioan Roșca, spune: ”Suntem mulțumiți că privatizarea companiei printr-o ofertă publică inițială de o asemenea dimensiune a generat un interes ridicat atât din partea investitorilor de retail, cât și a celor instituționali. Ne vom concentra în continuare pe crearea de valoare pentru toți acționarii companiei, prin investirea fondurilor obținute din listare printre altele în rețeaua de distribuție, unde putem beneficia de un randament favorabil pentru aceste tipuri de investiții din partea autorității de reglementare”.

Mirela Ionescu, Managing Director, Head of Capital Markets & Investment Banking, Raiffeisen Bank, declară: ”Oferta publică inițială a Electrica a avut o dimensiune mai mare și o structură mai complexă decât celelalte listări realizate anterior în România. Ne bucurăm că am reușit să ne încadrăm în termenele stabilite de Guvern pentru realizarea listării și să atragem în același timp în Electrica investitori de calitate, pe termen lung și la un preț corect”.

Share