EcoStruxureTM – Platforma IoT pentru instalațiile mileniului III

                                                                     Mihaela Gușă – Schneider Electric România, Building Market Segment Manager

Evoluția tehnologică la care asistăm în toate domeniile, într-un ritm fără precedent, implică un consum din ce in ce mai mare de energie. In același timp, cele trei mari tendințe care domină economia mondială – urbanizarea, digitizarea și industrializarea – ne arată că va fi nevoie de tot mai multă energie.

Astfel, studiile estimează că, până în anul 2050, aproximativ 70% din populația lumii va locui la oraș, ridicând astfel mari probleme de gestionare a resurselor, a mobilității și a spațiului. Resursele noastre, evident, sunt limitate, de aceea singura cale de a face față evoluției economice este să le folosim eficient și să producem energie “curată”.

Obiectivele pe care trebuie să le atingem sunt o provocare, dar pot fi realizate: emisii de carbon reduse la jumătate și o eficiență de trei ori mai mare în utilizarea energiei electrice, în toate cele patru segmente mari consumatoare: clădiri, centre de date, industrie și infrastructură.

Noile tehnologii sunt esențiale în atingerea obiectivelor de eficiență, Internet of Things reprezentând principalul catalizator.

Internet of Things (IoT) accelerează convergența Tehnologiei Informației (IT) cu Tehnologia Operațională (OT).

Schneider Electric furnizează tehnologia digitala care integrează trei elemente principale: Energie – Automatizare – Software, în scopul obținerii unui nivel superior de eficiență. EcoStruxureTM permite construirea „pentru viitor” pe baze digitale, folosind datele pentru a lua cele mai bune decizii și a obține excelența operațională.

EcoStruxureTM platforma Schneider Electric activată prin IoT, plug-and-play, deschisă, interoperabilă, care permite inovația la fiecare nivel –  pentru 4 piețe și 6 domenii de expertiză

Platforma EcoStruxureTM reprezintă coloana vertebrala a tehnologiei care asigură conectivitate și inteligență încorporate, utilizând protocoale standard de comunicație.

Platforma este construită pe trei niveluri:

 • Connected Products: prin conectarea echipamentelor la rețelele Ethernet ale aplicației, colectăm informații, monitorizăm consumul și supraveghem “starea de sănătate” a instalației. Acesta este nivelul de baza al oricărei aplicații.
 • În cazul aplicațiilor mici și medii, implementarea de softuri alcătuiește nivelul de Edge Control. Acestea permit analiza locală a datelor și luarea deciziilor.
 • În cazul aplicațiilor mari și critice, sunt disponibile softuri specializate și servicii de cloud – Application, Analytics and Services, acestea reprezentând nivelul trei al platformei. Sunt așa-numiții “Advisors”, cu ajutorul cărora funcționarea se va realiza la cote maxime de eficiență energetică și operațională:
  • disponibilitatea, fiabilitatea și eficiența energiei – Power Advisor
  • calitatea energiei – Resource Advisor
  • “starea de sănătate a echipamentelor” – Asset Advisor
  • funcționarea eficientă a soluției de BMS – Building Adviser
  • fiabilitatea centrului de date al aplicației – Ecostruxure IT

Pe piața de Clădiri, este nevoie de “EcoStruxureTMpentru că soluțiile tradiționale de proiectare, execuție și operare nu mai pot raspunde cerintelor actuale ale dezvoltatorilor de cladiri. Acestea presupun reducerea consumului de energie, minimizarea timpilor de întrerupere, creșterea eficienței de funcționare și optimizarea costurilor de mentenanță.

EcoStruxureTM digitizează și simplifică instalațiile complexe de distribuție electrică și susține decizii care asigură:

 • Siguranță/Securitate/Confort
 • Eficiență energetică și operațională
 • Fiabilitate
 • Conformitate,

acestea fiind si propunerile de valoare adresate clientilor finali.

Utilizarea platformei EcoStruxureTM reprezinta un nivel State of the Art de Proiectare, Executie si Operare a instalatiilor electrice.

La Schneider Electric, continuăm să creștem capacitatea de a furniza mai mult, prin propuneri de valoare consistente, de la reactiv la predictiv și preventiv, de la un singur site la mai multe site-uri, de la simple date la date in- cloud și de la monitorizare, la posibilitati extinse de planificare, simulare si gestionare a asset-urilor și operațiunilor.

Lucram pentru aplicatii care se construiesc astazi dar vor fi in functiune si in viitor. Este important sa privim lucrurile in perspectiva si sa analizam investitiile cel putin pe termen scurt si mediu. In felul acesta avem garantia unei dezvoltari sustenabile, in conformitate cu actualele cerinte la nivel mondial.

 

 

Share