EATON: Modernizarea instalațiilor electrice vechi cu AFDD – investiție în siguranță pe termen lung

În România, termenul de AFDD este cunoscut în principal doar de persoanele care activează în domeniul electric (Arc Fault Detection Device este un dispozitiv electronic proiectat pentru a detecta arcurile electrice în instalațiile electrice și pentru a opri automat alimentarea cu energie în cazul apariției unui defect de arc electric considerat periculos).
Este un dispozitiv care a început să câștige tot mai multă atenție și popularitate în ultimii ani, pe măsură ce conștientizarea despre siguranța electrică a crescut în rândul consumatorilor și al profesioniștilor din domeniul electric. Cu toate acestea, este posibil ca nu toată lumea să fie familiarizată cu acest produs sau să înțeleagă pe deplin importanța sa.
EATON este un producător de renume în domeniul echipamentelor electrice și al soluțiilor de distribuție a energiei electrice, iar AFDD-urile fabricate de acesta au început să fie recunoscute ca fiind de înaltă calitate și fiabile. Cu toate acestea, gradul de cunoaștere și adoptare a acestor dispozitive poate varia în funcție de diferiți factori, cum ar fi conștientizarea, reglementările și cerințele specifice ale pieței din România.
În general, AFDD-urile au început să fie tot mai acceptate și utilizate în țările europene, inclusiv în România, datorită beneficiilor lor în prevenirea incendiilor cauzate de arc electric în
instalațiile electrice. Este posibil să vedem o creștere continuă a adoptării acestor dispozitive pe piața din România odată cu actualizarea Normativului I7 în anul 2023 și obligativitatea utilizării
dispozitivelor AFDD pentru o serie de aplicații.

În plus, în România, există și standarde naționale emise de autoritățile competente sau organizații de standardizare care pot include cerințe specifice referitoare la siguranța instalațiilor electrice și la utilizarea dispozitivelor de protecție, cum ar fi AFDD-urile.
Este important ca profesioniștii din domeniul electric și constructorii să fie conștienți de aceste reglementări și să le respecte în timpul proiectării, instalării și întreținerii instalațiilor electrice pentru a asigura un nivel adecvat de siguranță și conformitate legală.
Este de asemenea foarte important sa indicăm utilizarea de AFDD-uri în instalațiile electrice vechi sau în curs de reabilitare și modernizare.

Folosirea AFDD (Arc Fault Detection Device) în instalațiile electrice vechi poate fi o măsură preventivă crucială pentru îmbunătățirea siguranței acestora. Iată câteva motive importante pentru
utilizarea AFDD în instalațiile electrice vechi:

 • Detectarea arcurilor electrice ascunse:
  Instalațiile electrice vechi pot
  prezenta uzură, deteriorare sau defecțiuni
  care pot duce la apariția arcurilor
  electrice. AFDD-urile pot detecta
  aceste arcuri, inclusiv cele care pot fi
  cauzate de cabluri deteriorate, conexiuni
  slabe sau scurtcircuite ascunse.
 • Prevenirea incendiilor: Arcurile electrice pot reprezenta un risc major de incendiu în instalațiile electrice
  vechi, în special dacă acestea sunt realizate
  cu materiale mai puțin rezistente
  la foc. Utilizarea AFDD-urilor poate
  ajuta la oprirea alimentării cu energie
  înainte ca un arc electric să conducă la
  un incendiu.
 • Modernizarea sistemului de protecție: Instalațiile electrice vechi pot să nu fie echipate cu cele mai recente tehnologii și dispozitive de protecție. Adăugarea unor dispozitive moderne,
  cum ar fi AFDD-urile, poate moderniza sistemul de protecție și poate aduce un nivel mai înalt de siguranță și conformitate cu standardele actuale.
 • Conformitatea cu reglementările actuale: Normele și reglementările în domeniul siguranței electrice pot fi actualizate periodic pentru a reflecta cele mai recente descoperiri și tehnologii
  în domeniu. Adăugarea AFDD-urilor în instalațiile electrice vechi poate ajuta la asigurarea conformității cu aceste reglementări și la respectarea standardelor de siguranță actuale.
 • Investiție în siguranță pe termen  lung: Adăugarea AFDD-urilor în instalațiile electrice vechi poate fi considerată o investiție în siguranță pe termen lung. Prevenirea incendiilor și reducerea
  riscurilor asociate cu arcurile electrice pot ajuta la protejarea proprietății și a vieților oamenilor în timp.

În concluzie, utilizarea AFDD-urilor în instalațiile electrice vechi poate fi o decizie înțeleaptă pentru îmbunătățirea siguranței și protecției acestora împotriva incendiilor și altor riscuri asociate cu arcurile electrice. Este recomandabil să consultați un electrician calificat pentru a evalua necesitatea și fezabilitatea instalării AFDD-urilor în instalația dvs. electrică veche.

www.eaton.com

Share