Cerințele Directivei Ecodesign aplicabile motoarelor electrice din iunie 2021

Un motor electric este definit ca un dispozitiv care convertește energia electrică în energie mecanică, sub forma unei mișcări de rotație, caracterizată de cuplu și viteză. Există aproximativ 8 miliarde de motoare electrice utilizate în UE, consumând aproape 50% din energia electrică produsă de UE. Sectorul este foarte eterogen, cu o varietate considerabilă de tehnologii, aplicații și dimensiuni, variind de la motoare mici, cum ar fi cele care acționează ventilatoarele de răcire din computere, până la motoare uriașe din industrie.

Cerințe de proiectare ecologică

Normele privind proiectarea ecologică pentru motoarele electrice sunt obligatorii pentru toți producătorii și furnizorii care doresc să își vândă produsele în UE. Regulamentul actual privind proiectarea ecologică pentru motoarele electrice (CE) nr. 640/2009 acoperă motoarele cu inducție cu o singură viteză, trifazate, pentru 50Hz sau 50 / 60Hz, cu următoarele caracteristici:

  • 2 până la 6 poli,
  • putere nominală între 0,75kW și 375kW
  • tensiune nominală de până la 1000V,
  • evaluat pe baza funcționării continue.

Eficiența energetică a unui motor electric este calculată ca raportul dintre puterea mecanică de ieșire și puterea electrică de intrare. Nivelul de eficiență energetică este exprimat în clase internaționale de eficiență energetică (IE), IE1 fiind clasa inferioară și IE4 cea mai înaltă. Conform reglementării actuale, motoarele trebuie să atingă nivelul de eficiență IE3 sau să îndeplinească IE2 și să fie echipate cu o unitate de viteză variabilă, un dispozitiv electric care reglează viteza motorului.

Unele motoare proiectate pentru condiții specifice sunt excluse din aceste reguli, de exemplu cele care sunt scufundate într-un lichid ca în sistemele de canalizare.

Noi cerințe de proiectare ecologică din iulie 2021

Din iulie 2021, actualul regulament va fi abrogat și înlocuit cu Regulamentul privind motoarele electrice și sistemele de acționare cu turație variabilă (UE) 2019/1781. Noile reguli vor acoperi motoare cu inducție care anterior nu erau acoperite, inclusiv:

  • motoare mai mici cu puteri între 120W și 750W
  • motoare mai mari, cu puteri între 375kW și 1000kW,
  • motoare de 60Hz, motoare pe 8 poli și motoare monofazate (acesta din urmă numai din iulie 2023)

În plus, nivelul cerinței va crește, deoarece motoarele trifazate cu o putere nominală între 0,75kW și egală sau sub 1000kW trebuie să atingă nivelul IE3 până în iulie 2021. Motoarele între 75kW și 200kW trebuie să îndeplinească nivelul IE4 începând cu iulie 2023.

Regulamentul va reglementa, de asemenea, eficiența unităților de viteză variabilă și ambele grupuri de produse vor fi supuse unor cerințe de informații, cum ar fi randamentul la diferite nivele de încărcare, în ceea ce privește viteza și cuplul. Acest lucru îi va ajuta pe ingineri să optimizeze eficiența întregului sistem.

La fel ca în regulamentul anterior, unele motoare proiectate pentru condiții specifice sunt excluse sau beneficiază de condiții mai favorabile. Vă rugăm să rețineți că Regulamentul (UE) 2019/1781 este supus unei proceduri de modificare. Proiectul de modificare a Directivei Ecodesign de proiectare ecologică a fost votat pozitiv de către statele membre.

Economii de energie

Un motor mai eficient poate genera economii de la câțiva euro la câteva zeci de mii de euro pe durata de viață, în funcție de puterea și modul de utilizare. Motoarele mai eficiente conform reglementării actuale, vor aduce 57TWh de economii anuale de energie în UE până în 2020. Având în vedere efectul general al reglementării revizuite, economiile anuale vor crește la 110TWh până în 2030, echivalent cu consumul de energie electrică din Țările de Jos. . Aceasta înseamnă că 40 de milioane de tone de emisii de CO2 vor fi evitate în fiecare an și că factura anuală a energiei pentru gospodăriile și industria UE va fi redusă cu aproximativ 20 miliarde EUR până în 2030.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2019.272.01.0074.01.ENG&toc=OJ%3AL%3A2019%3A272%3ATOC

Calendarul introducerii pe piață a motoarelor IE3 și IE4 :

Motoarele IE3 și IE4 au  mai multe elemente de noutate, inclusiv reducerea curenților de pornire:

Soluția folosită de ABB la motoarele IE4 include și un design nou al rotorului:

Notă: a fost definită și o nouă clasă de motoare electrice, IE5, cu pierderi mai mici cu 20% față de cele din clasa IE4. Producătorii nu dezvoltă în prezent astfel de motoare. 

 

Share