Centrul pentru Iluminat cu Semiconductori, Electromagnetica – un centru dedicat cercetării și dezvoltării iluminatului cu LED

S.Matei, Prof. Dr. Eng.- Electromagnetica SA

Introducere

Industria de iluminat pare a fi abordarea imediată a problemei deficitului de resurse și a schimbărilor climatice prin urmărirea, dezvoltarea și îmbunătățirea tehnologiilor de iluminat eficient energetice. Sistemele de iluminat Solid-State (sau cu semiconductori) au un grad ridicat de eficiență, astfel încât doar câteva componente LED vor fi necesare pentru a înlocui lămpile cu filament sau fluorescente. Technologia SSL cu LED poate furniza nu numai fluxul luminos necesar, dar și o performanță vizuală de înaltă calitate (calitatea luminii), într-o formă estetică foarte variată. Astfel, această tehnologie poate juca în România rolul de motor al inovării în sectoarele iluminatului și construcțiilor, oferind întreprinderilor – multe dintre ele IMM-uri – oportunități extraordinare, care pot contribui la crearea de locuri de muncă precum și la creșterea economică.

Aspecte din cadrul Laboratorului
Aspecte din cadrul Laboratorului

Cercetarea și managementul proiectelor de iluminat cu LED

Deoarece performanța în sine nu este singura măsură care să determine eventual acceptarea pe scară largă a LED-urilor pe piața de iluminat, Centrul de Iluminat cu Semiconductori utilizează o bază technică, tehnologică și de cunoaștere pentru a contribui la creșterea rapidă a valorii iluminatului cu LED. Centrul vizează analiza tuturor aspectelor legate de solid-state lighting, începând cu faza dezvoltării și terminând cu aplicarea practică în scopul obținerii beneficiilor comerciale maxime. Proiectele de cercetare și management pentru iluminatul cu LED, dezvoltate aici, au ca principal obiectiv întărirea capacității de inovare a Companiei Electromagnetica și deci creșterea competitivității produselor oferite pieței de iluminat cu LED.

Centrul pentru Iluminatul cu Semiconductori este rezultatul multor ani de experiență și expertiză în domeniul tehnologiei iluminatului cu LED. Pe lângă motivația comercială, acesta reunește cunoștințe și discipline variate, în vederea examinării obiective a tuturor aspectelor  iluminării cu Solid-State cu LED, începând cu faza de proiectare și terminând cu faza aplicării. De-a lungul anilor s-a reușit extinderea ariei de expertiză în zone noi, inclusiv zona economiei de energie, reușind să se țină pasul cu ultimele informații și niveluri de expertiză, având ca finalitate producerea de aparate de iluminat eficiente energetic. În urma acestei experiențe, Electromagnetica SA a construit un laborator fotometric unic în tară (Fig.1, 2), având un personal adecvat, specializat în testarea produselor SSL cu LED.

Centrul își propune:

  • Implementarea în România a tehnologiei LED ca sursă de lumină alternativă (studii, proiectare și manufactură).
  • Extinderea capabilității laboratorului fotometric și dobândirea unui colectiv de cercetare și în domeniul analizei termice și materiale noi.
  • Producerea de echipamente dedicate iluminatului cu semiconductori cu posibilitățile interne de proiectare și manufactură.
  • Expunere națională și internațională în domeniul tehnologiei iluminatului cu LED prin articole, cărți, contracte sau asistență tehnică.
  • Participarea la elaborarea sau îmbunătățirea standardelor din domeniu.
  • Participarea în procesul de ofertare în domeniul iluminării.
  • Atragerea și încurajarea industriei la susținerea și finanțarea de proiecte.

Articolul integral îl puteți citi în ediția tipărită a revistei Electricianul nr. 7/2012.

Share