Ce alegere se potrivește cel mai bine situației dumneavoastră între iluminatul de urgență descentralizat și cel centralizat?

Iluminatul de urgență reprezintă o parte esențială a echipamentelor de urgență dintr-o clădire. Dar, deoarece există multe tipuri diferite de clădiri și, prin urmare, aplicații diferite, poate fi dificilă alegerea potrivită a instalației iluminatului de urgență în funcție de situația specifică de securitate. Sistemele de iluminat de urgență sunt adesea, configurate descentralizat, deși un sistem de iluminat de urgență centralizat este mai adecvat pentru numeroase aplicații și poate, deasemenea, economisi costurile de întreținere.

Când o instalație de iluminat de urgență este descentralizată, iluminatul de urgență este conectat la tensiunea normală de rețea. În cazul unei pene de curent, fiecare corp de iluminat dispune de propria baterie reîncărcabilă, pentru a asigura continuarea funcționării. Deoarece fiecare corp de iluminat este echipat cu propria baterie, fiecare corp de iluminat trebuie, de asemenea, testat și întreținut individual. Pentru a asigura funcționarea corespunzătoare, se recomandă înlocuirea bateriilor la fiecare patru ani. Acest iluminat de urgență descentralizat este adecvat în multe cazuri, de exemplu în situații cu un număr limitat de corpuri de iluminat.

În alte situații, această formă de iluminat de urgență probabil nu este cea mai bună alegere:

  1. În spații înalte, cum ar fi hale de distribuție, unde toate seturile de baterii trebuie înlocuite cu o platformă cu braț articulat, un sistem descentralizat implică anumite costuri suplimentare (ore de muncă) și riscuri în ceea ce privește siguranța.
  2. Iluminatul de urgență la înălțimi mari necesită o mai mare intensitate a luminii pentru a lumina suficient la nivelul podelei. De asemenea, există aplicații unde sunt dorite niveluri de lumină semnificativ mai mari. Acest lucru necesită mai multă energie, care, adesea, nu poate fi asigurată de către bateria relativ mică din corpul de iluminat descentralizat.
  3. Chiar și în medii industriale cu temperaturi ridicate sau scăzute, de exemplu, un sistem descentralizat nu este optim. Aceste temperaturi duc la uzarea mai rapidă a bateriilor. Prin urmare, sistemul nu mai poate asigura performanțele necesare, ceea ce poate duce la situații periculoase.

Un sistem de iluminat de urgență centralizat este soluția pentru aceste tipuri de aplicații. Cu un astfel de sistem, energia pentru iluminatul de urgență este furnizată de un sistem de alimentare localizat central, cu mai multe baterii mari, care alimentează toate corpurile de iluminat conectate în funcționarea de urgență. Cu aceste baterii este disponibilă o cantitate aproape nelimitată de energie, astfel încât chiar și cele mai solicitante aplicații pot beneficia de suficientă lumină.

Sistemul poate fi amplasat într-o locație accesibilă, facilitând înlocuirea bateriilor într-un mod rapid și ușor. În plus, bateria iluminatului de urgență centralizat durează, în medie, de două ori mai mult decât cea a iluminatului de urgență descentralizat. Atunci când au loc procese calde sau reci într-un spațiu (fabrică), bateria centralizată care asigură energia iluminatului din acel spațiu poate fi amplasată în afara acestuia. Astfel nu este afectată negativ de temperatură. Acest lucru face posibilă asigurarea unui iluminat de urgență fiabil chiar și la o temperatură ambiantă de -40 °C. Acest lucru nu este posibil cu o soluție descentralizată.

Prin implementarea iluminatului de urgență la nivel centralizat, numeroase clădiri și spații pretențioase pot beneficia de iluminatul de urgență într-un mod mai bun, mai sigur și, până la urmă, mai puțin costisitor. De exemplu, intensitățile luminii pot fi optimizate în funcție de înălțimea încăperii și de aplicație (gândiți-vă la activitățile riscante). Întreținerea corpurilor de iluminat și înlocuirea bateriilor este mai sigură și considerabil mai puțin costisitoare.

Și, grație sistemului de testare standard, este imediat evidențiată defecțiunea unui corp de iluminat. Bineînțeles, există numeroase situații în care un sistem descentralizat este, de asemenea, adecvat. Dar este păcat să presupunem, pur și simplu, că varianta descentralizată este cea mai bună, fără să luăm mai întâi în calcul avantajele unui sistem centralizat.

Pentru informații suplimentare, accesați site-ul nostru https://www.eaton.com/ro/ro-ro.html

Gabriel Tache – Director de vânzări – Eaton Electric SRL Romania

Share