Cabluri sigure Lapp Kabel în caz de incendiu

http://www.lappkabel.ro

Lapp Kabel : Cabluri sigure în caz de incendiu

Secundele pot salva vieţi omeneşti

Investitorii şi legiuitorii solicită din ce în ce mai multă siguranţă în caz de incendiu în clădirile cu densitate mare de persoane, în spaţiile de producţie sau în mijloacele de transport în comun. Domeniul cablurilor electrice este afectat de aceste cerinţe deoarece în caz de incendiu, materialele de izolaţie trebuie să aibe emisii reduse de gaze toxice şi să aibe o propagare redusă a focului.

Mulţi oameni îşi aduc aminte despre evenimentele tragice legate de incendiile care au avut loc în decursul timpului la metroul londonez, aeroportul din Dusseldorf, în tunelul de sub Canalul Mânecii sau în tunelul Mont Blanc. Aceste incendii au condus la moartea unui număr mare de persoane şi la pierderi însumate de miliarde de Euro. Dar nu numai aceste dezastre puternic mediatizate au condus la tragedii. Anual se înregistrează incendii care afectează, datorită unei selecţii improprii a materialelor utilizate, foarte mulţi oameni, nu doar în cazul colectivităţilor mari (vezi cazul Clubului Colectiv) dar şi în cazul incendiilor de mai mică anvergură.

Datorită utilizării din ce în ce mai mari a detectoarelor de incendiu, numărul incendiilor scăpate de sub control s-a diminuat uşor în ultimii ani.

Suplimentar, subiectul protecţiei în caz de incendiu a devenit o prioritate pentru investitori, atât prin prisma legilor în vigoare cât şi datorită pierderilor financiare pe care un incendiu le poate provoca. Selecţia materialelor utilizate are o importanţă deosebită atunci când se discută despre măsurile care se iau pentru prevenirea izbucnirii şi propagării incendiilor. Asta înseamnă că şi domeniul cablurilor electrice a intrat în atenţia tuturor. În zilele noastre există cabluri special proiectate care, în caz de incendiu degajă cantităţi reduse de gaze toxice, au o densitate redusă a fumului şi întârzie propagarea focului. Acum aceste cabluri sunt cunoscute drept cabluri cu protecţie mărită la foc (nu neaparat cu rezistenţă la foc). În caz de incendiu, datorită comportamentului materialelor de izolaţie, ele oferă şanse suplimentare de supravieţuire şi reduc riscurile asociate inhalării fumului. Densitatea redusă a fumului permite oamenilor să găsească mai uşor căile de evacuare şi să părăsească zonele periculoase într-o perioadă cât mai scurtă de timp astfel încât să fie expuşi la fum cât mai puţin. Şi pentru echipele de salvatori orientarea în clădiri în timpul incendiului este mai uşoară.

Amestecuri toxice în aer

Cele mai multe cauze de deces în caz de incendiu sunt datorate sufocării sau otrăvirii cu gaze toxice datorate incendierii materialelor inflamabile din clădirile afectate de incendii. În cursul combustiei diferitelor materiale se degajă dioxid de carbon CO2 sau monoxid de carbon CO, în cazul arderii incomplete, iar concentraţia de oxigen din aerul respirat scade pe măsura consumării acestuia în cursul incendiului. În încăperile închise, riscul de sufocare este extrem de mare. Mai mult, datorită combustiei substanţelor chimice organice, în fumul degajat există compuşi toxici din familia dioxinelor iar combinaţia dintre gaze toxice acide anhidre şi umezeala datorată apei de stingere creează substanţe acide care contaminează zonele din apropierea incendiului. Compuşii corozivi acizi pot fi îndepărtaţi după incendiu doar prin proceduri foarte costisitoare şi atunci printr-o manieră neprietenoasă cu mediul (trebuie folosite soluţii apoase alcaline).

În Germania, costurile datorate incendiilor se estimează la un milliard de euro anual iar jumătate din sumă este datorată contaminării cu gaze acide toxice.

O altă problemă legată de comportamentul la foc al cablurilor electrice este legată de posibilitatea ca acestea să împroaşte picături aprinse care pot extinde zona incendiată. Un studiu al Universităţii Lund demonstrează că fereastra de timp în care o persoană poate să se salveze în cazul unui incendiu este de aproximativ 10 minute.

Fără halogeni şi cu propagare redusă a flăcării

În scopul reducerii riscurilor descrise mai sus şi pentru reducerea daunelor, industria cablurilor electrice a dezvoltat cabluri fără halogeni, greu de aprins şi cu propagare redusă a focului. Cablurile fără halogeni au izolaţiile realizate din compuşi care nu conţin brom, iod, fluor sau clor.

Aceste cabluri au mai multe avantaje, în caz de incendiu:

  • Nu generează gaze corozive astfel încât iritaţia ochiilor şi a sistemului respirator este mult redusă. În cazul contactului cu apa împroşcată de instalaţiile de stingere incendiu, aceste gaze nu creează compuşi agresivi sau corozivi. Asta se traduce prin reducerea costurilor de îndepărtare a efectelor incendiului (nu afectează structurile metalice de rezistenţă şi nici aparatajul electric).
  • Proporţia gazelor toxice este redusă şi nu sunt emise substanţe toxice din familia dioxinelor.
  • Cablurile fără halogeni cu proprietăţi îmbunătăţite la foc sunt greu de aprins şi au împroşcare redusă de picături aprinse. Deoarece propagarea flăcării este foarte redusă nu poate apărea efectul de fitil şi extinderea incendiului este limitată la locul de apariţie al acestuia.
  • Cablurile electrice fără halogeni, cu caracteristici îmbunătăţite produc cantităţi mici de fum, cu densitate redusă permiţând identificarea ieşirilor de evacuare în caz de incendiu şi permit intervenţia optimă a echipajelor de pompieri.

Grupul Lapp are în portofoliu un număr de cabluri care respectă cele spuse mai sus, incluzând ETHERLINE® HEAT 6722. Acest produs a fost dezvoltat de specialiştii de la Stuttgart pentru mijloacele de transport în comun, acolo unde densitatea oamenilor este foarte mare iar condiţiile de evacuare sunt dificile. De asemenea, pentru instalarea fixă în clădiri este disponibil cablul de date ETHERLINE® FIRE Cat.5e PH120, un cablu flexibil destinat transmiterii de date în mediul industrial. Acesta garantează transmiterea în bune condiţii a datelor chiar în eventualitatea unui incendiu cu durata de minim 120 minute şi este singurul cablu din piaţă destinat transmiterii datelor care rezistă două ore în foc.

Cablurile sunt testate în laboratorul specializat Lapp Group

Noi reglementări pentru cabluri

Parlamentul European şi Consiliul Europei atestă că protecţia oamenilor şi a clădirilor în caz de incendiu reprezintă un obiectiv major şi urgent şi suplimentar la alte materiale destinate construcţiilor au clasificat cablurile de transport energie, control şi comunicaţii drept elemente destinate construcţiilor. Toate reglementările legate de acestea sunt obligatorii şi se regăsesc în Construction Products Regulation (CPR) (EU) No. 305/2011.

Regulamentul European în Construcţii CPR a devenit obligatoriu pentru toate statele membre UE în iulie 2013. Conform acestui regulament, cablurile şi conductorii sunt clasificaţi conform comportamentului la foc în clase Euro cuprinse între A şi F. Au fost luate în considerare întârzierea propagării focului şi sarcina termică dependent de materialele de izolaţie. Pentru fiecare clasă există trei subclase care reflectă densitatea fumului, gradul de aciditate al acestuia şi generarea de picături aprinse.

Poziţionarea în aceste clase şi subclase se face în urma unor teste definite prin standarde. Cerinţele referitoare la performanţele cablurilor şi conductorilor cu privire la comportamentul la foc şi criteriile de evaluare şi testare corespunzătoare sunt specificate în standardul armonizat EN 50575 “Cabluri de alimentare, cabluri de control şi de comunicaţii – cerinţe legate de copmportamentul la foc al cablurilor pentru aplicaţii generale în lucrările de construcţii”. O evaluare a conformităţii va fi efectuată de către un organism notificat şi se va elibera un certificat de conformare a performanţelor. Nivelul de siguranţă la foc al cablului depinde de tipul de clădire. Producătorii trebuie să prezinte o declaraţie de performanţă pentru fiecare produs, aceasta fiind o componentă a declaraţiei de conformitate UE iar din declaraţie va rezulta comportamentul la foc al produsului şi tipul de construcţie în care poate fi utilizat.

În scopul creşterii siguranţei la incendiu, Asociaţia Germană a Producătorilor Electrici şi Electronici (ZVEI) a sugerat că pentru clădiri în care se impun măsuri foarte înalte de protecţie la incendiu, de exemplu spitale, aziluri de bătrîni sau maternităţi, să fie utilizate produse din clasa B2 iar pentru clădiri de birouri sau administrative să fie folosite cabluri din clasa C.

Noi standarde urmează să intre în vigoare

Programul de examinare şi declaraţia rezultantă de performanţă a depins de publicarea standardului armonizat EN 50575. Aplicarea standardului armonizat pentru cabluri şi conductori în conformitate cu Regulamentul European în Construcţii EN 50575/ 2014 a început la data de 10 iunie 2016. Perioada de implementare a început pe 1 iulie 2016 şi se termină la 1 iulie 2017. Grupul Lapp a testat deja mai multe cabluri şi conductori, în conformitate cu noul standard, iar primele certificări au fost deja emise. Declaraţiile de performanţă sunt, de asemenea, disponibile pentru diverse produse. Performanţele familiei de cabluri ÖLFLEX CLASSIC 100H şi constanţa acestora au fost deja clasificate conform claselor Euro. În conformitate cu prevederile EN 13501-6 au fost testate atât această familie de cabluri cât şi familia ÖLFLEX Classic 110H şi au fost încadrate în clasele Euro. Grupul Lapp va avea şi alte familii de cabluri testate şi clasificate de către organismele notificate în conformitate cu regulamentul privind produsele pentru constructii (CPR).

Share