Max Bogl dezvoltă un proiect de stocare prin pompaj

Bateria cu apă, cum o definește comunicatul de presă, combinația dintre un parc eolian și o centrală hidro cu acumulare prin pompaj este soluția prezentată de Max Bogl la recent încheiatul eveniment Storage Europe   (Dusseldorf, 13-15 martie a.c.) , ce a oferit informații la zi despre cele mai noi și mai productive tehnologii  de stocare a energiei ca și despre implementarea unor proiecte concrete de stocare.

Max Bogl este cel mai  mare constructor german de centrale eoliene și  montează turbine pe turnuri de înălțimea de  130 m și  deține recordul de montaj al celui mai înalt turn de turbină eoliană, de 178 m.

 

 

 

Astfel, generatoarele eoliene sunt folosite în orele de vârf de sarcină pentru a furniza energie în rețea iar în intervalele când energia produsă de ele chiar  nu este necesară în rețea,  se pompează apa din rezervorul situat la baza unui deal pe care sunt plasate turbinele (așa cum se întâmplă de obicei, oricînd relieful permite, turbinele sunt plasate pe zone mai înalte).

Constructorul german a dezvoltat tubulatura specială din PE necesară transportului  apei la presiune ridicată între acumularea superioară și cea inferioară. Fundația turbinelor eoliene este utilizată ca rezervor de stocare a apei. Proiectul este localizat în Gaildorf, în vecinătatea orașului Stuttgart.  Un număr de 4 turbine eoliene, cea mai înaltă fiind fixată pe un turn de 178 m înălțime, sunt conectate la aceeași centrală de acumulare prin pompaj cu o putere de 16 MW. Sunt stocați până la 70 MWh. Rezervorul de apă inferior este situat  la circa 200 m distanță de turbine,  într-o zonă mai  joasă. Relieful specific al zonei a permis dezvoltarea acestui proiect care combină producția de energie din surse regenerabile cu stocarea.

„Bateria cu apă este o stocare naturală care se impune prin durabilitate și flexibilitate.”  afirmă Jurgen Joos, CFO al Max Bogl iar dl. Josef Knitl , membru în bordul Max Bogl adaugă : „Fără proiecte și idei de viitor pe scară largă, Germania  nu va putea face tranziția energetică. Cu bateria cu apă și turnurile hibrid, facem mult mai atractivă și eficientă energia eoliană  ca sursă de energie curată și stabilim noi recorduri.”

Notă: Nu au fost precizate alte detalii, dar posibilitatea  de a dubla capacitatea unui parc eolian în orele de vârf, când dacă suflă vântul , produc  și centrala eoliană și cea cu acumulare prin pompaj, pare extrem de interesantă.

Folosirea integrală a energiei eoliene în afara orelor de vârf, prin pomparea și  stocarea apei pompate  poate oferi substanțiale avantaje economice,  prețul energiei fiind mult mai mic  față de prețul din orele de vârf de sarcină.

 

 

 

Share