BACHMANN: PDU cu dispozitiv de protecție la supratensiune tip 3 (SPD)

Protecția dispozitivelor în Centrul de Date

Protecție la supratensiune – doar un sistem UPS nu este soluția!


Când vine vorba de protecția la supratensiune în Centrul de Date, argumentul este adesea prezentat că sistemul UPS existent (clasificarea VFI-SS-111) asigură o calitate excelentă a tensiunii. Această afirmație este, de asemenea, fundamental corectă. Cu toate acestea, numeroasele cabluri și canale de cabluri din infrastructura unui Centru de Date formează, în ceea ce privește perturbările induse, o suprafață expusă mare – chiar și cu sistemul UPS.
Supratensiunile și cauza lor
Supratensiunile pot avea cauze diferite. Probabil cea mai cunoscută cauză este trăsnetul direct, care provoacă daune masive clădirii și echipamentului tehnic. Mai puțin cunoscut este trăsnetul indirect, care pătrunde, de exemplu, în sol, se răspândește și, de asemenea, pătrunde în clădiri prin cabluri subterane.

Chiar mai puțin cunoscute sunt supratensiunile ale căror cauze pot fi adesea găsite în instalațiile industriale vecine. În special în construcția de mașini grele, unde se lucrează cu mașinile de sudat mari sau prese, există vârfuri de tensiune tranzitorii în rețeaua electrică. În anumite circumstanțe, aceste vârfuri de tensiune pot fi induse în cablurile rețelei secundare (după sistemul UPS) al unui Centru de Date vecin și pot distruge un echipament IT scump.
Protecție împotriva supratensiunii


Cea mai cunoscută măsură de protecție împotriva loviturilor directe de trăsnet este paratrăsnetul clasic.
Pe acoperișurile plate ale Centrelor de Date mari, așa-numitele paratrăsnete protejează clădirea însăși și condensatoarele sistemelor de aer condiționat, care sunt foarte des amplasate pe acoperiș. Prin aceste paratrăsnete, energia unui fulger este indusă în sol prin sistemul de împământare al clădirii. Pentru a preveni pătrunderea supratensiunilor în clădire prin sistemul de împământare sau prin cablu subteran, se folosesc dispozitivele de protecție împotriva trăsnetului și supratensiunii. Acestea sunt utilizate în distribuția principală (SPD tip 1), în subdistribuții (SPD tip 2) și imediat în fața echipamentului terminal (SPD tip 3).

Notă: SPD  provine de la Surge Protective Device (Dispozitiv de protecție la supratensiune)

Noțiuni de bază – standarde


Două standarde IEC determină în mod semnificativ când, cum și ce măsuri de protecție împotriva trăsnetelor sunt aplicate. Standardul IEC 60364-4-44 descrie când se instalează protecția împotriva trăsnetului și a supratensiunii. Standardul IEC 60364-5-53 descrie în detaliu CE măsuri trebuie luate și CUM. Protecția împotriva trăsnetului și supratensiunii în distribuțiile principale și secundare este o practică obișnuită în aceste zile și oricum este obligatorie pentru clădirile noi. Pe de altă parte, protecția împotriva supratensiunii de tip 3 este adesea neglijată în industria Centrelor de Date cu argumentul unui sistem UPS existent descris mai sus.

Intervalul de protecție selectivă dintre protecția la supratensiune de tip 2 în distribuția secundară și dispozitivele finale (de exemplu, server și comutatoare) este de aproximativ 10m. Dacă această rază maximă de protecție este depășită – ceea ce nu este neobișnuit în Centrele de Date – o protecție suplimentară de tip 3 trebuie utilizată direct de dispozitivele finale.
PDU cu dispozitiv de protecție modulară la supratensiune tip 3


Prin PDU BlueNet, Bachmann GmbH oferă clienților opțiunea de a utiliza protecția modulară la supratensiune de tip 3 (de asemenea, ca soluție retrofit = adaptor inline).
Acesta poate fi înlocuit chiar și în timpul funcționării. Sunt utilizate SPDuri de la diferiți producători pentru a asigura selectivitatea dorită pentru SPD-urile montate înainte (tip 1+2).


http://www.bachmann.com/

Share