Avionul Solar Impulse este echipat cu tehnologie ABB

Avionul Solar Impulse este echipat cu tehnologie ABB

Avionul solar Solar Impulse, echipat cu tehnologie de pionierat, a realizat primul zbor deasupra Atlanticului, dovedind că cele mai noi dezvoltări din tehnologiile durabile pot deschide o nouă eră în transporturile prietenoase cu mediul.

Avionul Solar Impulse ajunge în Europa indicând direcția către viitorul transporturilor

Pe 23 iunie a.c.,  Solar Impulse, un avion revoluționar, a realizat un zbor de 71 de ore deasupra Atlanticului, de la New York la Sevilia, etapă în călătoria sa în jurul lumii care a început anul trecut în Abu Dhabi. Avionul se bazează pe celule solare fotovoltaice de cea mai nouă generație, baterii și materiale compozite ușoare, pentru a realiza misiunea odată imposibilă de a zbura în jurul globului fără a consuma combustibili fosili. Proiectul demonstrează clar cum noile tehnologii deschid ușa către o nouă eră a transporturilor durabile.

Unul din cei doi piloți ai avionului Solar Impulse, André Borschberg a remarcat: “Acest avion este o rețea inteligentă zburătoare, ce utilizează energia colectată din surse regenerabile și o furnizează eficient utilizatorilor ce au nevoie de ea, la momente de timp diferite de cele în care a fost generată”. Solar Impulse, are o anvergură a aripilor mai mare decât a unui Boeing 747 dar cântărește la fel de mult ca un pasager obișnuit de vehicul și folosește un sistem de baterii de mare capacitate de polimer-litiu ce permit să zboare noaptea ca și ziua, la lumină solară completă.

Celălalt pilot, Bertrand Piccard, care este inițiatorul Solar Impulse și conducătorul proiectului spune: “Lumea ar putea fi mai eficientă dacă toate aceste tehnologii ar fi implementate pe scară largă. Este exact ceea ce partenerul nostru ABB face: aplică aceste inovații astfel ca întreaga lume să le poată utiliza”.

Solar Impulse este doar un exemplu care arată cum tehnologiile avansate revoluționează lumea transporturilor. Dl. Ulrich Spiesshofer, ABB CEO, observă că grupul ABB oferă o gamă în creștere de produse și soluții care cresc eficiența sistemelor de transport în timp ce reduc impactul asupra mediului pe multiple fronturi.

“La ABB, căutăm noi căi de a face că oamenii să nu distrugă pământul”, spune dl. Spiesshofer.

Sistemele de frânare cu recuperarea energiei la trenurile electrice, tramvaie și alte vehicule contribuie de asemenea la creșterea eficienței energetice. Portofoliul de produse  ENVILINE de la ABB încorporează frâne cu recuperarea energiei și alte strategii de eficiență ridicată pentru a reduce consumul de energie la sistemele de tracțiune feroviară în c.c. cu până la 30%.

Autobuzele electrice și alte vehicule electrice devin acum mai practice și câștigă rapid în acceptare pe piață, grație dezvoltării stațiilor de reîncărcare rapidă a bateriilor, care pot reîncărca bateriile celor mai recente vehicule electrice în câteva minute în loc de ore.

Un nou sistem de autobuze publice din Geneva și unul în construcție din Namur, Belgia, utilizează încărcătoarele rapide de la ABB și fac astfel posibil un sistem de transport cu zero emisii poluante.

Electromobilitatea oferă astfel calitate sporită a aerului și reduce aglomerația în centrele orașelor de pretutindeni.

Inovațiile recente au oferit soluții durabile și în transportul maritim. Sistemul de propulsie Azipod de la ABB, plasează motorul electric în incinte imersate și permit utilizarea superioară a carenei la vasele mari, sporește substanțial eficiența și manevrabilitatea vaselor.

Soluția firmei Octupus folosește volume mari de date, senzori inteligenți și conectivitatea avansată pentru a oferi îndrumare operatorilor navelor, asupra celor mai eficiente rute de urmat și pentru a avertiza asupra pericolelor potențiale.

Solar Impulse reprezintă doar deschiderea unei noi ere de aur a transporturilor prietenoase cu mediul. “Vedem numeroase noi oportunități în domeniul transportului durabil“, comentează dl.Spiesshofer. “Dezvoltările tehnologice recente deschid calea spre avansuri majore în eficiența energetică și productivitate. Noi doar începem să realizăm întregul potențial al acestor schimbări“.

Share