ARC: METRAHIT IM XTRA – Multimetru, Miliohmmetru, Megohmetru, Tester bobine un singur instrument portabil pentru verificarea funcționării mașinilor electrice!

METRAHIT IM XTRA, de producție GOSSENMETRAWATT (Germania) este un multimetru portabil, extrem de robust, conceput pentru utilizare pe teren. Este pretabil pentru întreținerea, repararea și diagnoza mașinilor electrice, unităților și sistemelor de antrenare – aplicații în domeniile automotiv, energie și automatizări.
Instrument multifuncțional, METRAHIT IM XTRA, include toate funcțiile unui multimetru digital True RMS, ale unui aparat pentru măsurarea rezistenței de izolație (megohmetru), ale unui milliohmmetru cu măsurarea rezistenței ohmice prin metoda cu 4 fire (în punte) și ale unui tester pentru determinarea spirelor în scurtcircuit. Este deci ideal pentru verificarea siguranței în exploatare și diagnoza vehiculelor și mașinilor electrice de diverse tipuri.

Caracteristici speciale:
• Interfețe Bluetooth / WiFi și USB;
• Afișaj grafic color, cu bargraf analogic;
• Funcție ABS: borne cu blocare automată la comutarea pe funcție pentru protecție maximă;
• Licență IZYTRON.IQ Business Starter inclusă (software performant de tip bază de date);
• Buton “print”: transferă valorile măsurate către software, prin simpla apăsare a unui buton;
• Secvențe programabile: rutine de testare cu stocarea datelor;
• Control prin intermediul tastelor: start / stop și memorează;
• Data-logger (înregistrator pe termen lung);
• Sursă de alimentare modulară: acumulator standard litiu-ion, ușor de schimbat, modul WPC opțional pentru încărcare inductivă (fără fire) și adaptor de la rețea către USB; înlocuirea modulului de alimentare se poate realiza fără întreruperea circuitului de măsură, datorită bornelor protejate la atingere;
• Certificat de calibrare DakkS inclus

Multifuncționalpentru  mașini electrice

METRAHIT IM XTRA – Multimetru, Miliohmmetru, Megohmetru, Tester bobine un singur instrument portabil pentru verificarea funcționării mașinilor electrice!
efectuării tuturor testelor de siguranță relevante pentru identificarea defectului și diagnoza mașinilor electrice:
• Măsurarea rezistenței de izolație până la 3GW cu tensiuni de test: 50V, 100V, 250V, 500V și 1000V, conform EN 61557-2 / VDE 0413-2; măsurare DAR (raport de absorbție dielectrică) și PI (indice de polarizare).
• Măsurarea rezistențelor de ordinul miliohmilor cu ajutorul sondelor Kelvin – metoda cu 4 fire (pentru compensarea rezistenței cablurilor de măsură și a cleștilor, deoarece aceste influențe nu trebuie neglijate atunci când se măsoară rezistențe foarte mici); curentul de măsurare poate fi setat la 200 mA sau la 1 A. Aplicațiile cuprind măsurarea rezistențelor de contact, de exemplu la îmbinările sudate și nituite de pe suprafețele exterioare ale aeronavelor (testul de protecție împotriva trăsnetului) și verificarea legării echipotențiale. În cazul vehiculelor hibride și electrice, verificarea se realizează în conformitate cu standardul UN ECE R100.
• Măsurarea rezistențelor ohmice cu 2 fire (Rlow), utilizând un curent de test de 200 mA. Măsurarea rezistențelor mici conform EN 61557-4 / VDE 0413, pentru conductoare de împământare și echipotențializare.
• Determinarea prezenței scurtcircuitelor inter-spire, aplicând o tensiune de test de 1 kV.
• Multimetru – funcții complete de măsură: Vca, Vcc, Vca+cc, Vfil, Aca, Acc, Aca+cc, Afil, Hz, W, μF, ˚C, continuitate / diodă, %, RPM, filtru trece-jos, True RMS CA / CA+CC, banda de frecvențe 100 kHz (V&A).

Testare scurtcircuit spire

Testarea este realizată cu o gamă de inductanțe variind de la 10 μH până la 50 mH (la 100 Hz) în combinație cu adaptorul de testare a bobinelor (opțional).
Conform standardelor DIN, această gamă corespunde motoarelor cu puteri aproximativ între 15 KVA și 80 MVA. Producătorul va folosi un adaptor pentru motoare de puteri medii.

autor: ing. Gabriel Ghioca , Director Tehnic ARC BRAȘOV gabriel.ghioca@arc.ro, www.arc.ro

Share