ANCOM prelungește licențele pentru telefonie și internet mobil în banda 2100 MHz
COMUNICAT DE PRESA 31.03.2020
Furnizorii de servicii de comunicații, Orange și Vodafone, au achitat fiecare astăzi contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licenţelor pe care le dețin în banda de 2100 MHz. Astfel, ANCOM a prelungit licențele deținute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licență, în valoare totală de 60 milioane euro, sunt virate către bugetul de stat.
În cazul RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilită la echivalentul în lei a 25 milioane Euro pentru fiecare. Cei doi operatori trebuie să achite taxa până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, după aceea urmând a fi extinse și licențele acestora.
ANCOM a propus cuantumul taxei pentru prelungirea licenţelor existente în banda de 2100 MHz printr-o consultare publică lansată în luna decembrie 2019. Nivelul taxei propuse de ANCOM și adoptate de către Guvern a fost determinat proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.
Hotărârea Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licență pentru prelungirea unor licențe de utilizare a frecvențelor radio și a condițiilor privind efectuarea plății a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 258/30 martie 2020.
Utilizarea benzii de 2100 MHz
Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.
Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.
ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructura și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.