Alimentarea în siguranță a substanțelor explozive în zone periculoase

Alimentarea în siguranță a substanțelor explozive în zone periculoase

Umplerea peste nivel, sub nivel sau mai jos de orificiul de umplere – acestea sunt subiectele abordate când experții vorbesc despre tehnologia de umplere a cilindrilor.

Feige FILLING GmbH, cu sediul în Bad Oldesloe, Germania, este un lider internațional de instalații de alimentare pentru produse sub formă lichidă și vâscoasă. Producătorul, localizat în statul german de nord – Schleswig-Holstein, dezvoltă soluții în zone periculoase pentru ATEX categoria 1, deoarece mașinile lor de umplere operează în principal în zone periculoase. Pentru a îndeplini aceste cerințe, Feige FILLING se bazează pe sistemul universal WAGO-I/O-SYSTEM 750, la nivelul I/O.

Cilindrii pot fi verzi, gri, roșii, albaștri sau negri, dar aceștia au întotdeauna capacitatea de 200 de litri. Cilindrii de oțel, standardizați la nivel internațional, sunt utilizati pe scară largă pentru stocarea lichidelor cu potențial periculos, precum uleiuri și chimicale, în ambalaje robuste. Pentru umplerea acestor cilindri, Feige FILLING a dezvoltat o linie de umplere la cheie, ce include procesele de manipulare și fluxul de materiale. „Clienții noștri își doresc ca noi să umplem și să transportăm produsele lor. Ei nu vor să își facă griji cu privire la cum ajung cilindrii sub vana de umplere sau pe paleții de transport“ – spune Martina Thomsen, Director Marketink. Ea adaugă faptul că cilindrii sunt doar una din multele variante de care Feige FILLING dispune.

„Spectrul variază de la IBC-uri și cilindri la recipiente mici, precum găleți de vopsea de la magazinul de bricolaj“.

Alimentarea sigură în zone periculoase

Având în vedere varietatea ambalajelor, nu este surprinzătoare diversitatea conținutului. Bineînțeles, toate aceste fluide au proprietăți ce fac ca procesul de umplere să fie extrem de solicitant. Astfel sistemele Feige FILLING trebuie să facă față provocărilor, inclusiv cerințelor ATEX pentru construirea și operarea mașinilor și a sistemelor folosite în zonele periculoase.

Aproape jumătate din sistemele de alimentare ce părăsesc compania au aprobare pentru Zona 1 de zone periculoase, deoarece protecția împotriva exploziei face parte din munca de zi cu zi a companiei Feige FILLING.

Sistemul WAGO I/O 750 primeste semnale de la un senzor de proximitate, aprobat pentru zone periculoase

În mod corespunzător, Feige FILLING are în vedere acest fapt când configurează un sistem: „Montăm intrările și ieșirile cât mai aproape posibil de proces, unde semnalele sunt create și transmise“, explică Jörn Czysch, inginer automatist al Feige FILLING. „Scopul nostru este să evităm cablaje  inutile.“

Integrând nivelul I/O direct în proces

Pentru automatizarea procesului de umplere, Feige FILLING se bazează pe modulele cu siguranță intrinsecă WAGO, din sistemul WAGO-I/O-SYSTEM 750. Modulele pot fi instalate în apropierea procesului de alimentare pentru conectarea senzorilor și a barierelor de lumină pe partea intrărilor, precum și vane cu servomotor și pneumatice pe partea ieșirilor. Primul și cel mai important lucru pe care Feige FILLING îl face este că salvează spațiu și timp de instalare prin aducerea sistemului de control cât mai aproape de proces. Comparativ cu tipologia de cablare în stea, poziția tabloului de comandă în cadrul liniei de producție contează mai puțin. Acest lucru reduce costurile de execuție, în timp ce simplifică proiectarea sistemelor modulare.

Un alt avantaj clar este apropierea sistemului de control de nivelul de proces, aceasta având legătură cu protecția la explozie. Energia stocată de sisteme ce emit semnale nepericuloase în zonele periculoase trebuie să fie limitată.

Variantele sistemului albastru WAGO I/O 750 sunt facute pentru aplicatii rezistente la explozii. Acestea sunt alimentate de la un modul de alimentare special, ce serveste simultan si ca separator pentru nivelul nepericulos

Astfel, sistemele distribuite sunt mult mai bune, deoarece cablurile mai scurte stochează mai puțină energie. „Cablurile sunt potențiale unități de stocare a energiei, de aceea noi avem mereu în vedere lungimea cablurilor“, spune Czysch, expert la Feige FILLING.

Un sistem, două zone de aplicare

Sistemul de control al instalațiilor de alimentare este amplasat într-un tablou etanș la gaze, ce este ușor supra presurizat pentru a preveni pătrunderea gazelor explozive. Un panou sensibil la atingere este integrat în ușa dulapului, permițând sistemului să fie operat și monitorizat la nivel local. Toți senzorii și elementele de acționare ale sistemului de umplere a cilindrilor converg în interiorul tabloului de comandă, atât din zona periculoasă (de exemplu, în interiorul cabinei de alimentare închise ermetic), precum și din zona de sistem non-ATEX (de exemplu, transportoare).

Feige FILLING se bazează pe modulele cu singuranță intrinsecă WAGO-I/O-SYSTEM 750 pentru a conecta fiecare dispozitiv de pe teren situat în zona periculoasă a sistemului de alimentare. Sistemul este alimentat de o sursă de tensiune ce monitorizează și alimentează cu energie pe segmentul din aval al zonei periculoase. Mai mult de atât acest modul separă zona cu siguranță intrinsecă de zona cu siguranță non-intrinsecă a sistemului WAGO I/OSYSTEM 750.

Feige FILLING se bazează de asemenea și pe componentele standard ale sistemului WAGO-I/OSYSTEM.

Abordarea procesului: Specialistii tehnologiei de alimentare din nordul Germaniei vor sa reduca cablurile si sa minimizeze tehnologia de instalare pentru sistemul lor complex

Disponibilitate ridicată prin standardizare

Avantajul: Din perspectiva proiectării, o singură soluție este folosită pentru automatizarea sistemului – indiferent dacă dispozitivele sunt conectate în zone periculoase sau nepericuloase. „Este extrem de important ca modelele sistemelor noastre să fie asemănătoare“, spune Axel Frank, responsabil pentru Tehnologia Automatizării la Feige FILLING. „Nu în ultimul rând, maximizând standardizarea echipamentelor noastre ne ajută să minimizam probabilitatea de eroare a componentelor individuale.“

Deoarece sistemul comandat de la distanță WAGO I/O SYSTEM 750 acoperă cu ușurință ambele zone periculoase cât și pe cele nepericuloase, Feige FILLING poate echipa automatizarea sistemului cu tehnologie funcțională, fără a pierde din vedere stabilitatea unui sistem standardizat. Potrivit lui Czysch, există încă un avantaj în colaborarea cu WAGO. „Ne putem baza pe dorința WAGO de inovare. WAGO dezvoltă sistemul I/O-SYSTEM 750 pentru a ne furniza noi elemente și nu renunță când apar cerințe suplimentare față de cele stabilite.“ Pentru a dovedi acest fapt, expertul Feige FILLING face referire la modulele albastre cu siguranță intrinsecă WAGO xtr pentru protecție în zone periculoase, adăugând faptul ca acestea nu erau disponibile la începutul parteneriatului nostru.

Informatii suplimentare:
WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG –
Reprezentanta România
Sos. Pipera Tunari 1/1,
Voluntari, Ilfov, România
Tel: +40314218568;
Fax: +40314218569;
Mobil: +40753934300

info-ro@wago.com;
www.wago.com

Share