Frenezia  fuziunilor  si  achizitiilor  în  industria de iluminat la nivel mondial

Frenezia  fuziunilor  si  achizitiilor  în  industria de iluminat la nivel mondial

Culese: ing. Cornel Sfetcu

Sapte achizitii notabile din Decembrie…

Osram a finalizat vânzarea diviziei sale de lampi LEDvance la 500 de milioane Euro catre un consortiu din China, condus de firma de investitii de capital IDG. Tranzactia a fost o piatra de hotar în eforturile companiei Munchen de a se readapta la epoca LED .

Dr. Olaf Berlien, CEO OSRAM Licht AG, Antony Yu, Partner IDG, Sun Qinghuan, Chairman MLS, Jes Munk Hansen, CEO Ledvance. (Osram/LEDinside)

În saptamâna dinaintea acestei tranzactii, LSI Industries din Cincinnatti a achizitionat Atlas Lighting Products pentru  97,5  milioane  USD.

În cele trei luni anterioare, într-un sir rapid de  consolidari internationale, Nordeste Group Holland a achizitionat atât Lamp Lighting cât si Schmitz Leuchten, apoi Philips Lighting a achizitionat Luciano, Fagerhult Suedia a cumparat WE-EF Leuchten iar compania americana de echipamente de control Leviton a cumparat compania de iluminat   ConTech.

Ceea ce se întâmpla acum nu este decât ceea ce s-a mai întâmplat de-a lungul timpului: o consolidare a jucatorilor într-o industrie fragmentata, care se straduiesc sa-si marcheze domeniul teritorial, sa-si stabileasca gama de produse, capacitatea tehnologica si operationala care sa-i ajute în dezvoltare si puterea de negociere.Cu un an înainte, Nordeste Wilson a cumparat în februarie 2016 WILA si în martie Vulkan, apoi Lumenpulse a cumparat Fluxwerx; Osram a cumparat aproape jumatate din Tvilight în noiembrie si Philips a finalizat în cele din urma lungul proces de vânzare a Lumileds în Decembrie.

Exista sute de companii de iluminat; si nu toate pot supravietui pe cont propriu într-o piata în care costurile apasa mai mult decât oricând. Concurenta si confuzia din noul model de afaceri din iluminatul cu LED-uri, în care pretul de  piata s-a erodat mult mai repede decât se asteptau cei  mai  multi,  au  afectat  valoarea  pietii  de  înlocuire  a surselor clasice ca sursa principala de venit.

Valorile de achizitii nu vor mai avea valori colosale. Companiile de iluminat fabrica corpuri si sisteme de iluminat, iar activitatile de productie nu au tendinta de a atrage sume mari în zilele noastre, asa dupa cum pot atrage non-producatorii, ca de exemplu companiile   „social media”.

De adaugat si faptul ca exista tendinta, acum din ce în ce mai mult o necesitate, de a avea acces la tehnologii IoT. Pentru majoritatea celor din industria de Iluminat  internetul si serviciile adaugate produselor de iluminat ar putea constitui foarte bine viitorul industriei. Modelul vechi de afaceri, de a vinde becuri cu durata scurta de viata, moare. Speram ca o data cu schimbarea modelului de business sa nu se uite subiectul, chiar daca o serie de actori traditionali din iluminat ies de fapt din scena.

Sa fii mare e mai bine

Chiar daca suntem într-o perioada în care companiile profitabile au acces la credite relativ ieftine, accesul la resurse tehnologice, de materii prime si componente la preturi competitive este din ce în ce mai greu pentru firmele mici. De aceea, multi nu au de ales decât sa devina parte a unui grup mai mare, care eventual sa asigure si accesul la o piata geografic sau tehnologic mai mare. Companiile mai mici pot obtine instantaneu expansiune geografica atunci când se alatura unei companii mai mare. În acelasi timp, compania achizitoare sau partenera poate avea acces la o piata specifica pe care nu avea activitate de vânzare.

Este ceea ce grupul olandez Nordeste încearca sa obtina cu marcile achizitionate înca din 2013: Grivna, Hess, Vulkan, Wilson si acum împreuna cu noile achizitii Schmitz în Germania si Lamp Lighting din Barcelona pentru piata Spaniola si Sud Americana în care grupul nu avea activitate.

Pentru Nordeste, detinut de o companie olandeza de investitii cu baza în Utrecht si care a început în 2012 prin cumpararea de operatiuni de la Philips, achizitiile sunt în ADN-ul sau corporativ.

Li-Fi pare deja o potentiala mina de aur, prin utilizarea benzii largi de frecvente a luminii dar mai degraba datorita constrângerilor aduse de frecventele spectrului radio WiFi.

Pentru moment, costurile sunt prea mari pentru a fi oferita ca o tehnologie de larg consum, însa acestea se vor eroda odata ce tehnologia va prinde si produsele vor intra în fabricatie curenta.

Philips Lighting a relocat deja opt angajati ai companiei Luciano la sediul din Proiect pilot Li-Fi realizat de Philips la Boerhaave Museum în Olanda (LEDinside/Philips) Eindhoven, fiind de asteptat sa investeasca pentru a reduce costurile Li Fi. Iar Philips este o firma care este departe de a plati apropape 10 milioane Euro pentru o firma precum Lucien, într-un acord care a inclus probabil  si  brevetele, fara sa aiba motive temeinice.

Un alt exemplu de achizitie în domeniul IoT este achizitia Osram a unei cote de 47,5% din Tviligh, firma olandeza specializata în senzori si sisteme de control pentru iluminatul stradal.

În cele din urma, Fagerhult a achizitionat firma australiana Organic Response, inclusiv si mai ales pentru patentele si tehnologiile detinute. Firma, care intrase oare- cum în imposibilitate de plata, este înca furnizor important atât al GE cât si al Sylvania. Pâna la înglobarea în cadrul grupului a Organic Response, se pare ca unii clienti vor trebui sa mai astepte.

Aproape în fiecare luna companiile de iluminat anunta parteneriate în IT. În februarie, Philips Lighting a anuntat o serie de noi parteneriate în cadrul „Location Lab” cu gigantii de software Microsoft si SAP într-un efort de a avansa în sistemul de pozitionare de interior ca raspuns la noua divizie de iluminat a rivalului GE, denumita „Current”.

Cu nevoia generala de crestere într-o piata care erodeaza preturile dar introduce continuu noi tehnologii, cu IoT anuntat de catre toate micile, marile sau mediile companii, cu cautarea de noi piete tehnologice, de servicii sau geografice, într-un model de afaceri care este în continua schimbare, 2017 va continua sa fie unul al consolidarii în industria de iluminat cu combinatii de toate felurile si între parteneri care acum câtiva ani erau concurenti sau nu se cunosteau.

 

 

 

Share