ZUMTOBEL: Economia circulară începe cu designul circular !

Într-un eveniment desfășurat online pe 28 ianuarie 2021, pe platforma vimeo grupul austriac  Zumtobel a prezentat o temă de mare interes pentru industria iluminatului și anume Designul Circular. Intitulată CIRCULAR DESIGN & VIVO II-A „cooking show” featuring „Circular Design” și  susținută de Harald Gründl, prezentarea a ilustrat modul în care Zumtobel a dezvoltat ca etapă preliminară a economiei circulare, designul circular, aplicată la cazul concret al unui produs de succes, proiectorul VIVO II.

În ce constau economia circulară și designul circular

Economia circulară impune reutilizarea /reciclarea tuturor componentelor/materialelor unui produs și evitarea producerii de deșeuri. Tot ce rezultă din dezmembrarea produselor vechi este folosit la produsele noi, de aici și caracterul de circularitate.

Design circular

Pentru cele mai multe produse, la finalul duratei de viață urmează colectarea și apoi procesele de tocare, mărunțire, separare, extragere a materiilor prime componente. Toate procesele mai înainte menționate sunt complexe și costisitoare.

În locul reciclării uzuale la finalul vieții fiecărui produs industrial, fie ea și selectivă, Zumtobel propune, grație designului adecvat al produsului, un design circular, o reutilizare extinsă a aproape tuturor componentelor produselor. Această reutilizare a celor mai valoroase și mai importante  părți componente ale produsului finit( cum ar fi carcasa din aluminiu a unui proiector) este posibilă grație unei gândiri adecvate a produsului încă din faza de proiect(engl.design).

Practic, proiectul unui produs ține cont și de reutilizarea și de etapa de după epuizarea duratei de viață a produsului.

Zumtobel a dezvoltat astfel o linie de dezasamblare a vechilor proiectoare VIVO II, ce permite extragerea automată succesivă a tuturor subansamblelor proiectorului. Practic este un proces invers celui de producere a  proiectorului. Carcasele recuperate de exemplu sunt revopsite și folosite la noile proiectoare, după ce sunt echipate cu altă electronică, alte difuzoare și alte module LED.

 

Avantaje multiple ale designului circular

-Componentele cu durata de viață mai scăzută pot fi proiectate pentru a putea fi schimbate cu costuri minime

-Componentele scumpe și care nu necesită înlocuirea(carcasele proiectoarelor VIVO II de ex.)  pot fi păstrate pentru a fi utilizate la versiunile viitoare ale produselor cu minime operații –revopsire de exemplu

-După demontare, se reciclează și se conservă toate componentele

-Liniile de asamblare a produselor pot fi folosite cu minime modificări și pentru dezasamblarea lor

Flexibilitatea și modularitatea designului circular sunt elementele cheie ale noi abordări. Încă din momentul proiectării, un produs este gândit pentru a putea fi dezasamblat rapid și a putea fi refolosit în cât mai mare măsură.  În locul amestecurilor de mai multe materiale reciclate prin tocare, folosirea directă sau cu minime prelucrări (revopsire de exemplu) a cât mai multor piese reduce substanțial costurile.  Practic, prin designul circular producătorii au la dispoziție  o foarte mare parte a pieselor produsului original la costuri minime ce țin doar de dezasamblare.

Sursă: CIRCULAR DESIGN & VIVO II

A „cooking show” featuring „Circular Design” by Harald Gründl

https://vimeo.com/489348339?utm_campaign=2021-01_LB_EOOS_Event_Reminder_2_en&utm_medium=email&utm_source=Eloqua

Share