VERBUND pune în funcțiune un parc eolian în România

Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, cu o capacitate de 225 de megawați în apropierea coastei Mării Negre.

După o fază de dezvoltare de peste patru ani și o perioadă de construcție de aproximativ un an, VERBUND, liderul pe piața de electricitate din Austria, pune în funcțiune unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa în apropierea coastei Mării Negre. Aproximativ jumătate din parcul eolian de 225 MW este conectat la rețea, alte turbine eoliene urmând să fie conectate până în 2014. Volumul de investiții este de 380 de milioane de euro. Realizarea următoarei trepte de dezvoltare este planificată pentru începutul anului 2014.

„Energia eoliană este completarea ideală pentru hidroenergie, pe care se concentrează producția noastră, iar România oferă condiții cadru bune pentru investiția noastră”, a declarat CEO Wolfgang Anzengruber la deschiderea oficială din București.

Parcul eolian se află la circa 250 km de București, spre est, în apropierea coastei Mării Negre. Aici condițiile de vânt sunt la fel de favorabile ca cele de la Marea Nordului din Germania, oferind condiții optime pentru realizarea unui proiect de o astfel de anvergură. 88 de turbine eoliene pot produce anual în total 540 GWh de energie electrică, furnizând energie curată către circa 350.000 de gospodării din România.

verbund2
Aspect de la constructia parcului eolian

Injectarea energiei eoliene curate în rețeaua românească de curent este asigurată de stația electrică de 400 kV construită de VERBUND. „Cu cei peste 200 MW am atins țelul pe care ni l-am propus. În orice caz, energia eoliană din regiune mai are potențial de dezvoltare – Dobrogea este una dintre regiunile cu cea mai mare putere a vântului din Europa, scopul fiind utilizarea celor mai bune locuri din Europa pentru fiecare tehnologie în parte”, a afirmat Anzengruber.

Puterea eoliană completează hidroenergia

Odată cu punerea în funcțiune a parcului eolian din România, VERBUND își consolidează poziția pe piața energiei eoliene. VERBUND operează în prezent în mod individual, respectiv prin intermediul participațiilor, parcuri eoliene cu o capacitate totală de 450 MW în țară și în străinătate.

Parteneri puternici în regiune

Printre operatorii eolieni din regiune, VERBUND ocupă o poziție specială. Pe de o parte, VERBUND a fost un „early mover”, pe de altă parte, accentul s-a pus de la bun început pe un beneficiu durabil în favoarea regiunii. Numeroase inițiative sociale în regiune subliniază responsabilitatea companiei VERBUND, cum ar fi fondurile pentru o grădiniță nouă și echiparea unui cabinet stomatologic.

Despre VERBUND

VERBUND este lider pe piața de electricitate din Austria și unul dintre cei mai mari producători de curent electric din hidroenergie în Europa. Peste patru cincimi din curent este produs din hidroenergie, restul fiind completat de energie termică și energie eoliană. VERBUND furnizează curent către aproximativ 1 milion de clienți și desfășoară activități în domeniul comerțului cu energie electrică în 15 țări. În 2012, compania cu aproximativ 3.100 de  salariați, a realizat o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de euro. Împreună cu filialele și partenerii săi, VERBUND activează în domeniile producție de curent electric, transport, furnizare, comerț internațional și distribuție. Din 1998 compania VERBUND este înregistrată la bursa din Viena, 51% din capitalul pe acțiuni fiind deținut de Republica Austria.

Pentru mai multe informații vizitați: www.verbund.com

Share