UV (II)

În articolul din numărul trecut al revistei ELECTRICIANUL (4/2020) , menționam că  “Subiectul UV-C a fost lăsat într-o cenușărie preocupațională…. Nu există sau eu cel puțin eu nu am găsit o documentare unitară sau clară cu privire la dimensionări ale sistemelor….”

Iată ce citim în comunicatul din 26 Iulie 2020  semmnat de  IES (NA) si IUVA

“The Illuminating Engineering Society(IES) and the International Ultraviolet Association(IUVA)  have partnered to assemble experts in the measurement of ultraviolet C-band emissions (UV-C) to develop standards for the measurement and characterisation of UV-C luminaire performance. 

Despite the proliferation of UV-C products during the Covid-19 pandemic, there is an absence of standards to enable accurate measurement and comparisons of different lights. “

În traducere : ceea ce am menționat într-un mod ceva mai plastic…

În plus, tot în comunicat este menționat că grupurile de lucru vor avea în vedere două standarde ,

Approved Method for Electrical and Ultraviolet Measurement of Discharge Sources

și

Approved Method for Electrical and Ultraviolet Measurement of Solid-State Sources, for UV-LED components.

Comentarii:

1.Nu știu dacă elaborarea Standardelor mai sus menționate va dura mai mult decât crearea vaccinului Covid, dar este bine că se începe ceva ce ar putea face ordine și în acest domeniu sensibil pentru sănătatea umană în primul rând.

  1. IUVA este, din punctul meu de vedere, cea mai bună organizație în domeniu. Comunicarea este deschisă și fără echivoc, ca membru poți avea acces la un bagaj enorm de practici și cunoștințe. Am înaintat și noi cererea de a deveni membru și vom deveni conform procedurilor Organizației de la 1 Ianuarie 2021. Ne costă ceva…dar merită banii.

De partea aceasta a Atlanticului, în Europa….ei bine….Lumea va fi salvată:  CIE  anunță organizarea la Viena a unui Simpozion on line cu o taxă de participare astronomică,  iar Signify a cumpărat GLA Olanda, o firmă specializată în: office and hospital appliance in UV-C.  

Comentarii:

  1. CIE face bani cum poate din neinformarea generală și din interesul propriilor membri…mă îndoiesc că voi putea afla ceva semnificativ dintr-un Simpozion on-line…de la o serie de specialiști pe care i-am mai văzut și care s-au ocupat tangențial de subiect….am mai văzut astfel de întâlniri.
  2. Signify a facut o achizitie în stil PR…că dă bine în lume; a cumpărat probabil câteva patente, are o cotă de piață semnificativă în iluminat și va vinde UV-C “appliance” fără vreo certificare prin măsurători a eficienței…..Din ceea ce am trăit pe la multinaționalele la care am lucrat (Philips și Hager…) și pe la cele pe care eram interesat să le urmăresc prin prisma funcției, după achiziția unei firme,  primii care pleacă de acolo sunt Cercetarea/Dezvoltarea mai îmbătrânită, urmați de managementul second line și de producția locală, care de obicei se mută în Extremul  Orient  cel ieftin…adică cei care știu în detaliu despre ce este vorba. Să expui la vânzare în România un Device echipat cu 3 lămpi, trei balasturi, un ventilator și o cutie frumoasă de pus pe tavan cu 5.500RON…..la care nu ai o dovadă palpabilă prin măsurători a eficienței…. este o indrăzneală minunată…. care la numele uriaș care-i trage din spate……se poate !

Mi-am utilizat statutul de consumator…o fi si european……și am trimis o cerere foarte clară de a mi se prezenta un tabel de eficiență la microorganisme a dispozitivelor comercializate pe site-uri de  către 13 firme. Dintre acestea au răspuns 7: din care 3 roboței cu „mulțumim pentru mesaj”, unul cu “noi suntem distribuitori și în afară de un certificat CE și ce este trecut pe site, nu avem ce să vă dăm”, altul cu “așa cum scrie pe site, omoară 99% din viruși si avem certificat CE”, unul cu instrucțiunile de utilizare, pe care le puteam descărca și de pe site,  iar altul cu două linkuri: unul către Wikipedia și altul cu referire la dezinfectarea apei….deși ei vând dispozitive pentru aer…ei le-or fi citit oare ?

Comentarii:

  1. Certificatul CE ( daca nu o fi China Export!) nu are nimic de a face cu UV-C .
  2. Să pui în vânzare dispozitive de tip domestic sau portabile, care utilizate de persoane neavizate ( poate accidental de copii) pot cauza daune ireversibile vederii sau cancer de piele, mi se pare complet deplasat moral, din toate punctele de vedere.

În ceea ce ne privește, vă spuneam că vom achiziționa un radiometru UV-C de la Firma Genuv Koreea ( membru IUVA). Acesta ne-a și sosit între timp, cu toată documentația, cu Certificat Metrologic de calibrare KRISS cu valabilitate de un an, cu raportul de Certificare, cu număr unic de trasabilitate și cu certificare CE.

Am avut și  o solicitare de a realiza măsurători  pentru un prototip de Dispozitiv UV-C. S-au făcut măsuratori pentru componenta directă a radiației, s-au obținut puterile specifice ale radianței UV-C la diferite distanțe și înălțimi față de Dispozitiv. Datele obținute din măsurători au fost introduse într-un grafic iar continuitatea acestora ne-a permis să obținem o caracteristică matematică a acestuia. Aveți un exemplu în graficul de mai jos.  Am dat și tabele complete cu timpii necesari pentru Dezinfecție 90%, respectiv Sterilizare 99%, pentru microrganisme și spori în funcție de dozele cerute pentru fiecare în parte.  Este un rezultat palpabil pentru un Dispozitiv UV-C și are si ceva aer de premieră în domeniu. În măsura în care se va putea face acest lucru,  vom face o comunicare mai amănunțită a datelor obținute în cadrul măsurătorilor noastre. Suntem deschiși la orice colaborare atât din punct de vedere teoretic dar și pentru finalitatea economică.

Autor : Ing. Cornel Sfetcu

Share