Tuburile flexibile EXTRO nu crapă !

Am întâlnit mulți electricieni profesioniști nemulțumiți de faptul ca tuburile copex crapă la temperaturi mai joase, pe șantier, de toamna pana primăvara, in timpul montării instalațiilor sau mai ales după. Remedierea defectelor apărute ducând la cheltuieli suplimentare si nu in ultimul rând la timp pierdut. Mulți cred ca acest lucru este “normal”. „Toate sunt de plastic!” Ei bine, nu este așa. Într-adevăr, exista tuburi flexibile care au aceasta tendință de a crăpa, materialul din care sunt produse devenind casant la temperaturi apropiate de temperatura de îngheț. Dar, nu toate tuburile flexibile sunt făcute din același material.

De curând a apărut pe piață o noua gama de tuburi flexibile, sub marca înregistrată EXTRO. Tuburile EXTRO Flex, cum se numește gama de produse destinate instalațiilor electrice supraterane in construcții, sunt extrudate din HDPE, o polietilena de înaltă densitate, material cu o structură moleculară semi cristalină. Lanțurile lungi si puțin ramificate de molecule de etilenă pot glisa ușor intre ele sub acțiunea forțelor externe si se pot întinde, fapt care conferă materialului si implicit tuburilor o ductilitate foarte buna într-un mod cat se poate de natural. Aceasta elasticitate face ca tuburile sa nu crape, ci sa se deformeze ușor si sa revină la forma inițială după îndepărtarea forței de apăsare. In schimb, alte materiale plastice, precum PVC-ul de exemplu, care are o structura moleculara amorfa si o densitate foarte ridicata, sunt in starea lor pura casante, adică nu prezinta elasticitate deloc. Pentru a putea fi folosite in diferite aplicații, aceste materiale se amesteca cu aditivi de plastifiere, care ajuta la creșterea elasticității si care desigur măresc prețul final al materialului compus rezultat.

Un alt aspect care asigura produselor EXTRO Flex o flexibilitate buna la temperaturi joase este diferența mare dintre temperaturile minime la care materialul poate fi expus. Daca temperatura de utilizare pentru HDPE începe in mod natural de la -75°C, temperatura minima pentru PVC depinde de gradul de aditivare al materialului, de la 0°C pentru materialele puțin aditivate (si mai puțin scumpe) pana la -15°C in cazul materialelor premium. Aceasta diferența mare de temperatura si implicit de flexibilitate la temperaturi joase face ca tuburile EXTRO Flex sa nu crape la temperaturi la care produse similare din PVC, mai ales cele mai ieftine, cedează.

Gama de tuburi flexibile EXTRO Flex®

  •  EXTRO FLEX® Light      Rezistenta la compresie  <320 N

Flexibilitate maxima: Tuburi extrem de flexibile dezvoltate pentru instalatii pe pereti verticali, avand o rezisenta mai scazuta dar suficienta la compresie. Se preteaza perfect aplicatiilor in exteriorul cladirilor fiind rezistente la radiatii solare directe si inghet.

 

  • EXTRO FLEX®       Rezistenta la compresie 320 N

Gama de produse Standard, cu diametre de 16, 20, 25 si 32 mm. Rezistenta la compresie conform standardului peste 320N, dar cu rezistenta excelenta la impact la temperature foarte joase. Sunt tuburile cele mai bune pentru aplicatii pe pereti atat in interior cat si la exterior, daca traseele nu necesita o flexibilitate ridicata

 

  • EXTRO FLEX®  dur  Rezistenta la compresie 750 N

Profesional: Rezistenta deosebita la compresie si socuri in orice conditii de clima (expunere la soare sau inghet) recomanda aceste produse adresate profesionistilor pentru montare atat in constructii cat si in medii industriale sau alte aplicatii complexe, unde instalatiile sunt expuse la trafic sau alte pericole si unde eficienta joaca un rol foarte important.

 

  • EXTRO FLEX®     Xdur  Rezistenta la compresie 1250 N

Rezistenta maxima: Foarte rezistente la compresie dar mai putin flexible, produsele Xdur sunt optimizate pentru aplicatii la exterior sau ingropate, supuse unor conditii extreme de solicitari si factori daunatori, fiind indeosebi utilizate acolo unde costurile unor reparatii ulterioare ar fi foarte mari.

 

Proprietati cheie ale produselor EXTRO Flex

  • Fara halogen

In caz de incendiu, materialele plastice care contin halogenuri degaja in aer gaze periculoase. Daca arderea are loc in spatii inchise, concentratia mare de astfel de gaze poate duce la arderea chimica a plamanilor si chiar la orbire, ingreunand salvarea persoanelor vatamate din incendiu.

 

  • Flexibile la temperaturi negative

Materialele pe baza de PE raman flexible chiar si la temperature foarte joase, sub limita gerului, permitand o asamblare si o buna protectie a instalatiilor.

 

  • Rezistenta la UV

Degradarea materialelor expuse la soare de catre razele UV nu afecteaza doar aspectul produselor, ci si rezistenta acestora la compresie si impact. Produsele noastre sunt rezistente la razele UV si ofera instalatiilor electrice o protectie de pana la 50 de ani.

 

  • Degajare minima de fum

Tuburile cu emisii reduse de gaze (low smoke) prezinta o degajare de fum mult redusa in timpul arderii. Fumul nu este negru, si nu este opac din punct de vedere optic, permitand evacuarea victimelor.

 

Pentru mai multe informatii si oferte personalizate, va rugam sa vizitati: www.extro.ro

 

Share