Cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa a intrat în funcțiune cu turbine eoliene de 2,5 megawați de la GE

  • Parcul eolian Fântânele/Cogealac din România al Grupului CEZ a fost pus în funcțiune și conectat la rețea
  • 240 de turbine eoliene de la GE care produc 600 megawați de energie curată
  • Proiectul contribuie semnificativ la producția de energie regenerabilă a României

Salzbergen, Germania — 14 decembrie, 2012— Parcul eolian Fântânele/Cogealac cu o capacitate de 600 megawați al Grupului CEZ, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, a intrat în funcțiune și produce suficientă energie curată pentru a alimenta peste un milion de gospodării românești în fiecare an. Proiectul folosește 240 de turbine eoliene de 2,5 megawați de la GE, printre care se află și turbina cu numărul 1.000 din clasa de 2,5 megawați instalată de GE la nivel mondial.

Fantanele - Cogealac

Ultima turbină eoliană pentru Fântânele/Cogealac a fost conectată la rețeaua regională la sfârșitul lunii noiembrie. Noul parc eolian este situat în Dobrogea, județul Constanța, România, una dintre cele mai promițătoare regiuni cu resurse eoliene din țară. CEZ România, proprietarul parcului, face parte din Grupul CEZ, cea mai mare companie de utilități din Europa Centrală.

Fantanele Cogealac

„Motivele pentru care am ales GE sunt tehnologia fiabilă și vasta experiență a echipelor sale de proiect. Tehnologia 2,5 megawați oferă eficiență, disponibilitate și performanță energetică, iar toate acestea ne vor garanta reușita,” a declarat Ondřej Šafář, director de proiect CEZ. „Odată cu parcul eolian Fântânele/Cogealac, CEZ aduce o contribuție majoră la creșterea producției de energie regenerabilă a României. Înainte de acest proiect, capacitatea eoliană instalată a României era de numai 14 megawați.”

Fantanele Cogealac

Componentele individuale ale turbinelor pentru parcul eolian Fântânele/Cogealac au fost produse în întreaga lume. Nacelele turbinelor au fost furnizate de fabrica GE din Salzbergen, Germania. Paletele rotorului și turnurile au venit din Germania, Brazilia, Republica Cehă, Danemarca, Polonia și China. Dimensiunea pieselor – o paletă de rotor are o lungime de aproape 50 de metri – și numărul lor au presupus o planificare complexă. Mutarea tuturor pieselor pentru fiecare turbină eoliană din portul Constanța de la Marea Neagră până la șantierul de construcție a proiectului a necesitat douăsprezece moduri de transport. În perioadele de vârf, se foloseau 25 de macarale simultan, în unul dintre cele mai mari șantiere din Europa.

Fantanele Cogealac

„Planificarea detaliată, procesele clare și multă dedicație au garantat finalizarea la timp a proiectului,” a declarat Stephan Ritter, director executiv al diviziei europene de energie regenerabilă a GE. „Am reușit să valorificăm experiența dobândită în timpul fazei de construcție pe tot parcursul proiectului. Suntem foarte mândri de realizarea remarcabilă a echipei noastre de proiect.”

Fantanele Cogealac

Ritter a adăugat: „Folosirea tehnologiei avansate de turbine eoliene asigură eficiență și fiabilitate ridicate pentru o gamă largă de condiții meteorologice. Astfel, capacitatea de producție a parcului eolian crește semnificativ.”

Un produs progresiv, modelul 2,5 asigură eficiență și fiabilitate ridicate pentru o gamă largă de condiții de vânt. Aceste aparate sunt prevăzute cu rotoare mai mari, turnuri mai înalte și un butuc cu o înălțime mai mare decât modelele anterioare, atingând o capacitate de producție mai ridicată.

La începutul acestui an, GE a anunțat că flota sa de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depășit cifra de 2 gigawați de capacitate instalată la nivel global, adică o cantitate de energie electrică mai curată suficientă pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodării europene. Astăzi, aceste aparate funcționează în 19 țări din întreaga lume, din care 14 în Europa, și au ajuns la un volum de șapte milioane de ore de funcționare comercială.

Despre GE

GE (NYSE: GE) acționeaza asupra lucrurilor care fac diferența. Folosește cei mai buni oameni și cele mai bune tehnologii pentru a aborda cele mai stringente provocări la nivel global. Identifică soluții pentru domeniul energetic, pentru sănătate și locuințe, pentru sectorul de transport și cel financiar. Construiește, oferă soluții energetice, pune lumea în mișcare și îmbunătățește sănătatea oamenilor. Merge dincolo de imaginație. Are inițiativă. GE trece la acțiune. Pentru informații suplimentare, vizitați pagina web a companiei la adresa www.ge.com.

Despre GE Power & Water

GE Power & Water oferă clienților o gamă largă de tehnologii pentru producția energiei, livrarea energiei și tratarea apei care le permit să facă față dificultățile întâmpinate la nivel local. Power & Water este prezentă în toate domeniile industriei energetice, inclusiv domeniul resurselor regenerabile, format din surse eoliene și solare, biogaz și combustibili alternativi, precum și cărbune, petrol, gaze naturale și energie nucleară. Divizia dezvoltă și tehnologii avansate pentru a contribui la soluționarea celor mai complexe probleme ale lumii privind disponibilitatea și calitatea apei. Există numeroase produse certificate ecomagination, angajamentul GE de a oferi soluții inovatoare care să maximizeze resursele, să stimuleze eficiența și să contribuie la construirea unei lumi mai bune. Cele șapte unități economice ale diviziei Power & Water includ Turbine cu gaz aeroderivative, Motoare cu gaz, Energie nucleară, Servicii de producție a energiei, Energie regenerabilă, Produse termice și Tehnologii de tratarea apei și procesare. Cu sediul în Schenectady, N.Y., Power & Water este cea mai mare divizie industrială a companiei GE.

Urmăriți GE Power & Water și divizia de energie regenerabilă a GE pe Twitter @GE_PowerWater și @GErenewables.

Share