Atlas Copco lansează cel mai eficient energetic compresor oil-free: ZH 350+

 Anvers, 4 Aprilie 2011: Atlas Copco a anunțat lansarea noului său compresor oil-free, eficient energetic, în 3 trepte, de viteză mare, la o conferința de presă ce a avut loc la târgul ComVac de la Hannover Messe (Germania). ZH 350+ este cel mai eficient energetic compresor oil-free construit vreodată de Atlas Copco. Este primul compresor industrial centrifugal, în 3 trepte, de presiune medie, care este comercializat cu motor de viteză mare și fara multiplicator. Compresorul ZH 350+ este construit pentru industria farmaceutica, electronica, aviatie, auto si alte industrii care folosesc aer comprimat 100% fără ulei, de înaltă calitate. Oferă economii substanțiale de energie comparate cu compresoarele turbo convenționale și este destinat clienților care doresc să investească în cel mai performant compresor din punct de vedere al consumului energetic și al fiabilitatii.

 foto compresorul ZH 350+

Compresorul centrifugal oil-free ZH 350+ (350kW, 7-8 bar), cu turație ridicată,  de la Atlas Copco, are un design exclusiv ce este rezultatul unei activități intense de cercetare-dezvoltare, fiind o inovație de succes, dezvoltată intern.

 “Atlas Copco este mândru să stabilească standarde pentru eficiența energetică a aerului comprimat.”, spune Chris Lybaert, Președintele Diviziei de Oil-Free a Atlas Copco. “Fiabilitatea și performanța energetică a compresorului ZH350+ este dovada angajamentului permanent a lui Atlas Copco pentru productivitatea clienților săi.”

foto compresor ZH 350+ inchis

Compresorul ZH 350+ este cu până la 4% mai eficient energetic decât cele mai performante compresoare Atlas Copco de până acum. Consumul energetic extrem de redus al noului compresor turbo se datorează celor cinci caracteristici principale: 

În primul rând, cele trei trepte ale compresorul ZH350+ utilizează cea mai performantă tehnologie din prezent pentru a obține o înaltă eficiență termodinamică și un consum de putere mic. Concepția de trei trepte este bine-cunoscută ca fiind cea mai eficientă pentru a atinge presiuni între 7 și 11 bar cu un compresor turbo. Această nouă concepție “în trei trepte” conduce la costuri medii pe durata de viață a compresorului, mai mici cu 3% față de un compresor oil-free cu șurub și cu 18% față de un compresor turbo în două trepte. Aceste estimări se bazează pe cifrele disponibile în raportul “Proceedings of ASME Turbo Expo 2008: Power for Land, Sea and Air”, 9-13 Iunie 2008, Berlin, Germania. Numărul de referință a lucrării: GT 2008-51353

În al doilea rând, compresorul ZH 350+ elimină complet multiplicatorul de turație și deci și pierderile de transmisie asociate acestuia. Pierderile de transmisie pot conduce la economii de energie de până la 9% în cazul compresoarelor din gama de 350 kw. 

În al treilea rând, compresorul ZH 350+ folosește rotori din titaniu, care nu numai că sunt mai fiabili, dar permit de asemenea și cicluri de încărcare-descărcare mai rapide. Economia de timp rezultată conduce la pierderi energetice mai mici pentru același debit de aer comprimat.

În al patrulea rând, schimbătoarele de căldură optim dimensionate reduc căderile de presiune și îmbunătățesc stabilitatea în funcționare.

În al cincilea rând, sistemul purjează înaintea răcitorului, ceea ce înseamnă că se pierde o cantitate minimă de aer comprimat când cererea de aer scade.

Reducerea cumulată a pierderilor de aer, de presiune și de transmisie face ca acest compresor să fie cu 4% mai eficient energetic decât celelalte compresoare de top ale companiei din prezent, în condiții de utilizare comparabile. Economiile de energie ulterioare sunt posibile prin noul uscător cu tambur rotativ, cu regenerare de căldură prin compresie (MD/ND) pentru compresoarele centrifugale care sunt lansate la târgul Hannover Messe. Aceste uscătoare sunt de asemenea compatible cu ZH 350+, făcând acest compresor o alegere ideală pentru instalațiile de producție care respectă mediul.

Compresorul ZH 350+ a fost certificate ISO 8573-1 (2010) CLASA 0 cu privire la conținutul de ulei de către Asociația Germană de Monitorizare Tehnică (TUV) pe 30 Martie 2011.  

Noul compresor ZH 350+ va putea fi livrat către clienți începând cu luna Iunie 2011. 

 

Atlas Copco este un grup industrial cu poziție de lider mondial în domeniul compresoarelor, al echipamentelor pentru construcții și minerit, al uneltelor de putere și al sistemelor de asamblare. Grupul furnizează soluții durabile pentru creșterea productivității clienților prin produse și servicii inovatoare. Fondată în 1873, compania are sediul central în Stockholm, Suedia și are o prezență globală în peste 170 de țări. În 2010, Atlas Copco avea aproximativ 33.000 de angajați și venituri de 70 de miliarde de coroane suedeze (7,3 miliarde de euro). Aflați mai multe la adresa www.atlascopco.com.

Oil-free Air  este o divizie a domeniului de activitate Compressor Technique al Atlas Copco. Aceasta dezvoltă, produce și comercializează  întreaga lume compresoare de aer  oil-free și cu injecție de ulei împreună cu sisteme de tratare pentru aer și gaze. Divizia se concentrează pe  soluții sustenabile pentru toate domeniile industriale în care calitatea gazelor este critică pentru procesele de producție. Sediul central al diviziei este  în Shanghai, China  și centrele de producție principale sunt situate în Antwerp, Belgia; Wuxi, China; Pune, India și São Paulo, Brazilia. 

Mai multe informatii:  www.classzero.com

Share